stanseformfabrikken4stanseformfabrikken1stanseformfabrikken2stanseformfabrikken6stanseformfabrikken5stanseformfabrikken3

Denne stanseform-produsenten er unik i norsk sammenheng

Stanseformfabrikken er en gjenlevende familiebedrift som har produsert stanseformer til den norske emballasjeindustrien i over 50 år. – Kunnskapen går i arv, og uten kunnskapen har du bare en haug med maskiner og utstyr, forteller tredje generasjon i bedriften, Bjørn-Kristian Hansen.

For godt over 50 år siden var Halden en by som var velkjent for sine mange skobedrifter. På det meste var det faktisk så mange som 10-12 skofabrikker i «skobyen» Halden, og historien til Stanseformfabrikken startet nettopp med sko og stansejern-produksjon til skoindustrien.


– Bedriften vi stammer fra, var et kompaniskap mellom fem stykker som laget stansejern til skoindustrien. Sommeren 1971 skrev de en kontrakt med Sarpsborg Papp, som ikke var interessert i å ha egenproduksjon av stanseformer, men som ville kjøpe det ut til andre bedrifter, forteller Harald Hansen, daglig leder i Stanseformfabrikken.


– Jeg begynte å jobbe i kompaniskap-firmaet i 1973, så jeg har liksom alltid jobbet med stanseformer, og når jeg sier at jeg hadde syv kroner i timen da jeg begynte å jobbe her, skjønner man at det er lenge siden, ler Harald med en rungende latter.


Startet av far og sønn
Det var for det meste Harald og hans far som jobbet med stanseform-produksjon på heltid i bedriften, og da kompaniskapet ble oppløst i 1976 bestemte far og sønn seg for å starte opp for seg selv med produksjon av stanseformer i eget firma – og slik tok Stanseformfabrikken form på midten av 70-tallet. Far og sønn Hansen startet først i en 35 kvadratmeter stor garasje rett borti gata fra dagens fabrikklokasjon, som de fikk kjøpe i 1977.


– I 1983-84 bygde vi på en del kvadratmeter i forbindelse med at vi bestemte oss for å begynne med mer moderne produksjon da vi kjøpte en laserskjærer for produksjon av stanseformer, som nummer to i Skandinavia, mimrer Harald.


På 80- og 90-tallet var det langt flere ansatte i bedriften da mye av stanseform-produksjonen foregikk manuelt, men etter en god del automatisering består Stanseformfabrikken i dag av åtte ansatte hvorav to av dem er Haralds sønner.


– Vi har alltid vært en bedrift med mye manuelt arbeid, men vi ser at mer effektive maskiner er nødvendig i dag, fastslår Bjørn-Kristian Hansen.



Bjørn-Kristian ble fast ansatt i familiebedriften i 2007, men både han og hans yngre bror Jarl-Ingar Hansen som jobber i produksjonen, har vært fast inventar i farens bedrift fra barnsben av.


En uvurderlig kompetanse
Stanseformfabrikken selger stanseformer til store deler av den norske emballasjeindustrien på landsbasis, og har en stor og variert kundekrets.



– Kundene våre er alle som lager esker i kartong, som for eksempel en Fjordland-eske, og de som produserer større bølgepappesker og display-emballasjer, forteller Harald.


Planen for den velrenommerte familiebedriften fremover, er å holde seg oppdaterte på ny teknikk og nye produksjonsmetoder, og fortsette å være en seriøs leverandør som kundene kan stole på. Det er tross alt ikke mange bedrifter som overlever i 50 år uten å skifte hverken fokus eller eierskap!


– En type bedrift som dette må følge generasjonene. Kunnskapen går i arv, og uten kunnskapen har du bare en haug med maskiner og utstyr, avslutter Bjørn-Kristian.


Forskjellige størrelser på runde stanseformer.

Les mer...

2022-06-01 14.30

wimpel1

Effektivt produkt eliminerer kaldtrekk fra vinduer

Artikkel Wimpel er forhandler for Eltra AS - en varmelistprodusent som har utviklet kompakte varmelister som effektivt tar kaldraset fra vinduer i næringsbygg og private boliger. – Varmelistene stopper kaldraset...
bilskadekvinesdal1

Profesjonell og rask bilskadehåndtering hos godkjent skadeverksted i Kvinesdal

Artikkel Bilskade Kvinesdal er utstyrt med moderne teknologi for å håndtere alle typer karosseri- og chassis-skader. For forsikringsselskaper utfører bilskadeverkstedet ulike reparasjoner og utskiftninger av bilglass,...
Til hjemmesiden

    Kontaktinformasjon

    • STANSEFORMFABRIKKEN AS
    • Epost
    • Hjemmeside
    • Telefon:
      90 12 42 05
    • Adresse:
      Iddeveien 66B, 1769 HALDEN
    hellofresh

    Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

    For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

    article1

    Beste stedene å campe i Norge

    Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

    hytte

    Utnytt din gamle hyttes potensiale

    Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

    Arkiv