sele kalk1sele kalk4sele kalk3sele kalk2

Miljøvennlig kalkprodukt reduserer arbeid og forenkler bøndenes hverdag

Sele Kalk på Klepp i Jæren, formidler den flytende kalkslurryen Biokalk til bønder og kommunale vassdrag. Med Biokalk i husdyrgjødselen, kan bonden både kalke og gjødsle på samme gang – og den miljøvennlige kalkslurryen har dessuten en rekke fordeler sammenlignet med tørrkalk.

Agronom og bonde Torstein Sele, startet med forflytting av gjødsel mellom bønder, dette på grunn av nye regler for spredeareal. Etter hvert som det ble mangel på areal, startet familien Sele tørking og pelletering av gjødsel fra høns og kylling og kalte produktet for Helgjødsel. Firmanavnet ble Sele Naturgjødsel (nå Norsk Naturgjødsel).


Biokalk - enklere og mer miljøvennlig
Torstein forteller at jordbruket på Jæren er spesielt, og karakteriseres av at det ofte er flere dyr enn det er areal til. Det fikk den erfarne bonden til å tenke på Biokalk som et alternativ til tørrkalk – som ikke bare skulle være langt enklere og mer miljøvennlig – men til og med fjerne vond lukt fra gjødselen.– Vi begynte med en flytende kalkslurry , Biokalk, levert av Hustadmarmor i Elnesvågen. Biokalk er et avfallsprodukt fra papirindustrien, som er basert på kalkstein. Når kalksteinen blir vasket blir Biokalk utvunnet fra vaskevannet, så det er rett og slett er avfallsprodukt som tidligere gikk rett i sjøen, forklarer Torstein Sele.


Av miljøhensyn ble det ikke lenger lovlig å dumpe kalksteinsvannet i sjøen. Da kom Torstein inn i bildet og valgte å satse 100 prosent på det flytende alternativet til tørrkalk, med intensjonen om å tilby produktet til bønder på Jæren.


– Kalkslurry er et enklere alternativ til tørrkalk, og det er dessuten svært miljøvennlig og veldig inne i tiden. Biokalk har tatt seg opp med årene, for det var først et trangt marked der mange bønder var vant med tørrkalk. Nå har mange innsett at om man skal ha kalk i beite i ulendt terreng, kan man med kalkslurry, i blanding med flytende husdyrgjødsel, bruke kanon og spraye blandingen 60 til 90 meter fra veien, noe man ikke kan gjøre med tørrkalk, utdyper Torstein.


I vassdrag
Kalken blir sendt fra fabrikken i Møre og Romsdal med båt til Forus, der Sele Kalk har en stor tank som kalken blir pumpet oppi.


Torstein forteller at kalkslurryen har en spesiell virkning på gjødselen slik at den blir lettflytende, noe som betyr at bøndene bruker mindre energi når de skal pumpe den ut langt ved hjelp av slangespray. Takket være kalkslurryens mange unike egenskaper, kan den også benyttes i kommunale vassdrag for å forbedre kjemien og ph-verdien.


– Vi hadde en helt annen vinkling på doseringsanlegg til vassdrag som doserer ut kalk etter PH-verdi, enn de som eksisterte. Fra en masse deler, kraner og pumper, gjorde vi prosessen enklere kun ved en stor tank, en pumpe og en reguleringskran, opplyser Lil Karin Sele.Det som en gang begynte med ett kalkanlegg i Kvinesdal, har i dag utviklet seg til ni kalkanlegg hvorav fem av anleggene er selvbygde. Anleggene overvåkes digitalt fra Sele Kalks hovedkontor på Klepp.


– Fra et vannrør fra elva overfor doseringsanlegget, tilsettes Biokalk med en enkel pumpe fra lagertanken på anlegget. Blandingen går videre ut i elva igjen. Mengden Biokalk kan varieres mellom 0 og opptil det som er nødvendig, med tanke på surhet og vannmengde i elva. Det fungerer veldig godt, konstaterer Lil Karin.


Store fordeler med kalkslurry
For ikke så lenge siden vant Sele Kalk anbudene på to doseringsanlegg. Tilbakemeldingene Sele Kalk får er utelukkende positive.


– Vi får høre at det er mye enklere og gir et mye mindre strømforbruk. I tillegg blir det satt veldig stor pris på at det er nesten vedlikeholdsfritt, smiler Lil Karin.Sele Kalk fortsetter sin spennende reise med sitt unike kalkprodukt til jordbruk og vassdrag, med hovedfokus på formidling av Biokalk til bønder på Jæren – som de mener er et langt bedre alternativ enn tørrkalk.


– Vi har fått en stor oppgang de to siste årene, og har fått 90 nye kunder bare i år! Det er mange som begynner å se fordelene med kalkslurryen Biokalk; Det er både billig, praktisk og enkelt, fastslår Lil Karin og Torstein.

Les mer...

2023-07-01 14.00

p7prosjekt8

Ettertraktet totalleverandør innen næring, samferdsel og offentlige bygg tilbyr tjenester i alle prosjektfaser

Artikkel Som en pålitelig og ettertraktet leverandør av tjenester som prosjektutvikling, prosjekt- prosjekterings- og byggeledelse, briljerer P7 Prosjekt AS med sin overlegne kompetanse. – Vi har lykkes godt,...
prosesspilotene1

Stor CRM-aktør skaper gevinst for bedrifter med helhetlige og digitale systemer

Artikkel ProsessPilotene AS, har fokusert på skreddersydde CRM-system som skaper en gevinst for bedrifter. – Plattformen vår passer til alle, konstaterer salgs- og markedssjef Tor Kristoffersen.

  Kontaktinformasjon

  • SELE KALK
  • Adresse:
   Kornvegen 123, 4350 Kleppe
  sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

  Digitale møter: Tips for nybegynnere

  Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

  hellofresh

  Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

  For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

  vidaxl

  Fem måter å nyte mer tid utendørs

  Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

  Arkiv