201002w1201002w3201002w2201002w4201002w5201002w6201002w7

Norge trenger flere blikkenslagere

Opptaket til blikkenslagerfaget minsker for hvert år. Blikkenslager og daglig leder i Agder Blikkenslager Service AS; Terje Augland, ønsker å fremheve det positive ved å jobbe som blikkenslager.

I nye lokaler og med en velutstyrt, moderne utstyrspark, møter vi blikkenslager Terje Augland. Han startet sin karriere i Agder Blikkenslager Service AS her i Kristiansand i 2001. Den gang var han en ung utplasseringselev som fant sitt kall tidlig, og startet som blikkenslagerlærling i bedriften uka etter. Han fikk mye ansvar tidlig, og ble grundig opplært i å gjøre en god jobb. Fagbrevet tok han først for noen år siden, og siden 2017 har han fungert som eier og daglig leder av Agder Blikkenslager Service AS.


Hvordan er hverdagen din som kaptein ved skuta?


– Jo, den er hektisk! Jeg prøver å være så mye jeg kan på kontoret, for det krever mye med åtte mann i bedriften. Det blir mye løping; jeg går ut på hastejobber, leverer ting og er ute og hjelper gutta, forteller Terje. 


Han forteller at de alltid har én lærling i bedriften, men at ungdommer som er interessert i å bli blikkenslagere slettes ikke vokser på et tre. 


– Det er mange som sliter med å få inn lærlinger. Jeg mener at skolene og lauget har et ansvar for å rekruttere flere. De fleste vil bli rørleggere og elektrikere, og da går det som oftest på lønnsforskjellen.



Da lærlingen Vegard, begynte på blikkenslagerlinja var det kun en til på samme linja. I år var det halvert til kun én elev.


– Det antallet der må vi få opp! Vi er jo alt for få blikkenslagere som det er, fastslår Terje.


Hva gjør vanligvis en blikkenslager på et nybygg?


– Det er alt fra utvendig blikk; takrenner, nedløp og pipebeslag. Det er mye lakkert aluminium nå for tiden. Og så er det mye tekking; båndtekking og fasadetekking. Også er det blitt veldig populært å bryte litt treverk, murpuss og murstein, med en stålvegg.


Det høres ut som det krever en god del kompetanse?


– Ja, du skal ha tunga rett i munnen for å få til mye av det her, men det er det som gjør hverdagen vår så gøy, da, at det er så variert, svarer han med et smil og legger til:


– Den jobben vi gjør er veldig viktig for husets levetid, og da er det veldig viktig at det blir gjort ordentlig. Det fins mye utenlandsk arbeidskraft som reiser rundt, men jeg vil si det er bedre å betale litt mer for noe som er ordentlig enn å betale en billig pris for noe som man må fikse igjen etter et par år.



Strekker seg langt for kundene
Med 60 pågående prosjekter, deriblant to store prosjekt som strekker seg over flere måneder og rundt 30 faste drop in-kunder, er Agder Blikkenslager Service AS godt vant med kundebehandling, og strekker seg langt for kundene sine. 


– Det er kundene våre vi lever av, og hvis du har gjort en dårlig jobb er det viktig å rydde opp i det. Det gjør vi fullt ut, og heldigvis er det veldig sjeldent at vi har noen reklamasjoner. Det går på kompetansen, fastslår Terje med et smil. 



Han forteller videre at de i skrivende stund holder på med et utvendig restaureringsoppdrag for det verneverdige bygget Ernst Hotell i sentrum. Oppdraget er stort, og krever både varsomme hender og rett kompetanse. Det var ingen ren tilfeldighet som gjorde at oppdraget havnet i hendene på akkurat Agder Blikkenslager Service AS. 


– Vi må få ok fra riksantikvaren på alt. Han er godt fornøyd med jobber vi har gjort tidligere, som den gangen vi laget alt fra bunnen av på en verneverdig gård – det var en vanvittig stor jobb!


Terje har valgt å legge ekstra krutt på lageret og dets kapasitet. Lageret til blikkenslagerbedriften er nemlig rundt dobbelt så stort som vanlig. Den store lagerplassen er en medvirkende grunn til at de har mulighet til å serve opp til ti forskjellige kunder som trenger et eller annet – på samme dag. 


Hvorfor har dere valgt å ha et så stort lager?


– Vi har mye trafikk, og hvis vi skulle ha bestilt inn litt og litt hele tiden, 10 til 15 ganger om dagen - så hadde bilen gått skytteltrafikk! Det går litt på miljø, og så har vi jo de varene vi trenger når kundene våre trenger det. Det er litt av servicen vår; vi tar på oss kostnaden med å ha et stort lager for kundene våre.


Velutstyrt maskinpark

I likhet med lageret, er også maskinparken velutrustet og fullt oppdatert. Med toppmoderne maskiner kan de produsere det meste, selv om arbeidet med å bygge opp en slik maskinpark er en pågående prosess. 


– Vi prøver å bygge opp en veldig grei park, og har kommet ganske langt. Også får vi gode tilbakemeldinger på våre biler, med den tradisjonsrike logoen på, humrer Terje.


Les mer...

2020-01-07 11.45

newtracksny6

Realiser gründerdrømmen med produktutvikling som imponerer investorer

Artikkel NewTracks AS, hjelper bedrifter og personer med å realisere et produkt – fra idé til serieproduksjon, og kan levere et presentabelt produkt med strøken emballasje.
safeline4

Smart teknologi gjør dette til framtidens heis

Artikkel SafeLine har levert heisalarmsystemer siden 90-tallet, og er en stor aktør i Europa med over 350 000 installasjoner. Nå lanseres SafeLine LYRA – enheten som digitaliserer heistrafikken, forutser vedlikehold...
Hjemmeside

    Kontaktinformasjon

    hytte

    Utnytt din gamle hyttes potensiale

    Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

    compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

    Farvel til tradisjonell leksehjelp?

    Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

    article1

    Beste stedene å campe i Norge

    Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

    Arkiv