ektrideskole1ektrideskole2ektrideskole3ektrideskole4ektrideskole8ektrideskole7ektrideskole6ektrideskole5ektrideskole9ektrideskole10ektrideskole11ektrideskole13

Ridning styrker kjernemuskulaturen, bedrer balansen og lindrer smerter

EKT Rideskole og Husdyrpark på Ekeberg i Oslo, tilbyr terapi på hesteryggen – basert på en helhetlig kunnskap om mennesker og hest. – Terapiridning er en enestående treningsform for mennesker med nedsatt funksjonsevne, og psykiske eller fysiske skader, utdyper undervisningsansvarlig, fysioterapeut og ridelærer Sissel Thorson Falch.

EKT Rideskole og Husdyrpark ble etablert av Edvin Kjell Thorson i 1954. Han fikk tillatelse fra Oslo kommune i 1964 til å utvide virksomheten. Edvins barnebarn Eline Falch, som er ansvarlig for husdyrparken, har sammen med sin mor Sissel Thorson Falch, ført arven videre og driver i dag rideskolen og husdyrparken som en privatdrevet virksomhet på kommunal grunn.


– Det har vært slik drift hele tiden. EKT Rideskole og Husdyrpark er fortsatt basert på en festeavtale. Da Edvin selv drev hadde vi også villsvin, okser og muflonsauer som stanget. I dag er husdyrparken mer tilpasset dagens situasjon og krav til sikkerhet. Hit skal alle få komme inn og få en fin opplevelse sammen med dyrene våre, konstaterer Eline med et smil.



På dyrenes premisser
Hos EKT Rideskole og Husdyrpark er dyrene den viktigste ressursen. De har ti dyrearter med 100 individer, og en fast stab med ti ansatte. I høysesongen er det flere som bidrar til at dyr og mennesker har det så bra som mulig. Parken åpner kl. 10 hver dag hele året og stenger kl. 17.


– Vi vil at driften skal være på dyrenes premisser. Det må være god dyrevelferd – for vi selger tross alt opplevelser sammen med dyrene. Hos oss går dyrene fritt, og de kan selv velge om de vil være med menneskene eller være i fred, understreker Eline.

I løpet av årene har Husdyrparken vokst seg større, og blir hyppig besøkt av barnefamilier. De kommer hit for å tilbringe verdifull tid med dyrene. Eline forteller at parken ofte arrangerer aktiviteter som passer for barn. Møtene med dyrene kan skje naturlig eller ved at barna får kunnskap om å lese dyrenes signaler.



– Vi har et opplegg som heter «Dyrepasser for en dag». Der lærer barna hvordan de skal omgås dyrene. Vi har også «Nybegynnerdag med hest», og ikke minst barnebursdager, som er et tilbud med ridning, samtidig som selskapet får være gjester i dyreparken, forteller Eline.


Husdyrparken har dessuten tilbud til skolegrupper og runderidning for barn hver dag. Det er også temadager basert på naturens og dyrenes årssyklus; som saueklipping, kosestund med geitekillinger og lam, gjeting av geiter, maskeverksted med ekte fjær, toving av saueull og ruging av kyllinger. 



En enestående treningsform
Hos EKT Rideskole foregår det meste av ridning. De har både introduksjonskurs for barn på ponnier, turridning for voksne, vanlige ridekurs i dressur og sprang og kurs i ridefysioterapi som behandlingsform. Hver dag er det dessuten runderidning for barn med leier uten påmelding.


– Terapiridning er en enestående treningsform for mennesker med nedsatt funksjonsevne; psykiske eller fysiske skader i forskjellig grad, sier Sissel Falch, som er undervisningsansvarlig, fysioterapeut og ridelærer. Hun har holdt på med denne behandlingsformen siden 1967.


Selv om Sissel har lang fartstid innen terapiridning, slutter hun aldri å bli fascinert av pasienter med store hemninger som fortsatt kan sitte på en hest i bevegelse. Noen ganger kan mange til og med oppleve å få tilbake muskelstyrken som følge av ridningen ved EKT Rideskole.



– Å sitte på en hest i bevegelse aktiverer mye av de samme musklene som vi bruker når vi går. Mange av de som kommer hit kan ikke gå. Vi har for tiden 99 funksjonshemmede pasienter på hesteryggen hver uke. Nå er jeg blitt så gammel at jeg trenger hjelp. Sammen med Maria Selvaag er vi er to fysioterapeuter, smiler Sissel. Med et glimt i øyet understreker hun at de er veiledere og at det er hesten som er fysioterapeuten.


