thujakongen5thujakongen1thujakongen4thujakongen2thujakongen3thujakongen6

De vanligste feilene du bør unngå for en vakker thujahekk

Visste du at thujaplanter trives best i barkmull og at de skal vannes ut ifra individuelle behov? Hos Thujakongen på Råholt, får du friske og flotte thujaer, og ikke minst den profesjonelle veiledningen som sikrer en thujahekk som gjør naboen misunnelig!

Daglig leder og thujakonge, Kåre Sandholt, startet med salg av thujaer for litt over 20 år siden, og har gjennom årene opparbeidet seg en stor kunnskap om våre staselige og kanskje aller mest vanlige hageplanter. Han vet også godt hva folk flest gjør feil, og hvordan man med enkle grep kan sikre seg en vakker thujahekk med friske og frodige thujaer.– Vi sitter på mest kunnskap om thujaer når det gjelder jordsmonn, hva røttene trenger av oksygen, hvilken næring du trenger for å få den rette fargen på plantene, og hvordan du klipper dem. Det er nesten et eget område, for hvis du klipper toppen på en thuja på årets skudd, så fortsetter den å vokse oppover, og klipper du den på fjorårets skudd, så deler den seg og får flere topper. Det er slike ting folk ofte ikke får med seg, forteller Kåre.


Størst ikke alltid best
En vanlig feil som mange gjør når de skal kjøpe thujaer, er å velge de høye, slanke thujaene fremfor de mindre, men mer robuste thujaene.


– Selv om man sier at det lønner seg å ta de mindre thujaene, så hjelper det ikke. Det er centimeterne som teller for folk, sier Kåre oppgitt.


De vanligste thujasortene i Norge er Brabant og Smaragd. Brabanten vokser som et villnis og må trimmes ofte for å få den rette formen, mens Smaragd er en slankere variant som vokser mer kompakt og i et langsommere tempo. Felles for begge sortene er at man, ifølge Kåre, nærmest bør bruke en neglesaks å klippe dem med for å få den fineste hekken.


Kåre tipser alltid Thujakongens kunder om å bruke barkmull istedenfor sand ved planting, siden barkmull holder bedre på vannet og gir røttene lettere tilgang på luft.– Det er som med planter, som med mennesker og dyr: man trenger mat, vann og luft. Det tenker ikke folk på. Folk kjøper den fineste planten og den billigste jorda, og får den dårligste planten, istedenfor å kjøpe den beste jorda og en mindre plante, og få den fineste planten! Folk sparer seg til fant, på helt feil område, og det er ofte uvitenhet og for lite kunnskap som ligger bak avgjørelsene, forklarer Kåre.


Store fordeler med barkmull
Han forteller videre at det er mange som har vært uheldig med bruk av feil jord, og som har blitt nødt til å plante om igjen fordi det ikke er blitt gjort riktig.


– Planter du 100 thujaer og du bruker nok barkmull, er det sjeldent det ramler ut en plante. Men planter du i sand, kan du risikere at 100 planter dør ut fordi plantene ikke rekker å ta opp nok vann, opplyser Kåre og råder folk til å gjøre det ordentlig helt fra begynnelsen av.


– Gjør det ordentlig, rett og slett. Lag en renne, fyll opp med barkmull og sett planten rett oppå – da kan det ikke gå så mye feil, forsikrer han med et smil.


Barkmull holder ypperlig på vannet, og tilbyr plantene vann når de vil drikke, istedenfor at plantene får for mye vann og drukner. Kåre ser nemlig spesielt mange ulykkelige thujaer hos dem som bruker et vanningsanlegg for å slukke tørsten hos thujaene sine.– Man skal tilby plantene vann når de vil drikke. Kjøper du 30 planter, blir det litt som 30 forskjellige personer – ingen drikker jo likt, konstaterer han med et smil.


Sol, vind og nedbør er likevel variabler som man hele tiden må forholde seg til. Og selv om man er flink nok til å stelle thujaene sine, er det lite man kan gjøre om våren kommer for tidlig.


– Sist vinter var et skrekkeksempel. Da kom våren i februar, og da begynner plantene å trekke vann. Men så kom frosten, og da fryser plantene i hjel. Det er noe man ikke kan få gjort noe med, opplyser Kåre.


Kunnskap er en forutsetning for å lykkes
Likevel handler en vakker og sunn thujahekk som oftest om å gjøre de riktige tingene for at plantene skal trives og få et langt liv.


– Det er vanlig at folk roter det til, men de som gjør det ordentlig, er de som er mest fornøyde, understreker han.


Thujakongen på Råholt er godt kjent for sine mengderabatter og rimelige priser. Men de er kanskje aller mest kjent for sin rikholdige thujakunnskap, og for å gi de beste rådene for å lykkes med thujahekken.– Kunnskapsmessig ligger vi ganske høyt på skalaen når det gjelder thujaer. Men du må ta vare på plantene dine. Det er lett å være flink om du gjør det riktig, det er det som er hele greia, smiler «thujakongen» Kåre avslutningsvis.

Les mer...

2022-06-15 09.15

merelektro7

Nytenkende elektroinstallatør forandrer byggeplassen med innovativ batteriteknologi

Artikkel Den oslobaserte elektroinstallatøren MerElektro AS, har spesialisert seg på å bygge battericontainere til byggeplasser, og er langt fremme på byggestrøm og utslippsfrie byggeplasser. – Vi er veldig miljøbevisste...
byggmesterhaagensen1

Folk står i kø for å fornye badet sitt av «Norges hyggeligste tømrer»

Artikkel Byggmester og takstmann Roger Haagensen, er influenser-byggmesteren med 54 000 følgere på Instagram, som kan smykke seg med tittelen «Norges hyggeligste tømrer». Med et godt humør og en smittende entusiasme...
Til hjemmesiden

  Kontaktinformasjon

  compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

  Farvel til tradisjonell leksehjelp?

  Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

  article1

  Beste stedene å campe i Norge

  Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

  vidaxl

  Fem måter å nyte mer tid utendørs

  Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

  Arkiv