193015w4193015w3193015w7193015w6193015w5193015w2193015w1

Gjenoppbygger Fredrikstad by

– Bygger man by, så bygger man ikke bare boliger; vi skal helst både bo, oppleve og arbeide her, sier Trond Delbekk, administrerende direktør i byutviklingsselskapet Værste AS.

Etter at en lokal investorgruppe kjøpte det gigantiske området i Fredrikstad, ti år etter at Kværner Verft la ned virksomheten, var det fritt frem for Værste å gjøre sitt beste for å gjøre Fredrikstad til en bedre by. Og med gigantiske mål som regnes for å være ti ganger større enn Aker brygge, har Værste fritt spillerom og mange støttespillere.


– Vi holder på med mange ting, men det første vi gjør nå er å bygge ut og gjøre ferdig Fredrikstad stadion. Det skal bli et kompleks, med flere kontorkomplekser ut mot stadion, og 30 boliger på toppen. Parallelt med det, jobber vi med to nye bygg; et helsebygg og et bygg for toll og andre statlige etater, forteller Delbekk om fremdriften.


Delbekk ser nemlig lyst på Fredrikstads fremtid. Han tror at det om fem år vil være 2000 arbeidstakere og 5500 studenter i Fredrikstad. Hårete mål mener noen, helt realistiske mål, mener Delbekk.


– I dag har vi 3700 studenter og 1300 arbeidsplasser, men det vil øke.


Og Delbekk har nok helt rett. Fagskolen flyttet nemlig til Fredrikstad i 2010, og ingeniørstudiet ble flyttet fra Sarpsborg. Med den påtenkte videregående skolen som skal stå ferdig nå i høst, i tillegg til storsatsingen fra Østfold fylke og åpningen av Wang ung, blir studentplassene mange, og jobbmulighetene enda flere. Delbekk vil med sine ambisiøse byutviklingsprosjekter, tilbake til 70- og 80-tallet da Fredrikstad var den ledende handelsdestinasjonen i Østfold. Men for å komme dit er de nødt til å satse. Rundt 800 millioner kroner, for å være helt eksakt.


– Vi gjør det fordi byen har en utfordring. Markedsandelen er blitt tapt på handel til Sverige og til resten av Østfold. Vi vil ta handelen tilbake til Fredrikstad – ikke minst storhandelen!


Hvordan skal Værste klare dette? Jo, ved å satse på et helt nytt bysenter, og tenke arbeidsplasser fremfor leiligheter. «Værstetorvet» skal stå ferdig til påske 2022, og inkluderer et parkeringshus under bakken og hele 26 000 kvadratmeter med handel, fordelt på et 80 000 kvadratmeter stort område. Butikker som Coop Obs og Elkjøp, skal være med på å sikre storhandelen.


– Det er friskt! Men det som er fint er at hver av disse aktørene vet hva de driver med. Hvis vi sier vi tør, så er det fordi vi har mange leietakere som er villige til å satse, smiler Delbekk selvsikkert.  


Helt ved vannkanten planlegger Værste i tillegg et boligkompleks med 300 leiligheter, som skal legges ut for salg mot slutten av året. Med Værstes imponerende innsats for et bedre bymiljø i Fredrikstad, er forhåpningen at stadig flere mennesker vil ta turen inn til Fredrikstad by.


– Bygger man by, så bygger man ikke bare boliger; vi skal helst både bo, oppleve og arbeide her, avslutter Delbekk.


Les mer...

2019-06-09 12.15

preftek4

Konkurransedyktig prefabrikkeringsaktør leverer effektive løsninger til offentlige bygg

Artikkel Preftek AS, er Norges ledende leverandør av prefabrikkerte løsninger for energisentraler og rørtekniske rom – skreddersydde løsninger og produkter av høy kvalitet for kunder med ulike behov. – Det er...
dynamicengineering2

Dynamic Engineering AS: Revolusjonerer oppdrettsnæringen med sitt Dynamic FishEye kontrollsystem

Artikkel
    93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

    Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

    Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

    national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

    Å jobbe som vikar

    Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

    article1

    Beste stedene å campe i Norge

    Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

    Arkiv