Picture1

Hvilke typer stomi finnes? Få gode råd om stomiutstyr her!

I Norge lever mange med stomi. Les om de 3 vanligste typene stomi: colostomi, ileostomi og urostomi.

Stomi - hvilke typer stomi finnes?

Hvert år får flere nordmenn stomi. For noen utføres stomioperasjonen som følge av tarmsykdom eller tarmkreft, mens for andre gjøres det som følge av en ulykke eller for å rette opp en medfødt misdannelse.

Det finnes forskjellige typer stomi, men de tre vanligste stomiene er:

1. Colostomi (tykktarmstomi)

2. Ileostomi (tynntarmstomi)

3. Urostomi (utlagte urinveier)

I Norge får flere og flere stomi, hvorav flertallet har colostomi, noen har ileostomi og et lite antall har urostomi.

Hva er en colostomi? 

En colostomi er en kunstig åpning i tykktarmen som føres ut på magen. Tarminnholdet tømmes dermed ut i en stomipose. En colostomi anlegges dersom en større eller mindre del av tykktarmen skal fjernes ved et kirurgisk inngrep. Typisk skjer dette i forbindelse med kreft i tykktarmen eller endetarmen, og ved sykdommene Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. Andre årsaker kan være stråleskader eller fistler der tarmen er punktert. Tykktarmstomi kan være midlertidig eller permanent avhengig av den underliggende sykdommen.

Hva er en ileostomi? 

En ileostomi er en kunstig åpning i tynntarmen som ledes ut gjennom bukveggen og ut på magen. Her samles avføringen i en stomipose. Det kan være behov for en ileostomioperasjon på grunn av sykdommene ulcerøs kolitt, Crohns sykdom, familiær polypose eller andre tilstander hvor det vurderes at operasjonen er nødvendig. Tynntarmstomi kan være i en kortere periode eller permanent, avhengig av årsaken til operasjonen, og er typisk plassert på nedre høyre side av magen.

Hva er en urostomi?

Urostomi er en avledning av urin fra nyrene, hvor urinen føres ut av magen i stedet for til blæren. Oftest er dette plassert på høyre side av magen. Her samles urinen hele tiden i en urostomipose, som tømmes ut i toalettet. Blant de vanligste årsakene til urinveistomi er blærekreft, alvorlig inkontinens (ufrivillig vannlating), en medfødt misdannelse eller stråleskade og nevrologiske sykdommer.

Gode råd om valg av stomiutstyr 

Etter en stomioperasjon vil stomisykepleieren veilede deg i hvordan du skal bruke stomiutstyret, sette på hudplate og stomipose, og andre relaterte produkter. Det er imidlertid ikke sikkert at stomiutstyret som du får presentert på sykehuset er de riktige for deg gjennom hele livet.

Kroppen din forandrer seg over tid, og derfor kan det være lurt å med jevne mellomrom sjekke hvilke stomiprodukter som passer best til dine nåværende behov. Du kan alltid bestille vareprøver gratis fra Coloplast. På denne måten kan du raskt og enkelt prøve de ulike produktvariantene for å finne akkurat de produktene som gjør hverdagen din enklere. I mer enn 60 år har Coloplast utviklet innovative stomiprodukter i nært samarbeid med brukere og helsepersonell.

Har du colostomi eller ileostomi? Da kan det være lurt å vurdere: 

• Et produkt som passer til kroppsformen rundt stomien din – er formen flat, går det innover eller utover?

• Om du skal velge 1-delt eller 2-delt produkter – hva passer best i din hverdag?

• En elastisk og hudvennlig hudplate som følger kroppens bevegelser, slik at du lettere unngår lekkasje.

• Et effektivt filter som kan bidra til å redusere ballooning (luft i posen) og som kan gi deg en bedre natts søvn.

• Designet og tekstilet til stomiposen – er den behagelig og diskré?

Har du urostomi? Da bør du også være oppmerksom på om det er: 

• Tilbakeslagsventil som hindrer urin i å renne tilbake til stomien. Dette reduserer også risikoen for urinveisinfeksjoner eller hudirritasjoner.

Inndelte kamre slik at urinen fordeles jevnt. En flerkammerpose reduserer skvulping og er mindre synlig under klærne.

• En lang slange som kan kobles til en nattpose. Dette forhindrer at urostomiposen fylles i løpet av natten.

Ingen kropper er like. Derfor kan det være en utfordring å finne de stomiproduktene som passer best for deg. Når du skal velge stomiutstyr er det derfor viktig at du vurderer hvilke fordeler og egenskaper du trenger slik at du kan føle deg trygg, enten du skal ut med familie og venner, i svømmebassenget eller på ferie til varmere land.

Bestill gratis vareprøver av stomiprodukter direkte på Coloplast sin nettside 

Hos Coloplast kan bestille gratis vareprøver til alle typer stomi, også tilbehørsprodukter eller praktiske hjelpemidler. Det kan f.eks. være fuktighetsgivende hudprodukter, praktiske klesklyper eller spesielle stomiprodukter som du kun bruker når du er på ferie. Med de riktige stomiproduktene kan du leve livet slik du ønsker. Det er gratis frakt på alle bestillinger fra Coloplast.

Når sikkerhet betyr alt 

Ønsker du å vite mer om hvordan du kan leve et godt og trygt liv med stomi, er du velkommen til å kontakte sykepleierne ved Coloplast. Her kan du få gode råd om hvordan du får en god hverdag med stomi, hjelp til å akseptere stomien din eller veiledning om hvordan du bruker produktene og forebygger lekkasje. Alle sykepleiere ved Coloplast har selvfølgelig taushetsplikt.

Les mer...

2022-01-01 14.30

aritma3

Fra Telepay til ISO 20022: Dette er løsningen for en sømløs overgang

Artikkel Aritma AS er en betydelig aktør innen finansiell infrastruktur. Aritma tar seg av datakonverteringen og gjør betalingsprosessen mer forutsigbar og smidig for bedrifter i møte med bankenes overgang fra...
Shyer3

Øker sikkerhetsnivået med uproblematiske IT-tjenester

Artikkel Med en personlig vri på tradisjonelle IT-tjenester, skiller IT-leverandøren Shyer seg ut ved å tilby en effektiv brukeropplevelse – med IT-løsninger som ikke bare løser umiddelbare utfordringer for sine...
sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

Digitale møter: Tips for nybegynnere

Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

Å jobbe som vikar

Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

hytte

Utnytt din gamle hyttes potensiale

Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

Arkiv