norskdun3norskdun1norskdun2norskdun6norskdun5norskdun4norskdun7norskdun8norskdun9norskdun10

Hjørnesteinsbedriften på Mysen som får nordmenn til å sove godt

Norsk Dun har holdt til på Mysen; «dundynens mekka», siden 1939. Her produserer man dundyner og puter av aller beste kvalitet, for en god natts søvn! – De som ikke har prøvd en dundyne, har noe veldig bra i vente, konstaterer Kari Setsaas, administrerende direktør i Norvigroup Norsk Dun AS.

Norsk Dun er en stolt del av Mysens historie. De er i dag regnet for å være en solid hjørnesteinsbedrift, og Norsk Duns historie startet allerede i 1923 med Konradines Gaustads manufaktur og utstyrsforretning i Mysen. Da forretningen gikk godt, bygde de allerede i 1937 «Handelshuset» - et fireetasjes bygg i Storgaten 10 – og startet samtidig med søm og rens av dyner og puter.


– Det er derfor vi sier at vi har vært sirkulære siden 1939; for allerede da hadde man reparasjon, vedlikehold, rens og vask av dundyner og dunputer, forteller Kari Setsaas, administrerende direktør i Norvigroup Norsk Dun AS.



– Mysen ble plutselig «dundynens mekka»
Kari understreker at om man skal fortelle historien om Norsk Dun, så må man samtidig fortelle historien om familien Lie.


– Norsk Dun var et familieselskap og den som kanskje er mest kjent er Knut Lie. Han var selveste «Momarken-generalen», og i 1978 ble han utnevnt til Ridder av St. Olavs orden av 1. klasse fikk på bakgrunn av sin innsats hoppsporten og for Røde Kors. De to eldste av Knuts sønner; Stein og Trond Lie, tok etter hvert over eierskapet av Norsk Dun, og de har fortsatt aksjemajoritet i dag, forteller Kari.


Da Trond Lie tok over i 1989, startet fabrikken på Mysen med produksjon av dundyner og puter – og resten er historie. I dag kjenner «alle» i lokalmiljøet Lie-familien, og det snakkes den dag i dag fortsatt om hvordan Trond Lie med sin vinnende personlighet og store nettverk, klarte å vinne leveransen av dyner og puter til det grandiose Hotell Plaza i Oslo.


– Mysen ble plutselig «dundynens mekka»! Plaza var jo veldig omtalt siden det var kjempehøyt og bygget på en helt annerledes og unorsk måte. At Mysen klarte å levere dun til det hotellet, var den store starten på selskapet, konstaterer Kari med et smil.


Kjente designere
Med dyner og puter av beste sort, bestemte Norsk Dun seg for å utvide sitt sortiment med tekstiler, slik at de også kunne tilby putevar og dynetrekk. De engasjerte designeren Turi Tobiassen, som var med på å skape merket Turiform, og kjøpte samtidig rettighetene til Borås Cotton. I dag samarbeider Norsk Dun med kjente designere som Halvor Bakke og Tone Kroken, som bidrar med flotte og unike kolleksjoner. Tekstilene designes og produktutvikles i Norge, men produseres i utlandet. Norsk Duns dyner og puter, produseres derimot på Mysen.



– I mai i fjor investerte vi mange millioner kroner i en fabrikk, og tok hjem produksjonen av innmatsputer og fjærputer; det man bruker til typiske pynteputer. Vi produserer 150 000-200 000 enheter per år, og det var en stor milepæl for oss å få det meste i vår portefølje på dunsiden produsert her, fastslår Kari.


Selv har Kari Setsaas jobbet i Norsk Dun i åtte år, og stortrives i jobben sin. Den sprudlende og muntre administrerende direktøren, pendler gladelig 20 mil hver dag for å komme til en arbeidsplass der det faktisk er pålagt å ha det gøy på jobben!


– Det står i våre verdier at vi skal ha det gøy og ha respekt for hverandre og alt vi gjør – samtidig som vi skal ta ansvar for det vi driver med. Det gjør vi i aller høyeste grad, smiler hun. Dette er en arbeidsplass der man kan vokse og utvikle seg, og de fleste jobber her veldig lenge. Vi er i underkant av 40 ansatte, og vi er veldig effektive; vi jobber flatt og tverrfaglig, og som jeg sier, så får vi 12 liter vann i en bøtte på 10 liter – hver eneste dag, ler Kari.


Bærekraftig produksjon
Norsk Dun er en produksjonsbedrift som har flere sertifiseringer og dokumentasjoner å vise til. Produktene er både svanemerkede og astma- og allergisertifiserte, og de har dokumentasjon på at de ikke kjøper dun eller fjær fra tvangsfôrede fugler.


– Vi bruker dun som er et biprodukt fra matproduksjon. Vi henter andedun av typen muscovi, fra Frankrike, der de spiser masse and, mens gåsedun hentes fra Polen, der man spiser mye gås. Siden det er restmateriale fra slakt, er det også veldig sirkulært, biologisk og bærekraftig, poengterer Kari.



Å ha en sirkulær og bærekraftig tankegang, er noe som har vært viktig for Norsk Dun i en årrekke. Nå har de nylig lansert en ny, sirkulær løsning, som går ut på at de tar imot dundyner og -puter som er "brukt opp" - det vil si gamle dundyner og dunputer som ikke lengre gjør jobben, fra deres største kunde Princess. Alt fra trekk, til dun og fjær, blir vasket, sortert, resirkulert og brukt på nytt igjen.


– Det er vi superstolte av, og der ønsker vi selvfølgelig å være best i klassen, understreker Kari.


De fleste dynene og putene til Norsk Dun, er laget av muscovidun. Det er en duntype som gir en spesielt luftig og lett dyne, som samtidig varmer godt, og Kari ønsker å slå et slag for dundynens utrolige egenskaper. I tillegg til å transportere fuktighet, kan dun være med på å holde dynens kvalitet på topp og bidra til bedre søvn, til forskjell fra syntetiske dyner.



– De som ikke har prøvd en dundyne, har noe veldig bra i vente! Det er uforsvarlig å ikke sove i dun, for det er det beste som finnes.


– Vi har også et dunprogram, Out&About, med blant annet dunpledd som er blitt superpopulære – sommer som vinter. Nå kommer vi også med pc-cover og mobil-cover. Dun har god innvirkning på batterikapasitet når det er kaldt ute. Veldig kult, og en annerledes kolleksjon for sporty nordmenn, avslutter Kari Setsaas.



Les mer...

2023-04-15 12.45

wimpel1

Effektivt produkt eliminerer kaldtrekk fra vinduer

Artikkel Wimpel er forhandler for Eltra AS - en varmelistprodusent som har utviklet kompakte varmelister som effektivt tar kaldraset fra vinduer i næringsbygg og private boliger. – Varmelistene stopper kaldraset...
bilskadekvinesdal1

Profesjonell og rask bilskadehåndtering hos godkjent skadeverksted i Kvinesdal

Artikkel Bilskade Kvinesdal er utstyrt med moderne teknologi for å håndtere alle typer karosseri- og chassis-skader. For forsikringsselskaper utfører bilskadeverkstedet ulike reparasjoner og utskiftninger av bilglass,...
Til hjemmesiden

    Kontaktinformasjon

    compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

    Farvel til tradisjonell leksehjelp?

    Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

    hellofresh

    Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

    For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

    vidaxl

    Fem måter å nyte mer tid utendørs

    Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

    Arkiv