Blickle er en tysk, verdensledende produsent av hjul og trinser, som har et omfattende produktspekter med nesten 50 000 ulike produktvarianter. Blickle utmerker seg som et stabilt konsern med fokus på lokal produksjon, egne salgsselskaper verden rundt og skreddersøm på sine produkter.
Blickle Norge AS i Horten, er Blickles norske datterselskap, og ble startet i 1989 av Knut Haukelidsæter. Haukelidsæter feirer i fjor hele 35 år med nisjen hjul og trinser, og kan fortelle at han har drevet med dette fra han var svært ung.
– Min far jobbet med disse produktene, og jeg har vokst opp i denne bransjen, innleder Knut Haukelidsæter med et smil. Blickle ønsket å starte opp et eget datterselskap her i Norge, da deres strategi er å ha egne selskaper istedenfor distributører. Derfor har Blickle i dag mange datterselskaper rundt omkring i verden – hele 30 datterselskaper, hvor vi var én av de første, forteller han videre.
Har tilgang til verdens største hjullager
Det skulle vise seg at hjul og trinser var en ganske konservativ bransje her til lands. Derfor måtte Blickle Norge jobbe hardt for å få kunder, og mye av arbeidshverdagen til Haukelidsæter gikk de første årene ut på å reise rundt på Vestlandet; et interessant område med masse spennende industri.
Med årene lyktes Blickle Norge i å få inn en fot i den norske industrien, og i dag består den norske forgreiningen av fem ansatte som styrer en effektiv organisasjon med fokus på sterk lagerbeholdning og spesialproduksjon.
– Blickle har et kjempestort produksjonsanlegg og lager i Tyskland, som forsyner oss med nye forsendelser hver uke. Vi har tilgang til verdens største hjullager – kontinuerlig, og kan levere veldig raskt siden vi har et lager med de vanligste produktene, konstaterer Haukelidsæter.
All kompetanse er samlet i Tyskland, der både ingeniører, produktutviklere og fabrikken holder til. Blickle har til og med en egen forskningsavdeling, som gir dem muligheten til å utvikle nyskapende produkter med kundenes unike behov i fokus.
Er med på veksten i markedet
I hjemlandet Tyskland, har Blickle effektivisert og robotisert sin produksjon for å kunne bli værende i Europa. Å velge Europa som produksjonsarena fremfor Kina, skulle vise seg å være et smart valg. I dag er Blickle blitt verdens største produsent av hjul og trinser, og er med sin omsetning på 3,5 milliarder og 1 300 ansatte et lysende eksempel på at man kan lykkes i Europa med en europeisk produksjonslinje.
– Det er et stykke industrihistorie som er fortellende og lærerik for alle som har tenkt på globalisering. Blickle har vokst frem til å bli en ledende produsent, og det har vært veldig lærerikt og interessant å være med på den reisen, uttrykker Haukelidsæter.
Nesten halvparten av Blickle Norges omsetning kommer fra spesialproduksjon med skreddersømløsninger. Én av deres største kunder er lager- og logistikkpartneren AutoStore, som har et avansert hjulbehov i forbindelse med deres robotiserte lagerløsning.
Blickle Norge er ledende i Norge på hjul, og Haukelidsæter presiserer at de er med på veksten i markedet.
– Vi ønsker å fortsette å være en foretrukken leverandør av hjul og trinser, og kan bidra med mye nyttig informasjon til kundene, som både gjør det enklere for brukeren og oppfyller alle HMS-aspekter, sier Haukelidsæter og utdyper:
– Vi jobber etter tre parametere; hjulene skal være lette å bruke, de skal støye minst mulig og skal ikke ødelegge gulvene.
Bærekraftig kvalitet
Haukelidsæter understreker at olje- og gassindustrien er én av de fremste industriene de jobber med i Norge. Der kan Blickle levere rustfrie og antistatiske hjul, som kan produseres i flere forskjellige materialer som plast, aluminium, rustfritt og galvanisert stål.
– Vi er veldig gode på hjul som tåler tunge belastninger, og vi klarer å levere ut ifra krevende spesifikasjoner fra olje- og gassektoren, sier han.
En annen interessant kundegruppe er helsesektoren, spesielt sykehus, som i stadig større grad benytter seg av robotiserte løsninger.
– Mye av distribusjonen og logistikken av varer fra sykehus blir fraktet med roboter. Det krever spesielle hjul på vognene som materiellet leveres rundt i, og der har vi hatt god suksess med å levere innovative og gode kvalitetsprodukter, poengterer Haukelidsæter.
Selv om hjul og trinser er et relativt smalt marked i Norge, opplever Blickle Norge at det nå har blitt mye lettere å selge inn sitt konsept til norske industrikunder. Det er rett og slett en økt forståelse for at god kvalitet er synonymt med bærekraft, og stadig flere industribedrifter har forstått at det både er lønnsomt og bærekraftig å investere i kvalitet.
– Dette er kvalitetsprodukter som er produsert i Europa, og som har lang levetid og god funksjon. Det blir ikke mer bærekraftig enn det, og det konkurransefortrinnet har vi merket tydelig de siste årene, sier Haukelidsæter. Samtidig opplever vi at aktører som driver innovativ utvikling gjerne kommer til oss fordi vi har kompetansen og ressursene til å løse utfordringen de har, og vi ønsker å være den beste hjulleverandøren å jobbe med. Det er målet vårt, fremholder Knut Haukelidsæter avslutningsvis.