HGSystem ApS i Danmark, utvikler og leverer mobile hybride generatorsystemer. Selskapet ble etablert av Rune Eilertsen i 2021. Rune Eilertsen er gründer og oppfinner og utvikler av den hybride strømforsyningen. Den norske delen av selskapet, HGSystem AS, ble startet i 2022 med Rune Eilertsens bror; Hans-Jørgen Eilertsen som CEO.
HGSystem både utvikler, bygger og selger den hybride, tilhengerbaserte energiforsyningsenheten MPU, som er en innovativ energiforsyningsenhet spesielt utformet for å levere elektrisk kraft – uten behov for fastmonterte eller permanente strømforsyninger.
– Totalt er det rundt 400 hybrider i markedet, men ikke like mange i Norge enda siden vi er helt nye på det norske markedet. Det er blant annet levert enormt mange enheter til vindmølleanlegg, der de har blitt brukt til igangsetting og klargjøring av vindmøllene frem til de skal ut i drift, forklarer Hans-Jørgen Eilertsen.
Inntar det norske markedet
– Vi har erstattet den tradisjonelle dieselgeneratoren med en «all-in-one» tilhengerbasert hybrid strømforsyning. Her er aggregat, batteri, drivstofftank, invertere og annen hardware integrert i en enhet. Vi utruster også MPU med teleskopmast med flomlys og kameraovervåkning. Når dette kan flyttes rundt med et klasse B kjøretøy, blir MPU også svært logistikkvennlig, utdyper Eilertsen.
Energiforsyningsenhetene finnes i utgavene MPU1000, MPU2000 og MPU3000, hvor alle er godt utbredt innen bygg og anlegg, med en vekt fra 1 290 – 2 580 kilo med effekt fra 36 – 300 kW ut fra batteriene. MPU kan enkelt løses fra tilhengeren for f.eks. helikopterfrakt. Dette gjør MPU også egnet for telekom, mastbygging i virkelige grisgrendte strøk. HGSystem lanserer nå hele porteføljen for sine kunder.
De nye hybridene presterer bedre enn tidligere hybride strømsystem på markedet i dag. Lavere vekt, mindre volum, kraftigere nyutviklet ladeløsning og mer strømkapasitet. Rett og slett bedre innen alle parameter!
– Vi har det siste året videreutviklet nye utgaver, med helt ny teknologi, forteller Eilertsen videre. Grunnprinsippet er uforandret, men alt av teknologi er forbedret; den er mindre, lettere og kraftigere, hvor alle parameter for prestasjonsnivå er økt betraktelig i forhold til lignende produkter i markedet.
MPU1000 er allerede lansert i Danmark, og kommer til det norske markedet fra nyttår - tett fulgt av MPU 2000 og 3000 i januar 2025.
– Med den nye lille generatoren når vi bransjestandarden «stage 5», uten AdBlue. Det er en kjempefordel, spesielt i arktiske strøk, sier Eilertsen, som bekrefter at alle generatorsystemene er testet for å klare temperaturer ned til -40 grader.
Energiforsyningsenhetene til HGSystem bruker batteritypen LTO, som er et særdeles robust, luftkjølt batteri med minimum 25.000 ladesykluser. Batteriene har utnyttelsesgrad på 100 prosent og lades hurtig hele veien til 100 prosent enten av «thin-grid», generatoren eller solceller.
– Vi har kommet ut med et nytt ladesystem som HGSystem har utviklet. Det nye ladesystemet er lett og lite plasskrevende. Våre energiforsyningsenheter har en lading på 16 - 50 kW, men de kan levere 36 – 300 kW peakstrøm ut fra batteriene, poengterer Eilertsen.
Har alt man trenger
Med kraftige batterier, kan generatorforsyningsenhetene både erstatte arbeidskraft òg klare jobben. Enhetene er utrustet med en on/off-knapp på siden, og ved hjelp av en app kan personell få tilgang til kontrollpanelet der alt kan styres. Enhetene kan stå på døgnet rundt, og varsler når dieselnivået er lavt, vedlikehold/service er påkrevd og strømforbruk både online og historikk.
HGSystem henvender seg til flere kundegrupper; alt fra Forsvaret til kunder innen on- og offshore, vindfarmer og entreprenører. Flere entreprenører har den siste tiden fått øynene opp for de mobile hybride generatorsystemene som drifter og strømsetter brakker, pumper, kraner, sveising, verktøy etc.
– Vi var med på BMO Entreprenørs prosjekt i Namsos, da de renoverte to demninger langt inn i skogen hvor det ikke fantes tilgjengelig strøm. Vi erstattet to dieselgeneratorer med vår generator, som vi satte mellom to demninger. For entreprenøren ble det en stor besparelse på drivstofforbruk og utslipp, samt 100 prosent oppetid uten avbrudd, forteller han. Vi har også MPU på veiprosjekter som ny E6 Berkåk (JV Skanska Syltern AS) og E16 Sollihøgda (Skanska AS).
Optimal for krisesituasjoner
– Vi er en kommersiell aktør som driver uten tilskudd, og vi legger vekt på at våre maskiner skal være lønnsomme for våre kunder, konstaterer Eilertsen.
Planen for det kommende året er å bli enda bedre kjent på det norske markedet – ikke minst med de nye utgavene av MPU. Eilertsen ønsker også å understreke viktigheten av å ha en slik enhet tilgjengelig for nødstrøm og ved krisesituasjoner. Våre MPU opererer helt uten behov for annen infrastruktur, og er skikkelig god «off-grid» strømforsyning.
– Vi har et mål om å levere til vindkraftaktører, entreprenører, forsvar både i Norden og i Europa – men vi skal også satse på nødstrøm. Vi mener at vi har en enormt god løsning for et scenario der bortfall/mangel på nettstrøm er gjeldende. Har man en MPU tilgjengelig i nærheten, har man alt man trenger for å klare seg uten strøm en god stund, avslutter Hans-Jørgen Eilertsen.