Fabrikken som satte bjeller på verdenskartet

Moen Bjøllefabrikk AS på Moi i Lund kommune er leverandør av den kjente Moenbjella som siden OL i Lillehammer har laget stemning på alle store idrettsarrangement.

Amerikanerne kaller den «the spirit of the olympics». Moenbjella ble satt på verdenskartet da den med 200.000 bjeller solgt under OL i Lillehammer i ’94 ble et offisielt lisensprodukt. Den er i dag en stor del av hvert vinter-OL, i tillegg til EM, VM og håndballturneringer.

– Jeg har møtt folk fra alle verdensdeler med bjeller som vi har laget her.


181010kiuh


Lena Alette Moen Grude er tredje generasjon som driver fabrikken på Moi som ble startet av hennes farfar i 1922. Produksjonen startet med bjeller til landbruk, og har gjennom nesten 100 år utviklet seg til å inkludere all øremerking innenfor landbruk, skilt, Husqvarna-produkter i tillegg til suvenirbjellene.

– Vi har levert bjeller til alle OL siden Lillehammer, og vi er de eneste i bransjen som har gjort det.

Grude forteller at hun under vinter-OL i Vancouver i 2010 stod på nettene i fabrikken og graverte bjeller til arrangementet mens hun samtidig hørte bjellene på radioen.


181010åpoasd


– I USA og Canada er de veldig opptatt av disse bjellene, det er det de forbinder med ski. Det er veldig gøy å være en del av det, og jeg føler meg litt ydmyk, sier hun.

Foruten Moenbjellene er Moen Bjøllefabrikk AS leverandør av øremerking til sau, storfe, gris, geit, alpakka, oppdrettshjort og lama. De benytter seg av Allflex som er verdens største leverandør av øremerker.

– I Norge bruker vi mye elektroniske øremerker hvor dyrene går på store fellesbeiter for å lettere kunne skille og identifisere dem, sier Grude.


181010åpesa


Norge var en av de første landene til å ta i bruk elektronisk øremerking i 2007. På fabrikken kjøper de inn øremerkene, laserpreger og programmerer de.

– Vi har en maskin som var spesialbygd for oss til de kravene vi ville ha det til og tilpasset norske forhold, sier Grude.

Fabrikken på Moi leverer øremerker over hele landet, og har et elektronisk bestillingsskjema på nettsiden deres. Bestillingen går gjennom Mattilsynets server, og om folk trenger hjelp sier Grude at de gjerne må ringe.


181010åpodsa


– Bønder må ha sauetelling hvert år, i likhet med varetelling, og om det er glemt så får en ikke bestille øremerker. Da kan de ringe oss, så tar vi bestillingen og ordre med Mattilsynet - så pleier det å ordne seg, sier hun.
Grude forteller at de er veldig fleksible på fabrikken, og hjelper gjerne om det skulle oppstå situasjoner.

– Bøndene må vi passe på, smiler hun.

Les mer...

2018-01-08 19.15

midboe1

Fremoverlent rørleggerbedrift tar teknologien inn i rørleggerfaget

Artikkel Midbøe AS, er en 71 år gammel rørleggerbedrift som er tuftet på bunnsolide verdier. Nå tar det fremoverlente rørleggerfirmaet fra Stavanger et stort steg inn i fremtiden med teknologiske løsninger og effektive...
XBoxLab3

XboXLab ekspanderer med innovative diagnostiske produkter

Artikkel Med en sterk tilstedeværelse i Sverige og Finland utvider XboXLab nå sitt tilbud av medisinsk utstyr og laboratorieprodukter til sykehus, laboratorier, forskningsinstitutter og grossister i Norge. – Vi...

Kontaktinformasjon

national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

Å jobbe som vikar

Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

Farvel til tradisjonell leksehjelp?

Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

hytte

Utnytt din gamle hyttes potensiale

Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

Arkiv