182049fddssssfsadoja182049182049iuy182049fddsssfadoja182049fddfadoja182049fddsssfsadoja182049puaffa182049fddsssssfsadoja182049ffadoja182049ffaoja182049fg182049fgd182049iy182049loj182049pf182049pi

Det urbane kunst- og kulturkollektivet på bygda

Kafé Lensmannsgården på Namdalseid i Trøndelag, er i bunn og grunn et slags åpent kunstkollektiv som huser fire kreative sjeler.

 – Vi er fire håndverkere som driver hver for oss, og så har vi Lensmannsgården der vi driver felles med café, utstillinger, pub og andre arrangementer, forteller eier og en av driverne av Kafé Lensmannsgården, Ane Alti.

Ane har en egen bedrift som heter AltiAne, og hun har drevet med glasskunst siden 1999. 


Etter at hun satte glasskunsten på pause i noen år, bestemte hun seg for å finne frem symaskinen som har ligget bortgjemt i mange år. Det hun før bortforklarte med at hun ikke hadde tid til, ble nå endelig en realitet. Å sy klær har nemlig ligget i Anes hjerte i mange, mange år.

– Jeg har vært forelsket i gamle ulltepper i det meste av mitt voksne liv, og så da muligheten bød seg begynte jeg å sy kjoler av gamle ulltepper! Det er jo noen som syns det er litt sært og litt varmt med gamle ulltepper, og det er det - men det er jo godt også, ler Ane som også syr kåper og jakker av ullteppene.


182049fddsssssfsadoja


Nå har Ane derimot igjen gjenopptatt glassbiten og har verksted i kjelleren. Blant håndverkerne på Lensmannsgården finner du også Tones sløyd, som lager samiskinspirert håndverk. Hun lager mye forskjellig i reins-skinn og tinntråd, og bruker en del av de spennende samiske symbolene. Tone og mannen driver med rein på Nordfosen. 


Derfor bruker de også en del reinsdyrkjøtt i kafeen – en fin kobling mellom kunst og mat. De har en ny håndverker fra Danmark som akkurat har kommet på banen med sveising og glasslaging, samt at han er en reser på kjøkkenet.

Sydamen Anna syr ut og inn bunader og lapper klær for folk i distriktet. Og som hun selv bruker å si, så syr hun alt hun får under symaskinlabben. For tiden holder Anna og datteren Toril også på med sluttspurten av en bok, «Nostalgisk søm».

Hos kunstkollektivet på Kafè Lensmannsgården er det med andre ord mye under samme tak. De kan friste med hjemmelagede middags- og lunsjretter som pai eller reinskav, de har et rikholdig barskap og fine sitteplasser både ute og inne. Rabarbrakake med softis – som Ane forklarer har blitt uoffisielt kåret til Norges beste softis, er en stor slager.

– Dette skal være en plass der det er godt å komme inn og mye spennende å se. 


Etter hvert vil vi gjerne at folk skal få delta i håndverksaktivitetene, men allerede nå kan folk gå inn på verkstedet og se oss håndverkere i aksjon. Ane kan fortelle at de også tilbyr utleie av møtelokaler til bedrifter og foreninger, der det serveres lunsj, middag eller kveldsmat, alt etter ønsker.

– Målet på sikt er at det skal være mye å gjøre her. Dette er dessuten en god, rolig og behagelig plass å være på, og egner seg godt for barnefamilier.


Ane forteller videre at den hjemmekoselige atmosfæren rundt Lensmannsgården ofte fører til at folk er forsiktige med å trå innenfor dørstokken.


– Det ser ut som et privathus her, så selv om det er et tydelig åpent-skilt utenfor er folk litt reserverte med å komme inn. Det hender at folk ringer på, eller banker på døra. Det er jo bare koselig, så lenge de kommer inn. For her er alle hjertelig velkomne innom, sier en smilende Ane.


182049ffadoja

Les mer...

2018-04-17 10.30

bildetilartikkel1

Veien til drømmekarrieren

Artikkel Naviger jungelen av muligheter med en karriereprøve.
safeline4

Smart teknologi gjør dette til framtidens heis

Artikkel SafeLine har levert heisalarmsystemer siden 90-tallet, og er en stor aktør i Europa med over 350 000 installasjoner. Nå lanseres SafeLine LYRA – enheten som digitaliserer heistrafikken, forutser vedlikehold...

    Kontaktinformasjon

    • Kafé Lensmannsgården
    • E-post
    • Telefon:
      93876866 / 97183676
    • Adresse:
      Namsosveien 2498, 7750 Namdalseid
    93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

    Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

    Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

    hytte

    Utnytt din gamle hyttes potensiale

    Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

    national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

    Å jobbe som vikar

    Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

    Arkiv