Fabrikken som satte bjeller på verdenskartet

Moen Bjøllefabrikk AS på Moi i Lund kommune er leverandør av den kjente Moenbjella som siden OL i Lillehammer har laget stemning på alle store idrettsarrangement.

Amerikanerne kaller den «the spirit of the olympics». Moenbjella ble satt på verdenskartet da den med 200.000 bjeller solgt under OL i Lillehammer i ’94 ble et offisielt lisensprodukt. Den er i dag en stor del av hvert vinter-OL, i tillegg til EM, VM og håndballturneringer.

– Jeg har møtt folk fra alle verdensdeler med bjeller som vi har laget her.


181010kiuh


Lena Alette Moen Grude er tredje generasjon som driver fabrikken på Moi som ble startet av hennes farfar i 1922. Produksjonen startet med bjeller til landbruk, og har gjennom nesten 100 år utviklet seg til å inkludere all øremerking innenfor landbruk, skilt, Husqvarna-produkter i tillegg til suvenirbjellene.

– Vi har levert bjeller til alle OL siden Lillehammer, og vi er de eneste i bransjen som har gjort det.

Grude forteller at hun under vinter-OL i Vancouver i 2010 stod på nettene i fabrikken og graverte bjeller til arrangementet mens hun samtidig hørte bjellene på radioen.


181010åpoasd


– I USA og Canada er de veldig opptatt av disse bjellene, det er det de forbinder med ski. Det er veldig gøy å være en del av det, og jeg føler meg litt ydmyk, sier hun.

Foruten Moenbjellene er Moen Bjøllefabrikk AS leverandør av øremerking til sau, storfe, gris, geit, alpakka, oppdrettshjort og lama. De benytter seg av Allflex som er verdens største leverandør av øremerker.

– I Norge bruker vi mye elektroniske øremerker hvor dyrene går på store fellesbeiter for å lettere kunne skille og identifisere dem, sier Grude.


181010åpesa


Norge var en av de første landene til å ta i bruk elektronisk øremerking i 2007. På fabrikken kjøper de inn øremerkene, laserpreger og programmerer de.

– Vi har en maskin som var spesialbygd for oss til de kravene vi ville ha det til og tilpasset norske forhold, sier Grude.

Fabrikken på Moi leverer øremerker over hele landet, og har et elektronisk bestillingsskjema på nettsiden deres. Bestillingen går gjennom Mattilsynets server, og om folk trenger hjelp sier Grude at de gjerne må ringe.


181010åpodsa


– Bønder må ha sauetelling hvert år, i likhet med varetelling, og om det er glemt så får en ikke bestille øremerker. Da kan de ringe oss, så tar vi bestillingen og ordre med Mattilsynet - så pleier det å ordne seg, sier hun.
Grude forteller at de er veldig fleksible på fabrikken, og hjelper gjerne om det skulle oppstå situasjoner.

– Bøndene må vi passe på, smiler hun.

Les mer...

2018-01-08 19.15

mestertak2

Best på fremdrift: Denne taktekkerbedriften får til det umulige

Artikkel Mestertak AS er stolt av å være ditt foretrukne taktekkerfirma som betjener både bedrifter og private.
e2solutions1

Slik kan e-handelaktører spare opptil 40 prosent på sin frakt

Artikkel IT-selskapet Konsept-IT, står bak Shopify-partneren E2 Solutions’ app for nettbutikker. Med appen CargonizE2, kan en e-handelaktør få tilgang til eksterne fraktavtaler og få en skreddersydd totalpakke...

Kontaktinformasjon

national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

Å jobbe som vikar

Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

vidaxl

Fem måter å nyte mer tid utendørs

Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

hytte

Utnytt din gamle hyttes potensiale

Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

Arkiv