– Ikke bare for samlere

Teppene hos Trojo Orientalske Tepper er håndplukket av innehaverne Trond Johannessen og Hege Jacobsen, som siden den første turen til Persiabukta i 1983 forelsket seg i tekstilkunstens kultur og tradisjoner.

Forretningslokalene ligger på Grini Mølle på Eiksmarka, og teppevirksomheten springer ut av en langvarig og dyp interesse for håndknyttede tepper som materiell gjenstand og som uttrykk for kulturell og sosial historie.


– Vi dro til London den sommeren på en konferanse om orientalske tepper. Der var det foredrag og utstillinger, og vi oppdaget at det fantes spesielle bokhandlere og tidsskrifter om emnet, det åpnet seg en helt ny verden som vi ikke ante eksistensen av, sier Hege.


181085pssa


Siden den gangen ble lidenskapen til levebrød, i form av forretningen Trojo Orientalske Tepper som tilbyr håndknyttede puter, tepper og kelimer – en type orientalsk flatvev. Her fins tepper i alle prisklasser, og Hege anbefaler nye kunder å komme innom butikken for en veiledning.    


– Vi har tepper fra fem tusen til åtti tusen kroner, men vi legger oss på gode bruksting, ikke sånt som bare er for samlere. Spennet i farger, mønstre og størrelser er veldig stort når det gjelder orientalske tepper, så vi må ha et stort utvalg for at alle skal finne noe som passer dem.


I tillegg til salg tilbyr Trojo også vask og reparasjon av tepper.


– Vi tar i mot for profesjonell behandling, også ting som ikke er kjøpt her. Teppene blir som gjenfødt om du får vasket dem skikkelig og da varer de også mye lenger.


181085

Gjennom tallrike turer til Iran og Afghanistan har ekteparet tilegnet seg et vell av kunnskap om emnet og kulturen, og utenom forretningsdrift har de også skrevet bøker og holdt mange foredrag. Den siste boken – Orientalske tepper fra Iran og Afghanistan - kom ut i 2014.


– Det er en håndbok for de som ikke vet noe på forhånd, men som har lyst til å orientere seg litt. Der står det om hva som er et godt teppe og hva man bør se etter, men også om alle de ulike typene som fins.

Trond, som i mange år var hovedansvarlig for virksomheten, ble dessverre alvorlig syk og døde for en tid tilbake. Så nå er det Hege som driver det hele. I tillegg til teppeforretningen satser hun på beslektede aktiviteter sammen med ulike samarbeidspartnere. 


181085ad


Sammen med en reiselivspartner arrangerer hun kulturreiser en gang i året til Iran og Albania, steder de har fått spesielle forhold til.


– På turene våre legger vi blant annet inn besøk hjemme hos folk og foredrag av lokale kulturpersoner for å gjøre det litt annerledes enn vanlige gruppereiser, sier Hege.


Hun understreker at dette ikke bare er for teppeinteresserte, men for alle som har en generell interesse for kunst, kultur og historie.


 – Teppenes verden er uansett svært fascinerende, enten man bare er ute etter noe vakkert til hjemmet sitt eller ønsker å bli kjent med en rik og mangfoldig håndverkstradisjon, oppsummerer Hege.

Les mer...

2018-03-06 14.30

mikotrading2

Miko Trading / Havaristen kjøper nå også konkursbo

Artikkel Miko Trading kjent som Havaristen omsatte skadepartier for 180 millioner i 2023, og vil fremover også satse på håndtering av konkursbo. – Fremover ønsker vi å håndtere alle praktiske prosesser knyttet...
trefibersor9

Billigere og bedre: Store fordeler med innblåst trefiberisolasjon

Artikkel Trefiber Sør AS i Rogaland, har spesialisert seg på innblåst trefiberisolasjon; en miljøvennlig isolasjon som krever lite energi og som utføres på svært kort tid kontra tradisjonelle isolasjonsmaterialer....

Kontaktinformasjon

sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

Digitale møter: Tips for nybegynnere

Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

Farvel til tradisjonell leksehjelp?

Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

hytte

Utnytt din gamle hyttes potensiale

Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

Arkiv