blomstertak1blomstertak2blomstertak3blomstertak4

Tilbyr grønne tak til bedriftsmarkedet: Dette er fordelene

Blomstertak AS, er én av de største aktørene i Norge på sedum og er i tillegg en anselig leverandør av planter til anleggsgartnere. – Vi leverer alt man kan plante på tak og vegg, konstaterer daglig leder Øystein Kvarme.

Øystein Kvarme jobbet egentlig i en helt annen bransje, før han valgte å gjøre alvor av drømmen om å drive noe på familiegården i Ås. I 2011 drev han et entreprenørfirma som blant annet bygde funkishus i Sandvika, der «alle» skulle ha grønt tak på sine flate tak.


– Da jeg fikk se det bestemte jeg meg for at det måtte jeg bare begynne med, sier Øystein med et smil. Jeg begynte så vidt med Blomstertak AS i 2012, og startet for fullt med grønne tak i 2013, forteller han videre.



Grønne tak i endring
Etter hvert kom Øystein i kontakt med det svenske firmaet Veg Tech AB, som hadde fått opp øynene for Blomstertak og så det store potensialet med grønne tak. Han inngikk deretter et samarbeid med det svenske firmaet, som kjøpte opp Blomstertak for å kunne utvikle det videre. I 2019 begynte de med produksjon i Østfold, og jobber nå med å bygge opp den samme produksjonen her i Ås.


Øystein forteller at produktene til grønne tak hele tiden er i endring, og at man ikke bruker de samme produktene i dag som man gjorde for 6-7 år siden.


– Vi jobber jo litt i grenseland, for blir det plantet for tynt på et tak, så dør plantene, og har vi for mye jord og annet, så blir det bare ugress. Derfor er vi nødt til å treffe akkurat, forklarer Øystein.


I dag er økologene dessuten mer forsiktige med hvilke arter som kan benyttes, og det er mer fokus på å bruke stedegne planter for å ta vare på den lokale, naturlige floraen. Sedum er hovedproduktet til Blomstertak, men de kan levere så mangt; blant annet vannplanter til bekker og flytende øyer med planter som fungerer som rensestasjoner.



– Vi leverer alt man kan plante på tak og vegg, og vi driver mye med nerdete småløsninger, konstaterer Øystein med glimt i øyet.


Må ha overvannshåndtering
I nyere tid har det kommet krav til at nye næringsbygg må ha overvannshåndtering; et område Blomstertak har vokst aller mest på.



– Vi leverer i hovedsak en grønn overvannshåndtering til nybygg innen næring, siden det står i reguleringsplanen at de bare får slippe ut en viss mengde vann i sekundet til det kommunale nettet, mens resten må håndteres på egen tomt. Har man mye bygg og lite plass ellers, må man nesten ta vannet på taket, utdyper han.


Blomstertak er en betydelig leverandør av produkter til anleggsgartnere, og har kuttet ut privatmarkedet helt til fordel for bedriftsmarkedet.


– Vi jobber mest på nybygg, der entreprenørene sitter med en tegning over hvordan taket skal være. Vi har mye skoler, barnehager og brannstasjoner, i tillegg til noen privathus og hytter gjennom en entreprenør, forteller Øyvind.


Grønne tak har en rekke fordeler, som gagner både miljøet og dyrelivet. I tillegg til at det er estetisk pent, bidrar grønne tak til fugle- og insektliv, samtidig som plantene demper støy, binder støv og beskytter mot UV-lys.



Men grønne tak krever også god kompetanse. Ifølge Øyvind er det nemlig mange hensyn som må tas for å få et vellykket resultat:


– Er taket flatt må man ha drenering i tillegg, og er det skrått må man tenke over hvor mye vann man trenger å lagre slik at det ikke dør – kanskje må man kombinere med dryppvanning. Mange tenker at sedum klarer seg helt selv, men det er det ingen planter som gjør, så noe tilsyn må dette også ha, understreker han.


Bruker resirkulert jord
Blomstertak leverer over hele Norge, og har levert en god del i Nord-Norge, som er kjent for sine krevende forhold grunnet kort sesong og lite sollys. Det største taket den grønne bedriften har levert til, ligger derimot i Oslo og består av hele 27 000 kvadratmeter sedum.


– Markedet har bare gått én vei, og det er oppover! Andelen bygg som skal ha grønt tak er blitt så stor at vi fremdeles har en god vekst, poengterer Øystein.


Blomstertak ønsker også å være langt fremme når det gjelder miljøtiltak, blant annet ved å bruke resirkulert jord og fase ut torv.


– Vi får jord fra et renovasjonsselskap i Oslo, og vi jobber mye med biokull, som er et klimapositivt jordforbedringsmiddel. Vi må hele tiden prøve å være i forkant om kundene skal velge oss, og miljø er et viktig område, avslutter Øystein Kvarme.


Les mer...

2024-01-01 08.15

e2solutions1

Slik kan e-handelaktører spare opptil 40 prosent på sin frakt

Artikkel IT-selskapet Konsept-IT, står bak Shopify-partneren E2 Solutions’ app for nettbutikker. Med appen CargonizE2, kan en e-handelaktør få tilgang til eksterne fraktavtaler og få en skreddersydd totalpakke...
p7prosjekt8

Ettertraktet totalleverandør innen næring, samferdsel og offentlige bygg tilbyr tjenester i alle prosjektfaser

Artikkel Som en pålitelig og ettertraktet leverandør av tjenester som prosjektutvikling, prosjekt- prosjekterings- og byggeledelse, briljerer P7 Prosjekt AS med sin overlegne kompetanse. – Vi har lykkes godt,...
Til hjemmesiden

  Kontaktinformasjon

  article1

  Beste stedene å campe i Norge

  Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

  sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

  Digitale møter: Tips for nybegynnere

  Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

  vidaxl

  Fem måter å nyte mer tid utendørs

  Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

  Arkiv