lavenergisystemer1lavenergisystemer2lavenergisystemer3

Enkel løsning gir sunt inneklima og sparer strøm

Med et innovativt ventilasjonssystem har Lavenergisystemer AS funnet løsningen til bedre inneklima i norske hjem. Et energibesparende ventilasjonssystem som bokstavelig talt er et friskt pust i husstanden. Det monteres uten at boligen behøver bygges om, og er et eksempel på det grønne skiftet.

– Man skulle kanskje tro jeg var ventilasjonsingeniør, men det er jeg ikke, humrer Morten Storegjerde, daglig leder i Lavenergisystemer. 


Hans bakgrunn er innen markedsføring av elektriske produkter. I tillegg har han et brennende engasjement for et sunt inneklima og et hjerte som banker for energieffektive løsninger. Utfordringen 
Reisen for Lavenergisystemer AS begynte for snart ti år siden, da Morten, sammen med et par ingeniører og en energirådgiver, bestemte seg for å løse utfordringene som førte til lav energibesparelse ved rehabilitering av boliger. Ofte ble det bare satt inn enkle lufteventiler som fortsatt slapp inn kald luft. Eller enda verre; veggene ble tettet og verken folk eller hus fikk puste.  


Tidligere ble husene våre ventilert fordi veggene var utette. Trekk er ubehagelig og alle vet at det koster å varme opp kald luft. Derfor var det mange som stengte ventilene på vinteren. Det var uheldig for inneklimaet og kunne føre til kondens eller skadelig muggsopp.  


– Før eller senere vil huseiere, borettslag eller sameier rehabilitere eller oppgradere boligene. Høye energikostnader og større bevissthet omkring klima og bærekraft gjør at fokus på energieffektivisering er økende. Målet er å holde kulda ute og varmen inne. Man setter inn nye, energieffektive vinduer uten luftespalter og fjerner dermed den opprinnelige ventilasjonen, forklarer Morten. 

 

Når man i tillegg rehabiliterer fasaden og etterisolerer, skaper det et tett bygg. Tette yttervegger sparer riktignok energi, men den viktige ventilasjonen forsvinner.  


Mye synlige rør og installasjoner?  

Å ettermontere tradisjonelle ventilasjonsanlegg med aggregat og kanaler er vanskelig uten omfattende bygningstekniske endringer. Det er krevende å plassere ventilasjonskanaler og vrient å finne plass til ventilasjonsaggregat i hus uten eget teknisk rom. 


– Det er jo ikke alltid at beboerne synes det er like stas å få et rør gjennom soverommet eller stua. Ikke alle setter pris på å avgi skapplass til et teknisk aggregat eller senke taket i entreen. Ventilasjonsentreprenører møter både tekniske utfordringer og motstand blant huseierne, forteller Morten.  


– Huseiere er ofte opptatt av estetikk, og ønsker ikke synlige kanaler. 


Varmegjenvinning sparer strøm 

Hvorfor frakte luft gjennom metervis med kanaler når det er frisk luft rett utenfor veggen? En intelligent lufteluke ble løsningen.  – Vi kontaktet tyske byggingeniører, og hørte hvordan de løste utfordringen. De pekte til Lunos i Berlin som er ledende innen desentral balansert boligventilasjon med varmegjenvinning. Løsningen med ventilasjon montert i husveggene ble utviklet for drøyt ti år siden og er i sterk vekst, forteller Morten.  


Ventilatorene monteres i ytterveggen. Kort fortalt opererer de i par. Mens den ene trekker ut luft, tilfører den andre frisk uteluft. Hvert minutt vendes luftretningen i begge enheter. Et passivt keramikkelement opptar varmen fra utgående luftstrøm og tilbakefører denne til friskluften som tilføres rommet. Mer enn 80 % av varmen gjenvinnes. Det er godt også for lommeboka. 


– Vi var de første i Norge til å markedsføre denne typen boligventilasjon. Hittil har vi levert fler enn 12 000 romventilatorer, smiler Morten stolt.  


Morten er glad for at de valgte kvalitetsleverandøren Lunos, og kundene er fornøyde.  


– Vi får uoppfordret takk for at de har fått det bedre. Ventilasjonssystemet er både stillegående og diskret. Det er et lavspent system på 12 volt. Energisertifiseringen på A+ forteller om produkter som knapt bruker strøm.  
Krever ikke plass  

– Nå behøver ikke boligeiere lenger akseptere store innkassinger eller nye rørkanaler når huset skal oppgraderes.  


Miniventilasjonen fra Lavenergisystemer er uten aggregat og kanaler, og spesielt godt egnet ved rehabilitering og ettermontasje. De har også filtre som fjerner urenheter fra uteluften. Flere tusen rehabiliterte og energieffektiviserte norske hjem har allerede fått et sunt inneklima uten å måtte bygge om boligene.  


– Ventilasjon handler om tre ting: Å sørge for frisk luft, håndtere fuktighet og å gjenvinne energi, avslutter Morten. 

Les mer...

2022-04-01 11.30

fairtradeeksperten2

Vet du hva favorittsjokoladen din egentlig inneholder?

Artikkel FairtradeEksperten AS, fører de Fairtrade-sertifiserte merkene Divine og Cafédirect – to merker som er helt fri for utnyttelse, barnearbeid og slaveri. – Problemet med kakaoindustrien er at det er masse...
sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

Digitale møter: Tips for nybegynnere

Artikkel Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.
Til hjemmesiden

  Kontaktinformasjon

  • LAVENERGISYSTEMER AS
  • Mail
  • Hjemmeside
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Telefon:
   94 47 60 73
  • Adresse:
   Besøksadresse: Mustads vei 10, 0283 OSLO, Postadresse:
   Postboks 212, Lilleaker, 0216 OSLO
  Picture1

  Hvilke typer stomi finnes? Få gode råd om stomiutstyr her!

  I Norge lever mange med stomi. Les om de 3 vanligste typene stomi: colostomi, ileostomi og urostomi.

  article1

  Beste stedene å campe i Norge

  Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

  sport24

  Faktorer å tenke på ved valg av treningsklær

  Liker du å trene, men hater klærne du må ha på deg? Vel, du er ikke alene. Mange mennesker føler det slik. Derfor prøver sportsklærfirmaer alltid å komme opp med nye og innovative måter å gjøre klærne deres mer komfortable på.

  hellofresh

  Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

  For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

  compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

  Farvel til tradisjonell leksehjelp?

  Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

  93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

  Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

  Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

  Arkiv