lavenergisystemer1lavenergisystemer2lavenergisystemer3

Enkel løsning gir sunt inneklima og sparer strøm

Med et innovativt ventilasjonssystem har Lavenergisystemer AS funnet løsningen til bedre inneklima i norske hjem. Et energibesparende ventilasjonssystem som bokstavelig talt er et friskt pust i husstanden. Det monteres uten at boligen behøver bygges om, og er et eksempel på det grønne skiftet.

– Man skulle kanskje tro jeg var ventilasjonsingeniør, men det er jeg ikke, humrer Morten Storegjerde, daglig leder i Lavenergisystemer. 


Hans bakgrunn er innen markedsføring av elektriske produkter. I tillegg har han et brennende engasjement for et sunt inneklima og et hjerte som banker for energieffektive løsninger. 



Utfordringen 
Reisen for Lavenergisystemer AS begynte for snart ti år siden, da Morten, sammen med et par ingeniører og en energirådgiver, bestemte seg for å løse utfordringene som førte til lav energibesparelse ved rehabilitering av boliger. Ofte ble det bare satt inn enkle lufteventiler som fortsatt slapp inn kald luft. Eller enda verre; veggene ble tettet og verken folk eller hus fikk puste.  


Tidligere ble husene våre ventilert fordi veggene var utette. Trekk er ubehagelig og alle vet at det koster å varme opp kald luft. Derfor var det mange som stengte ventilene på vinteren. Det var uheldig for inneklimaet og kunne føre til kondens eller skadelig muggsopp.  


– Før eller senere vil huseiere, borettslag eller sameier rehabilitere eller oppgradere boligene. Høye energikostnader og større bevissthet omkring klima og bærekraft gjør at fokus på energieffektivisering er økende. Målet er å holde kulda ute og varmen inne. Man setter inn nye, energieffektive vinduer uten luftespalter og fjerner dermed den opprinnelige ventilasjonen, forklarer Morten. 

 

Når man i tillegg rehabiliterer fasaden og etterisolerer, skaper det et tett bygg. Tette yttervegger sparer riktignok energi, men den viktige ventilasjonen forsvinner.  


Mye synlige rør og installasjoner?  

Å ettermontere tradisjonelle ventilasjonsanlegg med aggregat og kanaler er vanskelig uten omfattende bygningstekniske endringer. Det er krevende å plassere ventilasjonskanaler og vrient å finne plass til ventilasjonsaggregat i hus uten eget teknisk rom. 


– Det er jo ikke alltid at beboerne synes det er like stas å få et rør gjennom soverommet eller stua. Ikke alle setter pris på å avgi skapplass til et teknisk aggregat eller senke taket i entreen. Ventilasjonsentreprenører møter både tekniske utfordringer og motstand blant huseierne, forteller Morten.  


– Huseiere er ofte opptatt av estetikk, og ønsker ikke synlige kanaler. 


Varmegjenvinning sparer strøm 

Hvorfor frakte luft gjennom metervis med kanaler når det er frisk luft rett utenfor veggen? En intelligent lufteluke ble løsningen.  



– Vi kontaktet tyske byggingeniører, og hørte hvordan de løste utfordringen. De pekte til Lunos i Berlin som er ledende innen desentral balansert boligventilasjon med varmegjenvinning. Løsningen med ventilasjon montert i husveggene ble utviklet for drøyt ti år siden og er i sterk vekst, forteller Morten.  


Ventilatorene monteres i ytterveggen. Kort fortalt opererer de i par. Mens den ene trekker ut luft, tilfører den andre frisk uteluft. Hvert minutt vendes luftretningen i begge enheter. Et passivt keramikkelement opptar varmen fra utgående luftstrøm og tilbakefører denne til friskluften som tilføres rommet. Mer enn 80 % av varmen gjenvinnes. Det er godt også for lommeboka. 


– Vi var de første i Norge til å markedsføre denne typen boligventilasjon. Hittil har vi levert fler enn 12 000 romventilatorer, smiler Morten stolt.  


Morten er glad for at de valgte kvalitetsleverandøren Lunos, og kundene er fornøyde.  


– Vi får uoppfordret takk for at de har fått det bedre. Ventilasjonssystemet er både stillegående og diskret. Det er et lavspent system på 12 volt. Energisertifiseringen på A+ forteller om produkter som knapt bruker strøm.  




Krever ikke plass  

– Nå behøver ikke boligeiere lenger akseptere store innkassinger eller nye rørkanaler når huset skal oppgraderes.  


Miniventilasjonen fra Lavenergisystemer er uten aggregat og kanaler, og spesielt godt egnet ved rehabilitering og ettermontasje. De har også filtre som fjerner urenheter fra uteluften. Flere tusen rehabiliterte og energieffektiviserte norske hjem har allerede fått et sunt inneklima uten å måtte bygge om boligene.  


– Ventilasjon handler om tre ting: Å sørge for frisk luft, håndtere fuktighet og å gjenvinne energi, avslutter Morten. 

Les mer...

2022-04-01 11.30

rollco2

Komplett produktutvalg innen lineær bevegelse

Artikkel Rollco Norge AS, er eksperter på komponenter og løsninger for lineær bevegelse og automasjonsløsninger for industrien. Med egen produksjon i Sverige, kan Rollco Norge levere lineærstyring, skinneføringer,...
elmec3

Nystartet elektromekanisk selskap satser stort nasjonalt med blå-grønn satsning

Artikkel Det nystartede elektromekaniske firmaet Elmec AS i Farsund, tilbyr elektromekaniske tjenester til industri-, offshore- og energisektoren, og satser for fullt på det blå-grønne skiftet. – Elmec er et...
Til hjemmesiden

    Kontaktinformasjon

    • LAVENERGISYSTEMER AS
    • Mail
    • Hjemmeside
    • Facebook
    • LinkedIn
    • Telefon:
      94 47 60 73
    • Adresse:
      Besøksadresse: Mustads vei 10, 0283 OSLO, Postadresse:
      Postboks 212, Lilleaker, 0216 OSLO
    93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

    Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

    Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

    national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

    Å jobbe som vikar

    Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

    hytte

    Utnytt din gamle hyttes potensiale

    Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

    Arkiv