195039w2195039w1195039w3195039w4

Unik tjeneste: Slik kan storhusholdningsmarkedet hindre matsvinn og samtidig spare penger på det!

For en industriaktør og hovedleverandør kan det koste mer enn det er verdt å bli kvitt sitt overskudd. Men aktøren Verdimat har lykkes med det umulige. De har klart å gjøre matsvinn til noe positivt.

Norges uhorvelige matsvinn har vært en gjenganger i media nå i høst. Hos matvareprodusentene går over 75 000 tonn fullt brukbar mat til spille hvert eneste år, og mørketallet er dessuten stort.


– Det er ille at vi kaster så mye mat! Og markedet er jo der. Industrien jobber ofte med direktesalg, men det kan ta fokus langsiktig. Matsvinn koster mye penger å håndtere, og så er det lite å tjene på det.


Reduserer svinnet på en effektiv måte
Lars-Kristian Leiro har lang arbeidslivserfaring fra næringsmiddelindustrien, og begynte å skissere opp hva som kunne gjøres med matvareindustriens høye svinn mens han jobbet for sin daværende arbeidsgiver.


– Produksjonsmessig er jeg kjent med problemer med prognoser og tilrettelegging av volum i forhold til forbrukernes behov og ønsker – også kunden, forteller Leiro.



Grossisten Verdimat, distribuerer matvarer og andre artikler som industri eller grossist ikke får solgt gjennom de vanlige kanalene av ulike grunner, og selger det videre til redusert pris. Kundegruppene deres består av dagligvare og storhusholdning. Leiro har jobbet for store aktører som blant annet Sony og Asko. I jobben hos Asko prøvde han og kollegaene forgjeves å utvikle en standard plattform som kunne håndtere produksjonsoverskudd på en effektiv måte. En tid etter fikk Leiro derimot en genial idé, og kalte inn Askos administrerende direktør, Norgesgruppens konsernsjef og en av eierne for et møte. De syns det hele var veldig interessant.


– Mitt mål med Verdimat er selvfølgelig å redusere svinnet på en mest mulig effektiv måte. For å få til det ville jeg ha med en større aktør for å vise alvoret i dette,og da var Norgesgruppen en selvskreven kandidat, fastslår Leiro.


Har truffet en nerve
Han startet opp i 2017 med tunge aktører i ryggen, og i 2019 har Verdimat hatt sitt andre driftsår. I år har de reddet mellom 1250 og 1500 tonn mat – som ellers ville gått rett i søpla. 


Foto: GettyImages


– Omsetningen har nå passert 60 millioner i året. Vi merker at vi treffer en nerve og kundemassen vokser og vokser hele tiden, smiler han. 


Ved å ha med flere produsenter og grossister på leverandørsiden, sikres bredden i vareutvalget. Leiro forteller at det er mye vanskeligere å selge mye av kun én vare, men ved at kunden kan gjøre flere av sine innkjøp på samme sted, er det både lettere for Verdimat å distribuere ut overskuddsmaten og sparer kunden for både tid og penger ved at mye kan handles inn på ett sted.


– Vi håndterer varestrømmen, industrien kutter kostnader, våre kunder igjen kutter kostnader og miljøet blir spart. Det er vinn-vinn gjennom hele verdikjeden, og det er morsomt å vise at det går an å gjøre noe med det! 


Verdimat har jobbet mye med å gå lengre bak i produksjonskjeden, og har tatt imot overskuddsråvarer fra produsenter som er blitt produsert opp igjen som ferdigvarer, for så å bli distribuert ut av Verdimat til nye kunder. En gang tok de imot 750 paller med snacksproduktet «cheezstarz», og i løpet av kun to uker var de borte.


Nullsvinnsvisjon som fremtidsvisjon
Målet for fremtiden er å jobbe mer med effektivisering og oppfølging av eksisterende kunder, og forbedre logistikken.


– Før hadde vi innleid transport, men nå har vi to egne biler, som øker fleksibiliteten vår enda mer. I tillegg jobber vi med et strømlinjeformet IT-system som gjør hele prosessen raskere.


– Vi ønsker å bli en plattform som kan håndtere alle typer løsninger i forhold til overskudd, forteller han engasjert om fremtidsvisjonene. 


Verdimat har nylig inngått et samarbeid med Sjømathuset, som videreformidler sitt overskudd av sjømat til dem på fredager. Fiskeproduktene kan deretter bestilles til redusert pris på Verdimats nettbutikk, og distribueres ut til kunder i Oslo-regionen. 


Foto: GettyImages

– Det som overrasker meg er at den største varegruppen er frys! Vi har mye plass på kjøl og tørrvarer, men fryseren er allerede sprengt, sier Leiro med en latter.


Foto 2,3 og 4 i saken: GettyImages
Les mer...

2020-01-02 12.00

e2solutions1

Slik kan e-handelaktører spare opptil 40 prosent på sin frakt

Artikkel IT-selskapet Konsept-IT, står bak Shopify-partneren E2 Solutions’ app for nettbutikker. Med appen CargonizE2, kan en e-handelaktør få tilgang til eksterne fraktavtaler og få en skreddersydd totalpakke...
mestertak2

Best på fremdrift: Denne taktekkerbedriften får til det umulige

Artikkel Mestertak AS er stolt av å være ditt foretrukne taktekkerfirma som betjener både bedrifter og private.
Hjemmeside

    Kontaktinformasjon

    vidaxl

    Fem måter å nyte mer tid utendørs

    Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

    national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

    Å jobbe som vikar

    Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

    93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

    Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

    Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

    Arkiv