Vi møter Jessica (28), som er én av de faste pasientene på terapiridningen. Hun opplever at ridningen gir henne god styrke, både fysisk og mentalt, og er takknemlig for tilbudet på Ekeberg.


– Jeg blir mykere i kroppen og får mye glede av ridningen. I dag var jeg i dårlig form og hadde egentlig ikke tenkt å komme, men jeg gjorde det likevel fordi det gir meg så mye glede. Man blir glad i hesten, den gir mye varme og man blir sterk i rygg og nakke av å ri, sier Jessica.


For Unni, som også er pasient i terapiridning, er fellesskapet ved ridesenteret en like viktig faktor som den fysiske treningen man får på hesteryggen.


– Jeg nyter fellesskapet rundt hest. Vi støtter hverandre og går på kafeen etterpå, så det blir mye sosialt med en stabil gjeng. Det er veldig, hyggelig, sier Unni, som har gått på terapiridning i seks år.


Unni øver opp balansen sin på grunn av en ødelagt balansenerve. Hun har merket en stor forandring i balanseevnen etter at hun begynte her. Hun roser de dyktige fysioterapeutene, som er flinke til å oppmuntre pasientene til å prestere mer enn de tror de klarer.


– Jeg vet ikke hvor langt jeg kan komme, men jeg kan veldig mye mer så lenge jeg har den ukentlige treningen min. Da får jeg opparbeidet alt som kan være støtteapparat for balansen; muskulatur, ledd og syn. Dette får jeg gjennom hesten. Det kunne jeg ikke fått på andre måter. Det er også bra for psyken og bevegelsesapparatet, sier Unni, som var rytter ved rideskolen før hun ble syk.


Kvalifiserer til HELFO-støtte
Nå ønsker EKT Rideskole å satse mer på utdanningssektoren. Bakgrunnen er den mangeårige kompetansen og at de er en bedrift som tilfører mye innenfor både idrett, helse, opplevelser og sosiale tilbud. Siden ridefysioterapi kvalifiserer til støtte fra HELFO, gir dette EKT Rideskole en økt mulighet til å fortsette i dagens spor, med et enda bredere tilbud til alle som vil velge de gunstige fordelene hesten gir.



– Nå som vi er to fysioterapeuter, har vi mulighet til å ta inn flere pasienter og få et enda større tilbud, utdyper Sissel.

Rideskolen har i dag 35 hester, som de eier selv. Siden dyrevelferd står høyt hos EKT Rideskole og Husdyrpark, er hestene ikke skodd. De går for det meste på mykt underlag. I tillegg er hestene sammen i flokk, slik at de kan leve et liv som er tilnærmet naturlig.


– Hesten er jo et flokkdyr. Det sies at hesten har fem hjerter. Ved å være i bevegelse utvides hovene under belastning og pumper blodet tilbake til hjertet. Derfor er det så viktig at hestene har stor frihet og kan være i jevn bevegelse, forklarer Sissel.



EKT Rideskole og Husdyrhage setter kompetanse hos sine ansatte høyt. Ridelærerne får en kontinuerlig utdannelse innenfor det pedagogiske gjennom en egen skole i rideskolen.


– Man må kunne mye om hest for å holde på med det vi gjør. Ridelærerne hos oss har alle solid grunnutdannelse og lang erfaring. Vi kan garantere at de er gode fagutdannede personer, avslutter Eline Falch.


Les mer...

2023-06-01 16.30

intime4

Alt i ett system: Timeregistrering og bemanningsplanlegging har aldri vært enklere

Artikkel UKG Pro Workforce Management hever standarden for timeregistrering og bemanningsplanlegging med et brukervennlig program for retail, lager, og industriproduksjon – formidlet av InTime Nordic AS fra Tønsberg.
accept2

Erfaren og pålitelig renholds- og kantineaktør har blitt landsdekkende

Artikkel Med fokus på kvalitet, lang erfaring og effektivitet har renholds- og kantineaktøren Accept Servicepartner AS blitt en landsdekkende aktør som leverer renholdstjenester og kantinedrift til små og store...
Til hjemmesiden

    Kontaktinformasjon

    compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

    Farvel til tradisjonell leksehjelp?

    Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

    national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

    Å jobbe som vikar

    Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

    hellofresh

    Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

    For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

    Arkiv