Med kvalitet i blikket

Omtrent halvparten av alle nordmenn har øyne som ikke gir fullgodt syn. Da har briller og linser i lang tid vært den eneste tilfredsstillende løsningen. Men i dag finnes det også alternativer. Synskorrigerende kirurgi, blant annet med laser, kan behandle synsproblemer på permanent basis. Vi har besøkt Argus Syn i Oslo, som har landets kanskje lengste og bredeste erfaring på feltet.

På huset her er det to øyeleger. En av dem er Dr. Willy Pettersen, som drev øyelegepraksis i Pilestredet da han begynte å fatte interesse for synskorrigerende operasjoner. Det var på slutten av 80-tallet. Pettersen var så en av de første i Norden som dro til USA for å lære om den nye teknologien. Ved utgangen av 80-tallet kjøpte han inn en lasermaskin til sin klinikk, som en av de tre første i Norge.

Pettersen hadde med andre ord betydelig erfaring i faget da Argus Syn ble etablert på Egertorget i 2003, med full satsning på synskorrigerende kirurgi.

- Vi ønsker at flest mulig skal kunne slippe å bruke briller og linser, forteller Marianne Hesle Pettersen, som er daglig leder for Argus Syn. Vi har pasienter med store synsavvik, som etter synsoperasjonen så går ut brillefri. I Argus Syn sitter vi med den beste kompetansen i Norge i dag. Ikke bare legene, men også sykepleiere og optiker har lang fartstid i faget.

Vi lever i en verden hvor øynene våre utsettes for store belastinger, blant annet takket være små og store skjermer. Vi blir også stadig eldre, og fra førtiårene og oppover opplever mange at alderen begynner å innvirke på synet.

For stadig flere blir laseroperasjon løsningen.

- Med en laseroperasjon justerer vi krumningen på hornhinnen, slik at lyset treffer skarpt på netthinnen der hvor synsnervene er. Hvis du er nærsynt eller langsynt er problemet at fokuspunktet kommer foran eller bak synsnerven. Laseroperasjon er et enkelt lite inngrep på yttersiden av øyet, forklarer Hesle Pettersen.

Selv om inngrepet er lite, det mange som er usikre på om det er trygt å operere direkte på øyet. I Argus Syn opplever de at denne usikkerheten ofte er den største bøygen som stopper mange med dårlig syn fra å oppsøke en laserklinikk.

Realiteten er imidlertid at skepsisen er ubegrunnet.

Hvis vi ser bort fra akuttoperasjoner, er laseroperasjoner på øyet i dag faktisk verdens mest utbredte operasjon. En slik popularitet forteller mye om resultatene en synsoperasjon med laser gir, men det sier også mye om hvor trygt og skånsomt inngrepet er.

- Vi har mange pasienter som spør oss etter operasjonen: var det alt? De aller fleste er på jobb igjen allerede neste dag. Det er ekstremt lav risiko. Vi går ikke dypt inn, en laseroperasjon er bare helt ytterst på øyet. Risikoen for å få en infeksjon i øyet er faktisk større ved å bruke linser enn etter en laseroperasjon, understreker Hesle Pettersen.

Hun har likevel stor forståelse for at folk har spørsmål og bekymringer. Derfor har Argus Syn et apparat av fagpersoner, inkludert klinikkens sykepleiere, som alle har bred kompetanse på feltet. Enhver pasient skal få svar på alle tenkelige spørsmål før vedkommende bestemmer seg. Hesle Pettersen kan fortelle om en grundig og nøye prosess forut for en eventuell operasjon.

- Pasienten går først til en av øyelegene våre for forundersøkelse. Da sjekker vi at øynene er friske og at de egner seg for operasjon. Så går turen til optikeren, som har avansert utstyr for å utføre målinger og kartlegge øyet. På grunnlag av resultatet derfra vil så øyelegen gå gjennom hvilken behandling som er aktuell for pasienten, før pasienten til slutt får et møte med sykepleier for svar på alle spørsmål. Så er det klart for å booke time til operasjonen.

Argus Syn tar også imot vanlige øyepasienter. Får du et øyeproblem kan du ringe direkte og få en time på dagen.

Hesle Pettersen understreker at kvalitet og trygghet hele veien skal være gjennomgangsmelodien. Laserbehandling kan gi store lettelser til en pasientgruppe som er enormt stor, og det uten at det koster urimelig mye. Men god behandling forutsetter selvsagt at kompetanse og rutiner er på plass.

- Vi er sertifisert gjennom Dovre Sertifisering. Det betyr at alle prosedyrer, inkludert alt fra operasjoner, til renhold, til pasientbehandling, er i henhold til høye standarder. Hvert år har Dovre Sertifisering en gjennomgang der vi blir re-sertifisert. Det gir en trygghet om at det er god drift. Du er nødt til å følge opp hele tiden, være på ballen. Da vet vi at pasientene får behandlingen de fortjener.
Les mer...

2015-01-22 12.30

rohneselmerab6

Blir én av de mest solgte bilene i 2024

Artikkel RøhneSelmer Asker og Bærum troner som Norges ledende Ford-forhandler, og ved RøhneSelmer Asker og Bærum, rulles rykende ferske nyheter fra Ford ut én etter én. Med nye lanseringer og gamle klassikere,...
stedarkitektur3

Arkitektkontor i Skien løser arkitektoniske utfordringer med en kreativ tilnærming

Artikkel STED Arkitektur består av fagkyndige arkitekter med lang og variert erfaring, som løser utfordringer på en kreativ og nyskapende måte. – Kreativitet er en stor del av faget vårt, konstaterer daglig leder...

Kontaktinformasjon

article1

Beste stedene å campe i Norge

Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

vidaxl

Fem måter å nyte mer tid utendørs

Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

Farvel til tradisjonell leksehjelp?

Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

Arkiv