proxll4proxll6proxll5proxll1proxll2proxll3

Innovativ spesialist på grønn teknologi løser utfordringer med nytt håndløperkonsept

Proxll har utviklet et nyskapende produkt til samferdsel og jernbane som løser tidligere utfordringer innen sikkerhet, kostnad og klima – på en smart og effektiv måte. – Det er vår største og seneste innovasjon, utdyper administrerende direktør Fredrik Mortvedt.

Proxll har røtter som går helt tilbake til 1910, og startet med Francis Sønnichsen og konsernet han grunnla – som etter hvert ble kjent som Sønnico. Etter noen år ble Sønnico fusjonert med OneCo, som i likhet med Sønnico også var en stor aktør innen elektroinstallasjon. Sønnicokonsernet ble i 1959 overtatt av August Cappelen og hans to sønner; Fredrik og Pontus Cappelen, som i dag er hovedaksjonærer i Proxll.


– På begynnelsen av 2000-tallet ble elektroinstallasjonsdelen i Sønnico solgt ut til Umo Gruppen. Da het vi Sønnico Teknikk og bestod av teknikkdelen av det gamle Sønnicokonsernet. Siden man hadde solgt ut installasjonsdelen, solgte man også navnet Sønnico Teknikk. Da skiftet man navn til Proxll, rundt 2006, men dette var før vår tid her, forklarer salgs- og markedsdirektør Joakim Opsahl og administrerende direktør Fredrik Mortvedt.


Leverer grønn kraft
I dag er Proxll et mellomstort selskap med 26 ansatte, som skaper og leverer tekniske nisjeløsninger i markedene samferdsel og industri. Proxll legger stor vekt på å utvikle tekniske løsninger for en grønnere fremtid, og ønsker at deres største markeder som jernbane, t-bane og trikk skal være grønne samferdselsårer.– Vi leverer også grønn kraft som hydroanlegg til vannkraftindustrien, og vi er veldig stolte av å være en viktig leverandør til fornybarnæringen slik at denne industritypen kan gå året rundt, sier Joakim.


Proxll er derimot aller størst på elektrovarme, der de leverer løsninger som de i stor grad har utviklet helt selv. Fellesnevneren til disse løsningene er prosesser som trenger en konstant temperatur for å fungere; som vannkraftverk som ikke skal fryse på vinteren, snø- og frostfrie sporvekslere og velfungerende bioprosesser gjennom hele året.


– Det er vårt DNA i dag. Tidligere har vi også henvendt oss mot privatmarkedet, men i dag er vi en ganske ren B2B mot næring, og det vil vi også komme til å være videre, understreker Fredrik.


Forbedrer sikkerheten med innovativt produkt
En stor del av Proxlls portefølje, består av leveranser mot jernbanen. Med innovasjon i førersetet, har Proxll brukt mange år på å utvikle et nytt og banebrytende håndløperkonsept, som ivaretar sikkerheten til passasjerer dersom en uventet og potensielt faretruende situasjon oppstår i en tunell.– Vi har utviklet en håndløper med ledelys til rømningssituasjoner; som et håndtak man holder i når man må evakuere inni en tunell. Der har vi utviklet et produkt med flere løsninger i ett produkt, og håndløperen leveres blant annet med LED-belysning, forklarer Joakim om det innovative produktet.


I disse dager er Proxll i full gang med å levere 14 000 meter av håndløperne, og målsetningen med produktet er å etter hvert få håndløperne inn mot veiindustrien – en industri som virkelig har behov for innovative sikkerhetsløsninger.


– Vi tror at dette kan treffe veldig bra, spesielt siden Norge har enormt mange veitunneler med varierende kvalitet og belysning. Våre håndløpere er et produkt som vil løse både sikkerhets-, kostnads- og klimamessige utfordringer til vei. Vi har veldig stor tro på produktet, som er vår største og seneste innovasjon, konstaterer Fredrik.Nå skal håndløperen snart gjennom ilddåpen, og vil bli testet i en dunkel, røykfylt testtunnel der både lys- og funksjonsevne vil bli grundig testet. Da Bransjemagasinets synshemmede medarbeider Silia Holm fikk holde i produktet, syntes hun at det var et utrolig smart produkt, som har evnen til å tilføre en viss trygghet for synshemmede som befinner seg i en kaotisk situasjon.


– Det å ha noe å gripe fatt i, har en trygghetseffekt rent psykologisk for et menneske som befinner seg i en panisk sitasjon, der alle tenker på å komme seg i trygghet, er Silias oppfatning om produktet.


Får til det meste
Proxll har alltid utmerket seg som en svært innovativ aktør i nisjene de opererer i, og er dominerende innen industri, vannkraft og samferdsel. I nyere tid har man også fått et fotfeste innen produksjon av biodrivstoff, og leverer varmeløsninger til Statkrafts testanlegg på Tofte.– Vi har ofte kunder som kommer tilbake til oss, og som vet at vi kan løse en utfordring – spesielt siden vi kan kombinere mange forskjellige komponenter på varmesiden for en optimal varmeløsning. Det er utrolig gøy når vi kan løse den type utfordring for kunden, sier Fredrik.


– Jeg liker å si at vi kan løse alt av varmeutfordringer og frostproblematikk, og at vi har veldig mye forskjellige løsninger å spille på siden vi bygger våre egne varmeelementer. Vi pleier å få til det meste, men vi blir satt på prøve noen ganger, legger Joakim til med et smil.


Proxll er dessuten en nytenkende leverandør til oljeraffinerier, der de kan bygge og spesialdesigne varmeelementer til store lagertanker. Her er de helt alene om å ha løsninger som sikrer riktig viskositet for oljen, som er sårbar for temperatursvingninger.– Vi ser på oss selv som en pådriver for fornyelse i nisjene vi er i, og vi jobber hele tiden med å finne stadig nye bruksområder og problemstillinger, avslutter Fredrik Mortvedt og Joakim Opsahl.

Les mer...

2023-11-20 14.30

sorbetong1

Tillit og samarbeid i fokus for nystartet betongfirma på Sørlandet

Artikkel Sør Betong AS, er et nyetablert betongfirma som er lokalisert i Farsund og drives av to pålitelige håndverkere som setter kvalitet foran kvantitet.
wimpel1

Effektivt produkt eliminerer kaldtrekk fra vinduer

Artikkel Wimpel er forhandler for Eltra AS - en varmelistprodusent som har utviklet kompakte varmelister som effektivt tar kaldraset fra vinduer i næringsbygg og private boliger. – Varmelistene stopper kaldraset...
Til hjemmesiden

  Kontaktinformasjon

  93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

  Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

  Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

  national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

  Å jobbe som vikar

  Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

  article1

  Beste stedene å campe i Norge

  Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

  Arkiv