sele kalk1sele kalk4sele kalk3sele kalk2

Miljøvennlig kalkprodukt reduserer arbeid og forenkler bøndenes hverdag

Sele Kalk på Klepp i Jæren, formidler den flytende kalkslurryen Biokalk til bønder og kommunale vassdrag. Med Biokalk i husdyrgjødselen, kan bonden både kalke og gjødsle på samme gang – og den miljøvennlige kalkslurryen har dessuten en rekke fordeler sammenlignet med tørrkalk.

Agronom og bonde Torstein Sele, startet med forflytting av gjødsel mellom bønder, dette på grunn av nye regler for spredeareal. Etter hvert som det ble mangel på areal, startet familien Sele tørking og pelletering av gjødsel fra høns og kylling og kalte produktet for Helgjødsel. Firmanavnet ble Sele Naturgjødsel (nå Norsk Naturgjødsel).


Biokalk - enklere og mer miljøvennlig
Torstein forteller at jordbruket på Jæren er spesielt, og karakteriseres av at det ofte er flere dyr enn det er areal til. Det fikk den erfarne bonden til å tenke på Biokalk som et alternativ til tørrkalk – som ikke bare skulle være langt enklere og mer miljøvennlig – men til og med fjerne vond lukt fra gjødselen.– Vi begynte med en flytende kalkslurry , Biokalk, levert av Hustadmarmor i Elnesvågen. Biokalk er et avfallsprodukt fra papirindustrien, som er basert på kalkstein. Når kalksteinen blir vasket blir Biokalk utvunnet fra vaskevannet, så det er rett og slett er avfallsprodukt som tidligere gikk rett i sjøen, forklarer Torstein Sele.


Av miljøhensyn ble det ikke lenger lovlig å dumpe kalksteinsvannet i sjøen. Da kom Torstein inn i bildet og valgte å satse 100 prosent på det flytende alternativet til tørrkalk, med intensjonen om å tilby produktet til bønder på Jæren.


– Kalkslurry er et enklere alternativ til tørrkalk, og det er dessuten svært miljøvennlig og veldig inne i tiden. Biokalk har tatt seg opp med årene, for det var først et trangt marked der mange bønder var vant med tørrkalk. Nå har mange innsett at om man skal ha kalk i beite i ulendt terreng, kan man med kalkslurry, i blanding med flytende husdyrgjødsel, bruke kanon og spraye blandingen 60 til 90 meter fra veien, noe man ikke kan gjøre med tørrkalk, utdyper Torstein.


I vassdrag
Kalken blir sendt fra fabrikken i Møre og Romsdal med båt til Forus, der Sele Kalk har en stor tank som kalken blir pumpet oppi.


Torstein forteller at kalkslurryen har en spesiell virkning på gjødselen slik at den blir lettflytende, noe som betyr at bøndene bruker mindre energi når de skal pumpe den ut langt ved hjelp av slangespray. Takket være kalkslurryens mange unike egenskaper, kan den også benyttes i kommunale vassdrag for å forbedre kjemien og ph-verdien.


– Vi hadde en helt annen vinkling på doseringsanlegg til vassdrag som doserer ut kalk etter PH-verdi, enn de som eksisterte. Fra en masse deler, kraner og pumper, gjorde vi prosessen enklere kun ved en stor tank, en pumpe og en reguleringskran, opplyser Lil Karin Sele.Det som en gang begynte med ett kalkanlegg i Kvinesdal, har i dag utviklet seg til ni kalkanlegg hvorav fem av anleggene er selvbygde. Anleggene overvåkes digitalt fra Sele Kalks hovedkontor på Klepp.


– Fra et vannrør fra elva overfor doseringsanlegget, tilsettes Biokalk med en enkel pumpe fra lagertanken på anlegget. Blandingen går videre ut i elva igjen. Mengden Biokalk kan varieres mellom 0 og opptil det som er nødvendig, med tanke på surhet og vannmengde i elva. Det fungerer veldig godt, konstaterer Lil Karin.


Store fordeler med kalkslurry
For ikke så lenge siden vant Sele Kalk anbudene på to doseringsanlegg. Tilbakemeldingene Sele Kalk får er utelukkende positive.


– Vi får høre at det er mye enklere og gir et mye mindre strømforbruk. I tillegg blir det satt veldig stor pris på at det er nesten vedlikeholdsfritt, smiler Lil Karin.Sele Kalk fortsetter sin spennende reise med sitt unike kalkprodukt til jordbruk og vassdrag, med hovedfokus på formidling av Biokalk til bønder på Jæren – som de mener er et langt bedre alternativ enn tørrkalk.


– Vi har fått en stor oppgang de to siste årene, og har fått 90 nye kunder bare i år! Det er mange som begynner å se fordelene med kalkslurryen Biokalk; Det er både billig, praktisk og enkelt, fastslår Lil Karin og Torstein.

Les mer...

2023-07-01 14.00

spotmarked1

Her finner du overskuddsvarer av god kvalitet til en billig pris

Artikkel Spotmarked AS i Larvik, bugner over av overskuddsvarer til en særdeles god pris. Nå skal suksesskonseptet videreutvikles med flere butikker. – Vi ønsker å ha fem butikker om fem år, sier daglig leder...
EWGlass1

Landsdekkende glassaktør: – Vi er store på skreddersydde glassløsninger

Artikkel Den Miljøfyrtårnsertifiserte produksjonsbedriften EW Glass & Plast i Trondheim, har spesialisert seg på skreddersydde løsninger innen glass, plast og beslag. – Vi kan skreddersy det meste, understreker...

  Kontaktinformasjon

  • SELE KALK
  • Adresse:
   Kornvegen 123, 4350 Kleppe
  93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

  Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

  Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

  hellofresh

  Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

  For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

  compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

  Farvel til tradisjonell leksehjelp?

  Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

  Arkiv