isolasolar3isolasolar1isolasolar2isolasolar4isolasolar5isolasolar6isolasolar7

Stående solcelleanlegg sikrer en helhetlig beskyttelse av taket

Isola Solar AS tok forsknings-Norge med storm i 2021, da man kunne presentere et stående solcelleanlegg med solceller både på undersiden og oversiden – for optimal takhelse. – Vi ønsker at kunden skal tenke på bygget som en helhet, ikke bare solcelleinstallasjon, sier daglig leder Anders Besvold Hansen.

Isola er et sterkt varemerke som ble etablert allerede under krigen, og innen byggebransjen har Isola som byggevareprodusent en solid posisjon her til lands. Det imponerende nettverket, med blant annet SINTEF Byggforsk, har bidratt til at Isola har vært en viktig bidragsyter  til utforming av tekniske godkjenninger, og hvordan man kan bygge klimavennlige bygg i Norge.  

– I den forbindelse ble Isola invitert til å være med på Zero Emission Building som ble startet i 2007, hvor man fokuserte på klimavennlige bygg. I det nettverket kom etter hvert solceller på tak inn  2010-talletog litt tilfeldig under en konferanse, satte man seg ned med SINTEF og diskuterte hvilke utfordringer solcelleinstallasjoner på tak gir for et bygg, både sikkerhetsmessig og tekniskforteller Anders Besvold Hansen, daglig leder i Isola Solar AS.  


Ivaretar takets helse 
Allerede på den tiden begynte man å se konsekvensene av at byggene ikke var dimensjonerte for solcelleanleggene, og som takmembran-leverandør fikk Isola mangfoldige oppdrag med å tette ødelagte tak.  

– Da ble ideen om Isola Solar født, i samarbeid med SINTEF og Institutt for energiteknikk (IFE), som er det tyngste solcellemiljøet i Norge, opplyser Hansen.  

Sammen ønsket man å utvikle en solcelleløsning som kunne ivareta takets helse og gjøre det mulig å vedlikeholde taket, også etter solcelleinstallasjonen – uten at det skulle gå på bekostning av produksjonseffekten.  

– Vi fikk med oss en kinesisk solcelleleverandør som var veldig tidlig ute med tosidige solceller, såkalt bifacial solcellepaneler, som henter innstrålingen også bakfra. Vi fikk støtte fra Forskningsrådet, og etter hvert også Innovasjon Norge, til å utvikle et system. Resultatet ble Isola Solar bifacial systemet. Solcellepaneler som står trygt, er dobbeltsidige og står oppreist istedenfor liggende på taket. 


I 2021 etablerte Isola Solar en forskningspark på et fabrikktak i Eidanger, som kunne bekrefte det forskning påviser; at solcelleanlegget var hele 67 prosent mer effektivt enn konvensjonelle solcelleanlegg. Ifølge Hansen handler den høye effekten om at man i større grad fanger opp reflektert og diffusert lys ved å utnytte begge sidene på solcellepanelene. I tillegg har man en god produksjon også om vinteren. 

– I patentsøknaden  utviklet vi samtidig et nytt, hvitt takbelegg som simulerer nysnø. Nysnø har best refleksjonsverdi, og solcelleanlegget benytter seg av albedoeffektenmaterialets evne til å reflektere sollyset, som vi førsøker å simulere, utdyper Hansen.  

Garantert tett tak 
Fjorårets vinter var preget av unormalt mye snømengder, spesielt på Østlandet. Med tanke på snø er det ifølge Hansen to ting som utmerker seg ved Isola Solar sine anlegg. 

– Har man et tradisjonelt, liggende solcelleanlegg og det snør mye, så er det egentlig bare å krysse fingrene for at taket holder. Med vårt system sklir snøen av på grunn av tyngdekraften og varmen som blir produsert på baksiden. I tillegg får man refleksjon fra snøen, som gir verdens beste refleksjon og som gjør at anlegget også produserer i de mørke månedene. Andre anlegg som ligger under snøen produserer null, utdyper Hansen.  

Isola Solar sitt solcellesystem er montert på et spesialutformet stativ som er utviklet i samarbeid med SINTEF og et selskap fra Porsgrunn. Det patentsøkte systemet er fastmontert i byggets bæring – helt ned til betong og stålplater. Slik kan Isola Solar gi garanti på tett tak.  


– Vi bruker norskprodusert, forsterket aluminium som veier langt mindre enn tradisjonelle solcellestativer, og tilfører taket færre materialer og lavere vekt. Ergo  et helt annet Co2-regnskap. Produktets konsept gir byggherren en rekke fordeler over tid, særlig i forhold til vedlikehold av bygget og brannsikkerhet, påpeker Hansen.   

Tenker langsiktig 
Det største prosjektet de har levert siden oppstarten i 2021 er Langrønningen Handelspark ved E18 i Bamble  et anlegg på 17 000 kvadratmeter. Anlegget gav en estetisk oppgradering av bygget, samtidig som det gjorde det synlig at man tar fornybar energi på alvor. 

– Vi ønsker å tenke tak og ønsker at kunden skal tenke på bygget som en helhet, ikke bare som et tak med en solcelleinstallasjon, fastslår Hansen. Vårt mantra er at byggeiere, investorer, eiendomsbesittere og forvaltere skal ha byggets langsiktige helse i tankene når de gjør en investering i millionklassen. Anlegget kommer til å virke i 30 år, så det er viktig å gjøre seg opp noen tanker om hvordan man skal vedlikeholde taket i løpet av årene. Med Isola Solar bifacial systemet kan man tekke om taket etter flere år uten å demontere anlegget, og det kan du ikke med andre anlegg, opplyser han videre  


Isola Solar AS er eid av Isola AS og Skagerak Energi, og har i dag 12 ansatte. Med eiere som har langsiktige planer, er Isola Solar sin ambisjon å ha en ledende posisjon i det norske solcellemarkedet i tiden fremover.  

– Da vi startet, var bifacial-anlegg både dyrere og et ganske smalt marked, men nå er det i ferd med å snu. Globalt vokser bifacial-anlegg voldsomt og vil være den dominerende teknologien innen få år. Hvorfor ikke utnytte begge sider av et solcellepanel?, konkluderer Anders Besvold Hansen. 

Les mer...

2024-10-01 09.30

Etanorge1

Kompetansebedrift innen bioenergi satser stort på biobrenselanlegg til næringsbygg

Artikkel ETA Norge AS, tilbyr fornybare energiløsninger fra kvalitetsprodusenter – til private boliger, landbruk, næringsbygg og fjernvarmeanlegg. Sammen med AF Gruppen, satser varme- og energileverandøren fra...
asbestutstyr5

Eliminerer faren med asbest med høy kompetanse og riktig utstyr

Artikkel Med samme kompetanserike eiere, har totalleverandøren Asbest Utstyr AS og Asbestkompetanse AS, alt man trenger for å utføre en trygg og vellykket asbestsanering.
Til hjemmesiden

    Kontaktinformasjon

    sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

    Digitale møter: Tips for nybegynnere

    Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

    93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

    Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

    Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

    compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

    Farvel til tradisjonell leksehjelp?

    Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

    Arkiv