harila4harila1harila2harila3

Bilimperiet fra Nord-Norge satser stort på bZ4X

Toyotas nye elbil fortsetter å imponere, og bZ4X treffer midt i blink for det store bilimperiet Harila AS i Nord-Norge.

Harila AS, har bilforretninger i Alta, Finnsnes, Hammerfest, Tromsø og Vadsø. De er en betydelig aktør i Nord-Norge med sine 300 ansatte fordelt på åtte lokasjoner, og har en samlet omsetning på godt over én milliard. Nå i november venter neste suksesshistorie, når man nå begynner å selge den store nyheten fra Toyota; bZ4X.



– Jeg var så heldig og fikk prøve den før den kom, og allerede da oppdaget jeg at det er den beste bilen Toyota har kommet ut med - det er det ingen tvil om! bZ4X er en fantastisk bil å kjøre, og den kommer virkelig til å bli en storselger. Den er praktisk og stor, og kundene er veldige glade i den, konstaterer Svein Reiersen, selger for Toyota, Volvo og Lexus ved Harilas hovedanlegg Vestre Jakobselv i Vadsø kommune.



Vekstområde i Finnmark
Mange av de som satte seg på venteliste for bZ4X allerede i desember 2021, er fornøyde og trofaste Toyotakunder som nå ønsket å gå over til elektrisk. Svein mener at noe av den store interessen for Toyotas nye elbil i nord, kan tilskrives den geografiske plasseringen.


– Den beste plassen å kjøre elbil i dag er nok kanskje Finnmark. Skal man ut å kjøre, så er det stort sett ingen kø på ladestasjonene, og jeg håper det fortsetter å bygges ut med ladestasjoner. Da kommer vi til å ha det veldig bra med elbiler i Finnmark, poengterer Svein med et smil.


Et annet poeng er at de fleste elbileiere i Troms og Finnmark dessuten har lader hjemme og ikke er avhengig av ladestasjoner før man skal kjøre ganske langt. Da er det mye penger å spare på å bruke hjemmeladeren kontra ladestasjonen i forhold til de høye strømprisene.


Suksesshistorien til bilfirmaet Harila AS strekker seg tilbake til i 1979 – som et familieselskap med opphavsmannen Tormod Harila i spissen.


– Vi drev med entreprenørvirksomhet, bil, bensinstasjoner og veldig mye forskjellig. Det gjorde at jeg, min onkel og tante, som drev det sammen, var ganske så uenige i måten å jobbe på, forteller Tormod Harila åpenhjertig.


Overskudd i nedgangstider
I 1985 bestemte de tre familiemedlemmene seg for å dele opp bedriften, og Tormods tante og onkel fortsatte med entreprenørdelen samt en konkurrerende bilbedrift, mens Tormod satt igjen med driften av bilforretningen Vestre Jakobselv her i Vadsø kommune.


– Jeg kuttet ut alle andre merker og satset bare på Toyota, og det var jeg veldig heldig med, for 1986 var det største året i bilbransjen frem til nå. Det var helt ekstremt, og det gjorde at jeg klarte å selge 518 biler fra Vestre Jakobselv det året; noe jeg aldri noensinne kommer til å klare igjen, forteller Tormod videre.


Overskuddet i nedgangstidene som fulgte, skulle vise seg å føre lykke med seg på veien videre mot å bygge opp merkenavnet Harila. Det hele startet med en Toyotaforhandler i Alta som gikk konkurs i 1987 og som Tormod fikk mulighet til å kjøpe opp.

I Tromsø ble en ny lokasjon ledig for overtakelse i 1990, og enda en Toyota-forhandler i Midt-Troms ble kjøpt opp i 2001 – der de var én av de første som fikk representere Lexus i Norge. Samtidig som den nye Volvo XC90 kom i 2015, fikk Toyota- og Lexusforhandleren i Midt-Troms agenturet på Volvo, og etter hvert fikk de en forespørsel om de ville representere Volvo i hele Finnmark.


– Vi sa ja og etablerte Volvobutikken i Alta, og etter det har vi fortsatt å ekspandere; blant annet i Vadsø med Volkswagen og Nissan, forteller Børre Kristoffersen, daglig leder ved avdelingen i Vestre Jakobselv.



Konkurransedyktige på landsbasis
Selv om Harila har overtatt i Alta, så er konkurransen på ingen måte begrenset til Alta eller Nord-Norge. Målet til det store bilimperiet er nemlig å bli en konkurransedyktig aktør på landsbasis.


– Vi selger bruktbiler over hele landet og konkurrerer på både brukt og nytt over nettet. Det er det samme om man sitter i Alta eller Sykkylven, for vi sender biler i hytt og pine. Men det vi skal gjøre annerledes, er at vi skal være der. Hadde ikke vi vært så store, så kunne vi aldri konkurrert på pris med aktører fra sør. Vi får bedre innkjøpspriser enn mange andre på alt som er bilrelatert, og vi skal sørge for å levere produkter til konkurransedyktige priser like mye over hele landet som lokalt, understreker Børre.


Tormod og Børre ønsker å fremme sine fantastiske ansatte i Harila AS, som de mener er nøkkelen til suksessen, og for bilselgeren Svein Reiersen, er bilimperiets suksess synonymt med de mange gode verdiene som gjennomsyrer bedriften.


– Vi har et ordtak som heter at «det viktigste for oss er at kundene er fornøyde, og så får det ikke hjelpe om vi tjener penger samtidig». Gjør vi alt rett og får fornøyde kunder, så kommer det av seg selv, konstaterer Svein med et smil.



Trygge Toyota
Harilas spennende reise gjennom Nord-Norge, stopper ikke her. Børre forteller at man nylig har kjøpt opp Alta Motor, som er kjent som en enorm forhandler i Finnmark, og har med det også blitt forhandler for Skôda. Selskapet kjennetegnes av at man tar et stort samfunnsansvar, og er ikke redde for å satse på områder i utkanten, selv om de fint kunne etablert seg i en større by som Tromsø.


Fremtiden til Harila AS ser uten tvil svært lys ut, og med de nye bilmodellene som Toyota og Lexus har kommet med, har man sett at interessen er rekordstor. Her ved hovedanlegget Vestre Jakobselv, satses det stort på bilmerket Lexus, som er laget av Toyota, og bare i Tromsø har den nye Lexus RX på kort tid resultert i hele 130 reservasjoner.


– Det er utrolig fine biler! Lexus og Toyota er oppfattet som det tryggeste man kan ha, og hvis man vil være trygg på noe innen bil, så heter det Toyota, avslutter Børre med et stort smil.


Les mer...

2022-12-01 17.00

anleggsgartnerost2

Engasjert og erfarent anleggsgartnerfirma skaper imponerende utemiljøer

Artikkel Anleggsgartner Øst AS, har en lang kunnskap og bred ekspertise i anleggsgartnerfaget, med mangfoldige tjenester som strekker seg fra private hager til imponerende prosjekter innenfor offentlige områder.
bildetilartikkel1

Veien til drømmekarrieren

Artikkel Naviger jungelen av muligheter med en karriereprøve.
Til hjemmesiden

    Kontaktinformasjon

    sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

    Digitale møter: Tips for nybegynnere

    Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

    article1

    Beste stedene å campe i Norge

    Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

    hellofresh

    Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

    For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

    Arkiv