184058w1184058w4184058w2184058w3184058w5184058w6

Frykter at den norske tradisjonsmaten står i fare

Hos Kjells Kro får du servert hjemmelaget, norsk mat i rikelige porsjoner. Men tradisjonelle veikroer som denne, blir det stadig færre av i Norge.

På Gråmyra i Levanger, er Kjell Åge Vinje travelt opptatt med driften av veikro, gatekjøkken og catering. Med fokus på store porsjoner med ekte norsk hjemmelaget mat, har Vinje drevet den privateide kroen i Levanger i hele 30 år. Veikro-bestanden i Norge blir bare mindre med årene, i takt med at de erstattes med hippe mattrender fra andre kulturer. Men Vinje håper likevel at den norske husmannskosten får leve, og selv har han mange bein å stå på. 


– Det som gjør at vi har overlevd er at vi har prøvd å fange hele spekteret og alle aldersgrupper. Vi er en veikro som ikke er så mye veikro egentlig, ler Vinje.

– Og så har vi gatekjøkken, catering og selskapslokale. Til catering kan vi gjøre det meste, men det går veldig mye i koldtbord. Til jul er vi er veldig kjent for vår lutefisk, som vi er best i Norge på. Vi leverer faktisk catering på lutefisk, selv om det er en liten utfordring, smiler han.


184058w3


Kjells Kro kan med andre ord by på hele spekteret, og er et spisested der alle kan føle seg velkomne. Hit valfarter ungdommen for en hamburgertallerken, anleggsarbeideren for lunsj, barnefamilien for en hverdagsmiddag og pensjonistene for søndagssteika. De er godt kjent i lokalområdet for den gode maten, men kanskje enda mer for de generøse porsjonene. 


– Det er ikke mange plasser lenger der du kan få tradisjonell mat. En vanlig hverdag, så vil folk ha seg et godt måltid. Det skal ikke nødvendigvis være så fint og flott.  


Andreas, som har vært stamgjest på Kjells Kro i mange år, sier seg enig i at maten er god og porsjonene store.

– Jeg er godt fornøyd med maten og de store porsjonene man får her. Også er det gode parkeringsmuligheter utenfor, kommenterer den faste kunden. 


På menyen står tradisjonelle norske matretter som kjøttkaker, lefse, torsk, kokt kveite og oksesteik. I tillegg til et lite innslag av mer lokale spesialiteter. 


184058w6


– En vanlig dag som i går, serverte vi «klubb og duppe». Vi prøver å variere menyen litt hver dag, men det som går igjen hver dag, er kjøttkaker.


– Og vi er kanskje én av Nord-Trøndelags største på hamburgere! Vi ligger på 40 000 hamburgere i året, der bestselgeren er bacon- og osteburgeren, sier Vinje, som avslører at det kan bli en smule hektisk iblant.


Selv om hamburgeren ikke er spesielt norsk, er den likevel en selvfølge på menyen til Kjells Kro. Men når Vinje selv er ute og reiser, synes han det er viktig å smake på lokale delikatesser. Han mener at Norge er i ferd med å miste en viktig del av vår matkultur. Restauranter som tilbyr thaimat, indisk mat og sushi, danker mange ganger ut de erkenorske spisestedene og endrer nordmenns matvaner.


– Vi har et land med voldsomt fine råvarer, spesielt fisk og reinsdyr, for eksempel. Det kan vi smi litt på. Det er ikke noe spennende for meg å reise til Tyskland og prøve en hamburger. Da vil jeg prøve noe tysk. Hvis vi glemmer det norske, da har vi tapt litt.


– Behovet er stort, vi må ikke blir oversvømt av alt mulig annet og glemme norsk kultur, mener Vinje.


184058w5

Les mer...

2018-10-19 09.00

jlbruvik8

Stor suksess med egenproduksjon av ventilasjonsløsninger

Artikkel J.L. Bruvik AS i Bergen, er Norges ledende produsent av ventilasjonsløsninger innen landbruk, industri og offshore. Egenproduksjon med både konstruksjon og produksjon under ett og samme tak, sikrer kunden...
partnermaskinering3

Maskineringsbedrift fra Bergen er en pålitelig partner av deler og komponenter til industrien

Artikkel Med en maskinpark bestående av driftssikre produksjonsmaskiner som avanserte CNC-maskiner og Fastems-anlegg, spesialiserer Partner-Maskinering AS seg på maskinering og produksjon av presisjonsdeler og...

    Kontaktinformasjon

    • Kjells Kro
    • Hjemmeside
    • Telefon:
      74 09 58 01
    • Adresse:
      Adresse Gråmyra,
      7600 Levanger
    national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

    Å jobbe som vikar

    Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

    hellofresh

    Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

    For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

    93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

    Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

    Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

    Arkiv