eximline6eximline2eximline1eximline5eximline4eximline3

Her finner du østeuropeiske favoritter i den norske dagligvarehandelen

Ukrainerne Roman Presich og Anatoli Gulco, driver grossistfirmaet Exim Line AS og butikkjeden EkoMarket med totalt 100 ansatte, og åpner snart sin ellevte velassorterte butikk med mat og dagligvarer fra Øst-Europa. – Folk som kommer inn til butikken føler det er som butikken i hjemlandet sitt, konstaterer Roman.

EkoMarkets aller første butikk, så dagens lys på Forus i Stavanger i 2015. Roman Presich og Anatoli Gulco fra Ukraina, ligger bak det unike butikkonseptet, som gir østeuropeere i Norge muligheten til å finne favorittvarer fra hjemlandet sitt.



– Mange østeuropeere savner maten fra hjemlandet når de kommer hit, og derfor ville vi etablere og åpne en butikk i Stavanger. Butikken fikk stor suksess, og de påfølgende årene åpnet vi én butikk i året – noen ganger to om gangen, så nå har vi ti butikker til sammen; tre i Oslo, to i Stavanger, og én i Ski, Sandefjord, Larvik, Kristiansand og Bergen, forteller styreleder og gründer Roman Presich.


Som butikken i hjemlandet
Suksessen med øst-europeiske dagligvarer i Norge, fortsetter i disse dager med EkoMarkets butikk nummer 11 på Jæren, og daglig leder Anatoli Gulco forteller at EkoMarket vokser i et hurtig tempo.



– Det er en helt spesiell atmosfære på EkoMarket, smiler Anatoli. Folk som kommer inn til butikken føler det er som butikken i hjemlandet sitt; vi har østeuropeisk musikk i bakgrunnen, varme farger og glade butikkmedarbeidere. Og så snakker alle som jobber her forskjellige språk, blant annet ukrainsk, russisk, polsk, engelsk og litauisk, slik at vi kan snakke med alle kunder som kommer inn, forteller han videre.


EkoMarket har valgt å ha samme hylleplassering og standardisering ved alle sine butikker, som en helt vanlig butikkjede. Det store vareutvalget fylles på kontinuerlig, og består stort sett av polske produkter fra polske leverandører, men de tar også inn varer fra andre land som Tyskland, Moldova, Litauen, Romania og Ukraina.



– Vi samarbeider også med ukrainske leverandører slik at ukrainere kan kjøpe varer fra hjemlandet sitt her. Samtidig har vi stoppet samarbeidet med russiske leverandører. Vi har en god erfaring med ukrainske leverandører, og det er ingen problem med transport, produksjon og levering av varer selv i disse tider, opplyser Roman og Anatoli, som begge kommer fra Ukraina.


Støtter Ukraina
De to drevne gründerne har et hjerte som banker for Ukraina, spesielt nå som krigen herjer i hjemlandet. Derfor bidrar de blant annet med leveranser av mat og klær til Ukraina i samarbeid med kommunen. De har også inngått samarbeid med ukrainske bilforhandlere som har fått norske elbiler tilsendt fra Roman og Anatoli, som forklarer at det er et stort behov for elbiler i Ukraina med tanke på drivstoffmangelen.


– Det er viktig å kunne bidra til Ukraina, fastslår Roman og Anatoli. Vi har også ansatt folk fra Ukraina, og tilbyr praksisplasser slik at de kan etablere seg her i Norge, forteller de videre.


I tillegg til EkoMarket, driver Roman og Anatoli også Exim Line AS, som er en grossist av østeuropeiske matvarer – både til EkoMarkets egne butikker og andre butikker.



– Vi har kunder fra hele landet, og vi supplerer over 100 butikker med varer fra Exim Line. Nå har vi også begynt å etablere egne hyller ved flere Coop-butikker. Den første Coop-butikken vi fikk et samarbeid med var den aller største Coop Mega i landet, og der fikk vi en stor hylle med over 300 produkter. Det ble en stor suksess!


Leverer til Coop
Exim Lines grossistsamarbeid med den første Coop-butikken i 2022, gav en omsetning på hele én million kroner etter bare ti måneder, og det ble klart og tydelig at interessen for østeuropeiske matvarer var større enn forventet.



– Vi leverer nå til flere lokale Coop-butikker, og vi har tatt kontakt med Coop sentralt med en forespørsel om å levere varer til butikker i hele landet, slik at folk får et bedre utvalg. Vi hadde blitt glade for å kunne bidra med et lite stykke Øst-Europa, smiler Roman.


I løpet av bare åtte år, har Roman og Anatoli skapt flere suksessfulle bedrifter, og den veletablerte butikkjeden EkoMarket med hele 11 butikker. Nå har de også etablert en velværesalong ved navn Sapiens Velvære, i andre etasje på Forus i Stavanger, og de drevne ukrainerne beviser gang på gang at ingenting er umulig – bare man har rett innstilling.



– Planen var å etablere én butikk i året. Det betyr at vi skal ha 21 butikker i år 2030. Å skape er en del av livet, og vi kommer alltid til å holde oss i bevegelse for å nå målet vårt: vi ønsker å komme langt, fastslår Anatoli med et smil.

Les mer...

2023-08-01 13.15

anleggsgartnerost2

Engasjert og erfarent anleggsgartnerfirma skaper imponerende utemiljøer

Artikkel Anleggsgartner Øst AS, har en lang kunnskap og bred ekspertise i anleggsgartnerfaget, med mangfoldige tjenester som strekker seg fra private hager til imponerende prosjekter innenfor offentlige områder.
preftek4

Konkurransedyktig prefabrikkeringsaktør leverer effektive løsninger til offentlige bygg

Artikkel Preftek AS, er Norges ledende leverandør av prefabrikkerte løsninger for energisentraler og rørtekniske rom – skreddersydde løsninger og produkter av høy kvalitet for kunder med ulike behov. – Det er...
Til hjemmesiden

    Kontaktinformasjon

    national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

    Å jobbe som vikar

    Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

    hellofresh

    Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

    For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

    hytte

    Utnytt din gamle hyttes potensiale

    Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

    Arkiv