174002174002sed174002dasgq174002sfad174002rpeqw174002sd174002scfad

Så mye råte er det i norske kraftledningstolper

Hva kan du om kunsten å bevare en kraftledningstolpe? Roald Engan i Ide og Utvikling AS hjelper netteiere og kraftselskaper med å spare penger. Mye penger.

En genial idé som hindrer spredning av råte er nøkkelen.


Selskapet ble etablert i 2009 etter å ha vært enkeltmannsforetak siden 2006, og holder til på Fauske. Engan har lang fartstid i kraftbransjen, og det var nettopp den erfaringen som gjorde at han så behovet for å beskytte og bevare kraftledningstolper. Svaret ble å utvikle en topphette som monteres med spenning på kraftledningsstolpene. Da sparer man sluttbrukerne for utkobling, og netteiere og sluttbruker for store kostnader med utskifting av stolper.


174002sed


– Produktet var i salg i 2008. Det består av en topphette for stolpene og et montasjesett for å montere hettene. Kraftledningsstolper uten topphette er forskriftsbrudd. Uten topphette på stolpen kan den i løpet av noen år anta råte. Råten sprer seg etter hvert i hele stolpen, og til slutt må netteier skifte den. Kostnader for kun stolpeskifte ligger en plass mellom 50 000 og 20 000 kroner, i tillegg kommer kostnader for ikke levert energi.


Konseptet går ut på at man står i stolpen med en isolerstang i sikker avstand av kraftledningen, setter verktøyet på isolerstangen og monterer topphetten på stolpetoppen. Man benytter to verktøyer, én holder for topphetten, og én holder til skrumaskinen.


174002rpeqw


– I Norge har vi mellom fem og syv millioner kraftledningstolper. Ut fra statistikk har vi mellom 5 og 10 prosent råte i stolpene, og på landsbasis mangler cirka 4 prosent av stolpene topphetter. Med mange millioner stolper kan du tenke deg til hva potensialet er, sier han med et smil.

Kundene til Ide og Utvikling AS er kraftlag, offentlige og private kraftselskap samt entreprenører som betjener netteierne.


– Per i dag har vi 12 designbeskyttelser og tre patenter. Nå har vi også en topphette som kan limes på stolpetoppene, noe som gir enklere og rimeligere montasje. Vi videreutvikler utstyret og prøver å fornye oss hele tiden.


174002sfad


Engan er spesialist på tilstandskontroll. Han nevner en spesiell nippel som bores inn i stolpen og gjennom den tilføres flytende Boracol som forsinker råtesoppen. Da vil man kunne utsette utskifting av stolper med mellom 8 og 10 år. Han holder også kurs i råtekontroll og tilstandskontroll over hele landet, hovedsakelig for entreprenører og everk.


– I tillegg til mange utviklingsprosjekter som i første omgang ikke gir penger i kassen, har vi også store oppgaver for Lofotkraft med byggekontroll av kraftledninger. En oppgave som vi har utført i fire år, avslutter Engan.

Les mer...

2017-11-01 10.45

bildetilartikkel1

Veien til drømmekarrieren

Artikkel Naviger jungelen av muligheter med en karriereprøve.
ttbygg3

Derfor bør du unne deg en snekker

Artikkel Totalentreprenøren T&T Bygg AS, tilbyr et bredt spekter av oppussingstjenester for bolig og næring i Vestfold.

    Kontaktinformasjon

    sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

    Digitale møter: Tips for nybegynnere

    Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

    hytte

    Utnytt din gamle hyttes potensiale

    Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

    vidaxl

    Fem måter å nyte mer tid utendørs

    Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

    Arkiv