174002174002sed174002dasgq174002sfad174002rpeqw174002sd174002scfad

Så mye råte er det i norske kraftledningstolper

Hva kan du om kunsten å bevare en kraftledningstolpe? Roald Engan i Ide og Utvikling AS hjelper netteiere og kraftselskaper med å spare penger. Mye penger.

En genial idé som hindrer spredning av råte er nøkkelen.


Selskapet ble etablert i 2009 etter å ha vært enkeltmannsforetak siden 2006, og holder til på Fauske. Engan har lang fartstid i kraftbransjen, og det var nettopp den erfaringen som gjorde at han så behovet for å beskytte og bevare kraftledningstolper. Svaret ble å utvikle en topphette som monteres med spenning på kraftledningsstolpene. Da sparer man sluttbrukerne for utkobling, og netteiere og sluttbruker for store kostnader med utskifting av stolper.


174002sed


– Produktet var i salg i 2008. Det består av en topphette for stolpene og et montasjesett for å montere hettene. Kraftledningsstolper uten topphette er forskriftsbrudd. Uten topphette på stolpen kan den i løpet av noen år anta råte. Råten sprer seg etter hvert i hele stolpen, og til slutt må netteier skifte den. Kostnader for kun stolpeskifte ligger en plass mellom 50 000 og 20 000 kroner, i tillegg kommer kostnader for ikke levert energi.


Konseptet går ut på at man står i stolpen med en isolerstang i sikker avstand av kraftledningen, setter verktøyet på isolerstangen og monterer topphetten på stolpetoppen. Man benytter to verktøyer, én holder for topphetten, og én holder til skrumaskinen.


174002rpeqw


– I Norge har vi mellom fem og syv millioner kraftledningstolper. Ut fra statistikk har vi mellom 5 og 10 prosent råte i stolpene, og på landsbasis mangler cirka 4 prosent av stolpene topphetter. Med mange millioner stolper kan du tenke deg til hva potensialet er, sier han med et smil.

Kundene til Ide og Utvikling AS er kraftlag, offentlige og private kraftselskap samt entreprenører som betjener netteierne.


– Per i dag har vi 12 designbeskyttelser og tre patenter. Nå har vi også en topphette som kan limes på stolpetoppene, noe som gir enklere og rimeligere montasje. Vi videreutvikler utstyret og prøver å fornye oss hele tiden.


174002sfad


Engan er spesialist på tilstandskontroll. Han nevner en spesiell nippel som bores inn i stolpen og gjennom den tilføres flytende Boracol som forsinker råtesoppen. Da vil man kunne utsette utskifting av stolper med mellom 8 og 10 år. Han holder også kurs i råtekontroll og tilstandskontroll over hele landet, hovedsakelig for entreprenører og everk.


– I tillegg til mange utviklingsprosjekter som i første omgang ikke gir penger i kassen, har vi også store oppgaver for Lofotkraft med byggekontroll av kraftledninger. En oppgave som vi har utført i fire år, avslutter Engan.

Les mer...

2017-11-01 10.45

dynamicengineering2

Dynamic Engineering AS: Revolusjonerer oppdrettsnæringen med sitt Dynamic FishEye kontrollsystem

Artikkel
bilskadekvinesdal1

Profesjonell og rask bilskadehåndtering hos godkjent skadeverksted i Kvinesdal

Artikkel Bilskade Kvinesdal er utstyrt med moderne teknologi for å håndtere alle typer karosseri- og chassis-skader. For forsikringsselskaper utfører bilskadeverkstedet ulike reparasjoner og utskiftninger av bilglass,...

    Kontaktinformasjon

    national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

    Å jobbe som vikar

    Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

    hellofresh

    Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

    For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

    article1

    Beste stedene å campe i Norge

    Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

    Arkiv