odinvedlikehold4odinvedlikehold5odinvedlikehold3odinvedlikehold2odinvedlikehold1odinvedlikehold6

Er ditt ildsted produsert før 1998? Da bør du lese dette

Om ditt ildsted er produsert før 1998, er sjansen stor for at den er "ikke-rentbrennende" og avgir helsefarlig svevestøv og gasser. Istedenfor å investere dyre summer i et nytt, rentbrennende ildsted, har Odin Vedlikehold en langt billigere, enklere og mer miljøvennlig løsning på problemet: produktet Etterbrenneren.

Odin Vedlikehold AS i Trondheim ble stiftet i 2009, men forløperne til bedriften startet tidligere som en håndverksbedrift i murer- og tømrerfaget som et enkeltmannsforetak. De ansatte har mange års erfaring i bransjen, og har gjennom arbeider med eldre hus sett mange fyringsanlegg som ikke er brannsikre og som fungerer dårlig.


– Vi startet etter hvert med å remontere feilmonterte ildsteder for å trygge husene, så kom rehabilitering av skorsteiner og ny-montering av ildsteder. Våre tjenester ble etterspurte av huseiere, borettslag og utbyggere, og i dag er vi 10 ansatte, forteller Andreas Naavik, Byggmester- og Daglig leder.Helsefarlige gasser kan få store konsekvenser
Odin Vedlikehold består av tømrere og murere, i tillegg har tre av de ansatte utdannelse innen brann- og redningstjeneste, og har tilegnet seg en forståelse for hvor lett helseskadelige gasser kommer inn i boenheter fra dårlig fungerende fyringsanlegg.


– Helsefarlige gasser kan være lukt-løse, og derfor kan det være vanskelig å oppdage at skorsteinen ikke fungerer som den skal. Mange huseiere blir overrasket når de får vite at de kan ha helsefarlige gasser i huset som følge av dette, og at det kan få konsekvenser for dem. Da kan vi forsikre dem om at vi kan bistå med å finne en løsning, konstaterer Andreas.


Når en kunde tar kontakt med dem, ønsker Odin Vedlikehold først å se kundens behov, om man har fått avvik som myndighetene krever at man fikser eller om kunden selv ønsker å endre på noe.


– Da må vi kartlegge hvilke tiltak som skal iverksettes, og ikke alltid er kundens forslag den ideelle løsningen, sier Andreas og utdyper: Det går mye på avvik på fyringsanlegg etter tilsyn fra feieren, eller behov knyttet til oppvarming. Vi ser da på kostnader sammen med kunden, og blir enige om hva som er det beste- og rimeligste utfallet.Billigere enn å bytte ut ovnen
Andreas, forteller at en pipe som ble murt opp for 50 år siden, ikke nødvendigvis møter dagens sikkerhet- og funksjonskrav lengre, og at mange blir nødt til å utføre endringer for å få et velfungerende fyringsanlegg. Under Koronapandemien opplevde Odin Vedlikehold at mange ønsket å ta tak i dette, og mange hadde da god tid- og god økonomi. I dag har det derimot endret seg. Folk flest vil spare penger, og bruker vedovnen som et billigere fyringsalternativ når strømprisene er høye. Det er der produktet Etterbrenneren kommer inn, som et langt billigere alternativ til å bytte ut fullt brukbare ovner.


– I 1998 kom det et forbud mot salg av "ikke-rentbrennende" ildsteder, og da var det en forsker ved NTNU som så på dette med å utnytte gode- og fullt brukbare vedovner, og utviklet den patenterte Etterbrenneren. Den er utviklet etter det samme prinsippet nye ovnene bygges etter; med "sekundærforbrenning", forklarer Andreas.Miljøverndepartementet v/ SFT sendte tidligere et oppdrag til norske kommuner om å vurdere støtteordninger for montering av etterbrenneren i eldre ildsteder. Oslo og Bergen var to av landets største kommuner som ga støtte til montering av Etterbrenneren.

