204027w1204027w2204027w3

Dette MOB (Mann Over Bord) - sikkerhetssystemet redder livet ditt om du faller i vannet

Etter tre år i utvikling, kan AIS Rescue AS presentere sin helt nye MOB sikkerhetsløsning for personer som oppholder seg nære vannet og på sjøen. – Mange drar ut med vester som ikke snur dem rundt hvis de faller over bord, forteller daglig leder Sam Aasland.

Sam Aasland kom inn i sønnens bedrift; Marine Safety, for tre år siden. Selv har han en mangeårig bakgrunn fra sjøforsvaret, og fagbrev i radioteknikk.


– Én av tingene vi tilbyr fra Marine Safety, er personlig sikkerhetsutstyr. AIS-teknologien er veldig spennende, forteller han innledningsvis.


Redningsvesten som redder deg
MOB sikkerhetsløsningen, er basert på AIS, et maritimt antikollisjonssystem som sender ut en alarm i situasjoner der to fartøy er faretruende nære en kollisjon. Alle fartøy på over 300 brutto registertonn, er forpliktet til å ha systemet av sikkerhetsmessige grunner.


Med en personlig AIS sender i redningsvesten gir du dine redningsmenn vesentlig bedre sjanse for å berge livet ditt. Med AIS-sender i redningsvesten, blir pårørende og frivillige tilknyttet en redningsapp, varslet om at du har falt i vannet og hvor du befinner deg.


– Faller du om bord, så vil du håpe at noen har sett eller hørt at du falt, ellers ligger du dårlig an – spesielt om du har slått hodet og er bevisstløs. Men har du på deg riktig redningsvest til formålet, vil redningsvesten snu deg rundt og legge deg riktig i vannet med hodet opp. Da drukner du ikke, selv om du er bevisstløs, fastslår Sam, men tiden er knapp. Er det kalt i vannet går det ikke lang tid før kroppen begynner å stenge ned. Det neste er drukning.Tre trinn
Det første trinnet skjer i det ulykken er fremme og personen ligger i vannet. Da starter senderen umiddelbart, å sende nødmelding. Trinn nummer to er varsling; et videreutviklet app-system som driftslederen på driftskontoret, eller andre kollegaer har installert på telefonen, og kan utlese nøyaktig informasjon om hvor personen befinner seg i vannet.


– Det er vanskelig nok å finne folk i sjøen. Men er det mørkt, kaldt, med strøm og sjø, forteller den allikevel eksakt hvor man ligger i vannet. Det neste er å plukke opp den som falt i vannet. Det går fort til kroppstemperaturen synker og man mister bevegeligheten, sier Sam alvorlig.


Får varsling om noe skjer
Han har jobbet med testing og utvikling av systemet i tre år, og har derfor forsikret seg om at det faktisk fungerer. Det kan kunden Hæhre Entreprenør, skrive under på. De har valgt to installasjoner fra AIS Rescue, og jobber i tillegg sammen om å utvikle det videre.


– Nå vil vi gå internasjonalt. I Norge har vi redningsselskap og Røde Kors, som er flinke, men det er ikke alle land som har de redningstjenestene. Med en rimelig app kan man reise ut og fiske, og familien får varsling om noe skjer. Det er mange muligheter, konstaterer Sam med et smil.  


De har i tillegg laget en gratis app, Redningsappen som er beregnet for privatpersoner.


I appen kan du ta ditt samfunnsansvar og være med på å redde liv på sjøen ved å oppgi radius for hvor du kan assistere ved en ulykke. Dersom du befinner deg i nærheten av noen som har falt i sjøen, kan du redde livet til den personen.  AIS-registeret
– Vi har også laget et AIS register; aisregisteret.no, hvor vi tilbyr folk å registrere AIS-senderen sin gratis, med navn, kontaktpersoner og telefonnummer til kontaktpersonene. Budskapet er at: registrerer du din AIS sender vil din kontaktinformasjon bli synlig for de som forsøker å redde livet ditt. Det er gratis!


Han utdyper:


– Vi tilbyr gratis registrering fordi du gjerne vil at andre skal vite at det er du som ligger i vannet. Ved å registrere din AIS sender på hjemmesiden ser vi hvem du er, og legger du inn en kontaktperson, kan din redningsmann sjekke om du virkelig er i fare.


Mange er for tungt kledd
Alle som oppholder seg i nærheten av vann eller på en kai, i yrker som fisking, oppdrett, oljeinstallasjon og entreprenører, oppfordrer Sam til å bære en livreddende redningsvest med AIS-sender.


– Hvis ulykken skjer og du faller over bord, er spørsmålet om noen vet at du ligger i vannet.


Vestene finnes i flere modeller, avhengig av hvor tungt du er kledd. En vest med AIS sender ut signal om at personen er i nød. Varsel blir deretter sendt ut til appen på din mobil. Sam forteller at nødmeldingssystemet varsler idet man faller ut i vannet og AIS-senderen finner GPS-posisjon.


– Mange reiser ut med vester som ikke snur dem rundt, fordi de har på seg klær som blir veldig tunge når klærne blir våte i vannet.


– Og mange tenker det samme som med bilbelte: «det går sikkert bra», avslutter Sam tankefullt.  

Les mer...

2020-11-01 08.50

2023Ford_TheNewAll-ElectricFordExplorer_Norway_03-LOW

– Da står man først i køen når den lanseres

Artikkel Var du én av de som likte Ford Mustang Mach-e med den lange rekkevidden, de tøffe linjene og de tekniske finessene? Da kommer du til å elske Fords nye helelektriske Explorer! – Selv om Mustangen var...
takboks.no1

Norgesledende faghandel på skibokser og lastesystemer gjør det enkelt for sine kunder

Artikkel Takboks.no dekker hele Norge med rask levering og god veiledning på takbokser og lastesystemer i alle størrelser. – Vi hjelper deg med å finne riktige produkter til ditt behov og din bil, understreker...
Til hjemmesiden

  Kontaktinformasjon

  article1

  Beste stedene å campe i Norge

  Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

  compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

  Farvel til tradisjonell leksehjelp?

  Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

  93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

  Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

  Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

  Arkiv