stanseformfabrikken4stanseformfabrikken1stanseformfabrikken2stanseformfabrikken6stanseformfabrikken5stanseformfabrikken3

Denne stanseform-produsenten er unik i norsk sammenheng

Stanseformfabrikken er en gjenlevende familiebedrift som har produsert stanseformer til den norske emballasjeindustrien i over 50 år. – Kunnskapen går i arv, og uten kunnskapen har du bare en haug med maskiner og utstyr, forteller tredje generasjon i bedriften, Bjørn-Kristian Hansen.

For godt over 50 år siden var Halden en by som var velkjent for sine mange skobedrifter. På det meste var det faktisk så mange som 10-12 skofabrikker i «skobyen» Halden, og historien til Stanseformfabrikken startet nettopp med sko og stansejern-produksjon til skoindustrien.


– Bedriften vi stammer fra, var et kompaniskap mellom fem stykker som laget stansejern til skoindustrien. Sommeren 1971 skrev de en kontrakt med Sarpsborg Papp, som ikke var interessert i å ha egenproduksjon av stanseformer, men som ville kjøpe det ut til andre bedrifter, forteller Harald Hansen, daglig leder i Stanseformfabrikken.


– Jeg begynte å jobbe i kompaniskap-firmaet i 1973, så jeg har liksom alltid jobbet med stanseformer, og når jeg sier at jeg hadde syv kroner i timen da jeg begynte å jobbe her, skjønner man at det er lenge siden, ler Harald med en rungende latter.


Startet av far og sønn
Det var for det meste Harald og hans far som jobbet med stanseform-produksjon på heltid i bedriften, og da kompaniskapet ble oppløst i 1976 bestemte far og sønn seg for å starte opp for seg selv med produksjon av stanseformer i eget firma – og slik tok Stanseformfabrikken form på midten av 70-tallet. Far og sønn Hansen startet først i en 35 kvadratmeter stor garasje rett borti gata fra dagens fabrikklokasjon, som de fikk kjøpe i 1977.


– I 1983-84 bygde vi på en del kvadratmeter i forbindelse med at vi bestemte oss for å begynne med mer moderne produksjon da vi kjøpte en laserskjærer for produksjon av stanseformer, som nummer to i Skandinavia, mimrer Harald.


På 80- og 90-tallet var det langt flere ansatte i bedriften da mye av stanseform-produksjonen foregikk manuelt, men etter en god del automatisering består Stanseformfabrikken i dag av åtte ansatte hvorav to av dem er Haralds sønner.


– Vi har alltid vært en bedrift med mye manuelt arbeid, men vi ser at mer effektive maskiner er nødvendig i dag, fastslår Bjørn-Kristian Hansen.Bjørn-Kristian ble fast ansatt i familiebedriften i 2007, men både han og hans yngre bror Jarl-Ingar Hansen som jobber i produksjonen, har vært fast inventar i farens bedrift fra barnsben av.


En uvurderlig kompetanse
Stanseformfabrikken selger stanseformer til store deler av den norske emballasjeindustrien på landsbasis, og har en stor og variert kundekrets.– Kundene våre er alle som lager esker i kartong, som for eksempel en Fjordland-eske, og de som produserer større bølgepappesker og display-emballasjer, forteller Harald.


Planen for den velrenommerte familiebedriften fremover, er å holde seg oppdaterte på ny teknikk og nye produksjonsmetoder, og fortsette å være en seriøs leverandør som kundene kan stole på. Det er tross alt ikke mange bedrifter som overlever i 50 år uten å skifte hverken fokus eller eierskap!


– En type bedrift som dette må følge generasjonene. Kunnskapen går i arv, og uten kunnskapen har du bare en haug med maskiner og utstyr, avslutter Bjørn-Kristian.


Forskjellige størrelser på runde stanseformer.

Les mer...

2022-06-01 14.30

sullandindreostfold2

Distriktets beste Toyotaforhandler slår salgsrekord

Artikkel Sulland Indre Østfold AS i Mysen og Askim, har vært lokal Toyotaforhandler siden oppstarten i 1974, og årets formidable salgsrekord beviser at Toyota fortsatt har en solid «standing» hos lokalbefolkningen...
plusconsult6

Innovativ timelapseteknologi revolusjonerer byggeprosjekter

Artikkel Den rådgivende ingeniørbedriften Plusconsult, har nylig utvidet sitt repertoar med en unik timelapseteknologi som er spesialutviklet for norske byggeprosjekter.   – Vi ser en veldig økende etterspørsel...
Til hjemmesiden

  Kontaktinformasjon

  • STANSEFORMFABRIKKEN AS
  • Epost
  • Hjemmeside
  • Telefon:
   90 12 42 05
  • Adresse:
   Iddeveien 66B, 1769 HALDEN
  national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

  Å jobbe som vikar

  Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

  vidaxl

  Fem måter å nyte mer tid utendørs

  Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

  hellofresh

  Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

  For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

  Arkiv