Etterbrenneren er en metall-innsats som monteres i ovnens brennkammer. Den leveres i flere typer slik at den er kompatibel med de fleste ovner- og lukkede peisinnsatser som mangler sekundærforbrenning – altså ovner som er produsert før 1998. Etterbrenneren er ikke større enn at den kan sendes i posten, og den kan enkelt monteres av kunden selv. Nødvendig monteringsutstyr, monteringsanvisning og monteringserklæring medfølger.


Andres forklarer hvordan den innovative oppfinnelsen fungerer:


– Etterbrenneren fungerer slik; Via Etterbrenneren tilføres forvarmet luft i toppen av ildstedets brennkammer. Forvarmet luft blander seg med uforbrente gasser- og partikler som unnslapp første forbrenningsfase i brennkammeret. Uforbrente gasser- og partikler brennes da opp og nyttiggjøres til varme fremfor å avsettes som sot i ildstedet, i pipa eller gå ut i miljøet. Sot-avsetningen i skorsteinen reduseres betraktelig, og minsker faren for pipebrann. Reduksjon i partikkelutslipp er målt til 75 prosent i laboratorieforsøk etter montering av Etterbrenneren.Slipper billig unna
Ifølge en undersøkelse som er gjennomført av Norstat for Norsk Varme, ifm. Vedfyringens dag 2023, er det over 800.000 "ikke-rentbrennende" ildsteder i Norge med potensial for å byttes ut. Halvparten av de med "ikke-rentbrennende" ildsteder svarer i undersøkelsen at de kunne tenke seg å bytte det ut med et rentbrennende ildsted, men at økonomien er et hinder.


Med Etterbrenneren slipper man med andre ord langt billigere unna, og sparer både miljøet for utslipp og lommeboka for unødvendige kostnader.


– Å få skiftet ut en gammel ovn koster mye, i tillegg til håndverkertjenester og at den gamle ovnen må gjenvinnes. Det går mye energi både til å gjenvinne den gamle og til produksjon av ny. Når man tar med alle prosessene er det utrolig ressurskrevende å bytte et ildsted, forklarer Andreas. Å montere Etterbrenneren sparer klimaet, i tillegg til at ildstedet får samme teknologi som et "rentbrennende" ildsted etter montering av Etterbrenneren, opplyser han videre.


Odin Vedlikehold, med enerett på salg- og distribusjon av Etterbrenneren, har fått utallige tilbakemeldinger på at den fungerer godt, og at ovnen brenner mye bedre- og renere enn før. Odin Vedlikehold har flere etterbrenner-typer, slik at de skal være proporsjonalt tilpasset størrelse- og volum på de ulike ildstedene. Ved spørsmål og funderinger om Etterbrenneren og kompatibilitet med ildsteder, forsikrer Andreas at de bare er en kort telefonsamtale unna.


– Kunden får klarhet i spørsmål de har ved å ta kontakt med oss på telefon – der har vi høy tilgjengelighet. Ofte får vi e-post med bilde fra kunden når Etterbrenneren er ferdig montert, der de takker for god hjelp. Det synes vi er utrolig hyggelig, konstaterer Andreas, som legger til:


– Vi har flere spennende planer og er lokalisert i en by med mange unge og voksne som ønsker å utdanne seg i tømrer- og murerbransjen. Vi ønsker også å rekruttere nye medarbeidere som godkjent lære-bedrift avslutter Andreas Naavik.


Les mer...

2023-10-12 09.45

proxll4

Innovativ spesialist på grønn teknologi løser utfordringer med nytt håndløperkonsept

Artikkel Proxll har utviklet et nyskapende produkt til samferdsel og jernbane som løser tidligere utfordringer innen sikkerhet, kostnad og klima – på en smart og effektiv måte. – Det er vår største og seneste...
pelly9

Pelly Butikkinnredning AS – bærekraftige løsninger for hver kunde

Artikkel Pelly Butikkinnredning AS er totalleverandør av butikkinnredninger til butikker, restauranter og kiosker. Målbevisst på bærekraft, leverer Pelly spennende butikkonsepter og med stor kompetanse og engasjement,...
Til hjemmesiden

  Kontaktinformasjon

  93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

  Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

  Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

  compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

  Farvel til tradisjonell leksehjelp?

  Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

  national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

  Å jobbe som vikar

  Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

  Arkiv