Verdensledende i digital overvåking av roterende elektriske maskiner

Med verdensledende digitalisering overvåker Karsten Moholt AS vibrasjoner i 12.000 roterende elektriske maskiner verden over for å forhindre havari.

Bergensbedriften med spisskompetanse i roterende elektro motorer, generatorer og transformatorer, utfører alt fra vikling, prosjektering og service til vedlikehold og reparasjoner. Maskinene som overvåkes er hovedsakelig innenfor shipping- og offshoreindustrien, men teknologien kan brukes alle steder der det er elektrisk roterende maskiner. Nytt for den 72-årige familiebedriften med kontor og verksted på Askøy, er overgangen til automatisert overvåking av motorer ved bruk av kunstig intelligens.

– Som en naturlig del av å drive reparasjon og vedlikehold, så driver vi også med overvåkning av motorer. Dette har vi holdt på med i over 15 år og er i dag en av de største på dette i Norge, sier administrerende direktør Arne Hammer.


181022ds


Sensorer montert på motorer overvåker vibrasjoner, temperaturforandringer, olje,  spenning og strøm, og dataen blir sammenlignet og analysert ved hjelp av kunstig intelligens.

–  Å se multiple parametere i sammenheng med hverandre er mer effektivt, gir flere symptomer på feiltilstand og vi får bedre og tidligere innsikt i hva som skjer. Ved å bruke maskinlæring lager vi systemer som lærer av data og gjenkjenner komplekse mønstre. Vi kan predikere havari og planlegge skreddersydd vedlikehold og service, sier digital direktør Stian Bless.


181022psfaf


– Det står en overvåkingsenhet på hver maskin som overvåker vibrasjon, da får vi signalene inn til oss og vi vurderer om alt er i orden eller om det er noe som er i ferd med å skje; en endring for å si det sånn. Vi skal kunne finne den endringen så tidlig at du ikke får et havari. Det er mye tyngre og dyrere å bygge opp igjen en motor etter et havari enn å kunne ta en mindre reparasjon før havari oppstår, forteller Hammer.

– Vi tar vedlikehold til et nytt nivå.

Feltservice
Karsten Moholt startet selv bedriften som et vikleverksted i Inndalsveien i Bergen i 1945 etter han var nyutdannet som elektroingeniør. Gjennom tre generasjoner har Karsten Moholt AS utviklet seg til å bli en av verdens ledende aktører innen elektromekanisk utstyr, elektromotorer og generatorer, med 160 ansatte og kunder over hele verden.

– Vi flyttet til nye lokasjoner på Askøy i 2014 og her har vi alt av utstyr og verksted med alle fasiliteter, sier Hammer, som er bedriftens første administrerende direktør uten etternavnet Moholt.


181022d


Bedriften, som et elektromekanisk kompetansesenter, inkluderer alle fagfelt som prosjektledere, ingeniører og mekanikere som er utøvende både på verkstedet og reiseoppdrag. Bedriften har også nyproduksjon av transformatorer på bestilling, og en nærservice-enhet for vann og kloakkpumper.

– Vi jobber over hele verden som for eksempel Brasil, Afrika, Mexicogolfen og Australia på båter, oljerigger og plattformer, sier Hammer.

Feltserviceavdelingen hos Karsten Moholt tar typiske oppdrag som blant annet bytting av lager, balansering og vibrasjonsmåling, og kan være på gitt lokasjon i verden på rundt 24 timer.


– I tillegg har vi datterbedriften vår Teknor i Harstad som har tilsvarende kompetanse og lokasjon, og som ivaretar våre kunder i den nordlige delen av Norge.

Tett med harpiks
På verkstedet på Askøy står en av verdens største VPI- (Vakuum trykk-impregnering) tanker på fire meter i diameter og fire og en halv meter dybde. Den er brukt til å impregnere elektriske apparater med isolerende harpiks for å forlenge maskinens levetid og redusere behovet for vedlikehold.


181022dsgwesd


– I tanken lages det vakuum for å få ut luften og det presses lakk i alle hulrom slik at det gjøres umulig å få inntrenging av salter og urenheter i motoren som kan være spesielt viktig i Nordsjøen, sier Hammer.

Bedriften sitter også med spesialkompetanse innen utstyr for eksplosjonsfarlige områder (EX-utstyr).

– Om bord på rigger og oljeinstallasjoner må du ha spesielle sertifiseringer for å kunne få lov å skru på utstyret, sier Hammer.

– Vi har sertifiseringer på bedriftsnivå og personnivå for å utføre Ex-vedlikehold på utstyr med ulike sertifiseringer, legger Bless til.

Unik kompetanse

Bedriften er verdensledende innen flere av sine fagfelt, og driver blant annet med 3D-skanning av motorer for effektiv oppmåling og re-engineering.  


181022pre


– Fra den spede begynnelse med å bare skru, til å i dag drive med overvåking med skybaserte løsninger og maskinlæring, sitter vi på en unik kompetanse og en evne til å videreutvikle oss, sier Hammer.

– Det viktigste vi har er kompetanse. Det har vi fått gjennom 72 år med utføring av service og vedlikehold på maskiner. Når vi kan gjøre det sammen med å predikere et vedlikehold frem i tid ved bruk av maskinlæring og algoritmer som lærer av data, så har du plutselig noe helt unikt når du har nok data og nok kunnskap til å kunne bruke det.


Bli med på en tur rundt i Karstens Moholts lokaler og se hvordan deres arbeidsdag ser ut.

Les mer...

2017-12-19 13.30

rohneselmerab6

Blir én av de mest solgte bilene i 2024

Artikkel RøhneSelmer Asker og Bærum troner som Norges ledende Ford-forhandler, og ved RøhneSelmer Asker og Bærum, rulles rykende ferske nyheter fra Ford ut én etter én. Med nye lanseringer og gamle klassikere,...
theship5

Revolusjonerer shippingbransjen: Fremsynt app automatiserer dataene mellom skip og land

Artikkel Med fokus på effektivisering og sanntidsdata i shippingbransjen, har det norske techselskapet The Ship AS, utviklet en app som automatiserer dataene mellom skip og land.

Kontaktinformasjon

hellofresh

Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

article1

Beste stedene å campe i Norge

Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

Arkiv