195019w2195019w1195019w6195019w5195019w4195019w3195019w7195019w8195019w9195019w10

Fausko Gjestegard sørger for at du får et uforglemmelig arrangement

Med aner tilbake til 1800-tallet, har Fausko-familien drevet ærverdige Fausko Gjestegard i Hemsedal gjennom flere generasjoner. Datidens sjarm og kulturhistorie, fortsetter å sette sitt unike preg på gjestegården, som i dag er et populært tilholdssted for arrangementer av de større slag.

Knut Fauskos oldefar bygde hotellet Fauske i 1870. Navnet Fauske var en fordanskning av familienavnet Fausko, og ble starten på en 150 år lang historie med vertskap i Hemsedal. Til å begynne med var driften preget av å være en skysstasjon for både post og mennesker, på vei til og fra ulike reisemål i Norge.



– På den tiden tok det ti til tolv dager å komme fra Oslo til Bergen! Det tok lang tid å reise i Norge, og skysstasjonene var en sentraldel av kommunikasjonssystemet. Turismen og mye av reiselivet har utviklet seg fra skysstasjonene, som lå strategisk plassert i forhold til trafikken, forteller Knut om historikken bak gjestegården.


Fra falleferdig til fjongt
Da Bergensbanen åpnet i 1910, ble det andre boller - deretter kom bilistene. Og så ble det krig. Da overnattet tyske soldater på skysstasjonen, som fikk en noe hard behandling av soldatene, ifølge Knut. De etterfølgende 50 årene, lå gjestegården mer eller mindre nede, og gården skulle egentlig rives da Knut overtok ansvaret og eierskapet for gården i 1977. Han stod da mellom valget å rive det eller sette det i stand. Han valgte det sistnevnte.


– Vi fikk noe støtte og samarbeidet med antikvariske myndigheter og arkitekter, og så ble gjestegarden satt i stand for snart 30 år siden, forteller han.


Best på store arrangement
Siden 90-tallet har gården hatt fokus på utleievirksomhet, kurs og konferanse, men i løpet av de ti siste årene, har Fausko gått over til en større arrangementssatsing. 


– Primærproduktet vårt er større arrangement. Det kan være event for næringslivet, kick-off, seminar, slektstreff og bryllup. Vi har allerede booket 15 bryllup for 2020, så vi har snart nok å gjøre for neste år, smiler Knut. 


Årsaken til at mange velger å legge hele bryllupsfesten i hendene til Fausko Gjestegard, er den stilige bryllupslåven i kombinasjon med gårdens unike historie, kultur og atmosfære. Gjestegården tar seg av alt fra vigsel til overnatting og mat, forsikrer Knut. I tillegg til festarrangementer, har Knut lenge gått i bresjen for å arrangere lokalbefolkningens musikkfestival; «Fauskivalen». På det tiende året forstod Knut at han trengte drahjelp fra kommunen og reiselivsnæringen for å holde kvaliteten og videreføre det stadig større arrangementet. 



– Det har kanskje blitt det største sommereventet i Hemsedal! Uteamfiet har en kapasitet på 2000 personer, mens et splitter nytt kombinert innen- og utendørs arrangementsbygg stod ferdig sommeren 2019.


Matopplevelse med høy kvalitet

Hos Fausko Gjestegård lages all mat selv - og selvsagt helt fra bunnen av. Gjestegården har en egen kokk, og kjøkkenet holder et høyt nivå kvalitetsmessig. Så langt det lar seg gjøre kommer råvarene fra lokale leverandører og fjellheimen, der egenfisket fjellørret har en sentral plass i mange av menyene.


– Jeg vil jo kalle det rustikk mat. Vi vil ikke gi oss ut for å være en gourmetrestaurant – men vi har høy kvalitet på maten, smiler Knut ærlig. 


Oppskriftene tar utgangspunkt i lokale mattradisjoner. Knut er spesielt interessert i ølbrygging, og synes det er ekstra morsomt når gjestene bestiller husets egne pilsner og pale ale. 


– Ting smaker alltid bra med en god historie, konkluderer han med en latter.



Knut har eid familiegården i 42 år, og gir gjerne stafettpinnen videre til sin datter etter hvert – selv om det innebærer at hun ser for seg en litt annen fremtid for gjestegården.


– Jeg har jobbet med ideer i alle år, det er et stort privilegium. Og jeg har vært heldig å ha gode medarbeidere. Det artigste er å skape, men jeg er ikke noen hotellmann. Jeg er fjellmann og bonde, humrer han avslutningsvis.

Les mer...

2020-01-02 08.45

preftek4

Konkurransedyktig prefabrikkeringsaktør leverer effektive løsninger til offentlige bygg

Artikkel Preftek AS, er Norges ledende leverandør av prefabrikkerte løsninger for energisentraler og rørtekniske rom – skreddersydde løsninger og produkter av høy kvalitet for kunder med ulike behov. – Det er...
bildetilartikkel1

Veien til drømmekarrieren

Artikkel Naviger jungelen av muligheter med en karriereprøve.
Hjemmeside

    Kontaktinformasjon

    • FAUSKO GJESTEGARD
    • Facebook
    • Hjemmeside
    • Telefon:
      93 00 13 20
    • Adresse:
      Grøndalsvegen 32A, 3560 Hemsedal
    93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

    Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

    Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

    hytte

    Utnytt din gamle hyttes potensiale

    Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

    hellofresh

    Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

    For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

    Arkiv