191006w1191006w2191006w3191006w5

Veiutbygger i 60 år

Bertelsen & Garpestad har flyttet fjell i snart 60 år, og står selv som en bauta i bransjen. Nytt gigantprosjekt på E6 gir 380 millioner – den største kontrakten de har signert alene.

Gode løsninger, gjennomføringsevne og et helt unikt sammensveiset arbeidsmiljø begrunner daglig leder Øyvind Langemyr entreprenørselskapets suksess. E6-prosjektet i Mosjøen er en milepæl i utviklingen av bedriftens historie, og lander den totale omsetningen på over 800 millioner kroner i 2018. Men veien dit har ikke bare vært en solskinnshistorie. Fra store og flotte kontorlokaler på Hovlandsveien i Egersund forteller daglig leder historien bak bedriftseventyret. Fra oppstarten i 1959 til møte med store utfordringer tidlig på 2000-tallet.  Bertelsen & Garpestad har i dag etablert seg som en av de store bautasteinene i bransjen som står på trygg grunn med en spennende utvikling.

I 1959 satte forskalingssnekker Arne Bertelsen og møbelsnekker Kjell Garpestad seg sammen for å diskutere muligheten for å starte eget firma. 23. november ble firmaet Bertelsen & Garpestad AS en realitet.


– De første årene var det ikke den store omsetningen, men så kom all kraftutbyggingen i Sirdalsheien og Setesdal, og der var BG involvert, sier Langemyr. 


Vei- og kraftutbygging var de store prosjektene på 60- og 70-tallet, og Bertelsen & Garpestad var med på blant annet den omfattende utbyggingen av Kvina-Sira vassdrageneden, store utbygginger i Ryfylke, Ulla-Førre anleggene og senere det vellykkede Rennfast-prosjektet i 1992. Fra midten av 80-tallet gikk de også over på andre typer anlegg som veiutbygging, industri, tomter og boligfelt.


– BG bygget også veien ned til Lysebotn – det er en veldig spesiell vei. Lyseveien, fylkesvei 500, går fra Lysebotn til Sirdal. Den går gjennom 27 hårnålssvinger opp den ene fjellsiden og er 29 km lang. Langemyr forteller at det er nesten ikke en vei i Sirdal som BG ikke har jobbet på.

Etter Rennfast-prosjektet kom dårligere tider og et motorveiprosjekt mot Kristiansand og Grimstad ble vanskelige for bedriften. Øyvind Langemyr kom selv inn som daglig leder i 2010 etter 15 år i Statens Vegvesen som bygg- og anleggsleder for å hjelpe til.


– Det første vi tok tak i her var at vi skolerte alle anleggsledere på å sette fokus på tillegg og endring, og følge kontraktene og få betalt for det som kontraktene sier. Det var veldig viktig.


For videre utvikling måtte entreprenørselskapet ut av fylket og gjorde hele Norge til sitt nedslagsfelt. Det første prosjektet utenfor Rogaland som Bertelsen & Garpestad fikk, var som UE for Veidekke på Voss. Bertelsen & Garpestad var med Veidekke på flere prosjekter i det området . Det siste prosjektet var Norges første løsmassetunnel, et prosjekt i arbeidsfellesskap med Metrostav fra Tsjekkia.


I dag har Bertelsen & Garpestad Holding A/S fire driftsselskaper under hovedselskapet – Egersund Betongindustri, Egersund Betongteknikk, Reblokk, og BG Entreprenør.


– Vi har også startet et eget firma som heter B&G Tunnel AS som holder på med sin første tunell i Trondheim.
BG Gruppen har hatt en jevn omsetningsøkning på 100 millioner kroner per år og eierne, som er andre generasjon i familieselskapet, har et mål om å nå en milliard i omsetning.


– Vi vil vokse organisk og ikke bare på oppkjøp for da er det lett å miste kontrollen, sier Langemyr.


Et sterkt fokus på lokal og lojal arbeidskraft har vært en vinnende beslutning for selskapet. De 180 ansatte i Bertelsen & Garpestad kan også nyte godt av kontorlokalene som har egen peisestue og svømmebasseng i kjelleren.


– Vi arrangerer pizzakvelder for de ansatte her, og vi har akkurat vært på tur med alle sammen til Malaga med følge. Vi vil ta vare på våre ansatte og gi tilbake, sier daglig leder.

Lærlinger er et annet hovedfokus for entreprenørselskapet. De tar inn seks til åtte lærlinger i alle fag hvert år – både til verksted, maskiner og grunnarbeid, men har til tider hatt store utfordringer med å rekruttere.


– En lærling er ikke like selvstendig som de var for 15 år siden. Det er en utfordring som vi gjerne vil ta sammen med skolen og hvordan vi i bedriften bedre kan ta vare på lærlingene og følge godt opp. Vi prøver å komme inn tidlig, allerede til 10-klassingene for å få de interessert i anleggsdrift.

– Det unike med oss er at vi er så mobile og at vi er raske til å snu oss om. Vi er veldig flinke, har lite skader og er en trygg arbeidsplass og leverandør, sier daglig leder.


God responstid er en merkevare for Bertelsen & Garpestad. Et prosjekt i Trøndelag blir nå åpnet første januar – ni måneder før tiden, og daglig leder forteller at det har de gjort med flere prosjekter.


– Finn en veistubbe som er midt mellom fjorder og i ugjestmilde strøk, litt vanskelige fjell- og grunnforhold så er det det vi er best på, og det er de jobbene vi i hovedsak gjør i dag, sier han.


Bertelsen og Garpestad har i år 60 års-jubileum som skal feires til sommeren.


– Ja, da blir det nok fest i Egersund, smiler Langemyr. 

191006w2

Les mer...

2019-01-24 11.45

kbauto3

Tungbilkonsern med vinnende konsept: Stor suksess med kjøp og salg av tunge kjøretøy

Artikkel KB Auto kjøper og selger tunge kjøretøy over 3,5 tonn. Med lokaler i Charlottenberg og en stor parkeringsplass på Magnor, har KB Auto store planer for videre vekst i det innenlandske markedet både i Sverige...
motebooking4

Erfarne møtebookere skaper verdi med berikende salgsmøter

Artikkel Møtebooking Norge AS, er et rendyrket bookingselskap med høy kompetanse innen møtebooking B2B. – Vi sørger for at kundene får en jevn flyt av nye salgsprosesser inn i selskapet sitt, konstaterer daglig...

    Kontaktinformasjon

    • Bertelsen & Garpestad
    • Hjemmeside
    • Telefon:
      51 46 10 80
    • Adresse:
      Hovlandsveien 70, 4374 Egersund
    sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

    Digitale møter: Tips for nybegynnere

    Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

    compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

    Farvel til tradisjonell leksehjelp?

    Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

    hytte

    Utnytt din gamle hyttes potensiale

    Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

    Arkiv