eximline6eximline2eximline1eximline5eximline4eximline3

Her finner du østeuropeiske favoritter i den norske dagligvarehandelen

Ukrainerne Roman Presich og Anatoli Gulco, driver grossistfirmaet Exim Line AS og butikkjeden EkoMarket med totalt 100 ansatte, og åpner snart sin ellevte velassorterte butikk med mat og dagligvarer fra Øst-Europa. – Folk som kommer inn til butikken føler det er som butikken i hjemlandet sitt, konstaterer Roman.

EkoMarkets aller første butikk, så dagens lys på Forus i Stavanger i 2015. Roman Presich og Anatoli Gulco fra Ukraina, ligger bak det unike butikkonseptet, som gir østeuropeere i Norge muligheten til å finne favorittvarer fra hjemlandet sitt.– Mange østeuropeere savner maten fra hjemlandet når de kommer hit, og derfor ville vi etablere og åpne en butikk i Stavanger. Butikken fikk stor suksess, og de påfølgende årene åpnet vi én butikk i året – noen ganger to om gangen, så nå har vi ti butikker til sammen; tre i Oslo, to i Stavanger, og én i Ski, Sandefjord, Larvik, Kristiansand og Bergen, forteller styreleder og gründer Roman Presich.


Som butikken i hjemlandet
Suksessen med øst-europeiske dagligvarer i Norge, fortsetter i disse dager med EkoMarkets butikk nummer 11 på Jæren, og daglig leder Anatoli Gulco forteller at EkoMarket vokser i et hurtig tempo.– Det er en helt spesiell atmosfære på EkoMarket, smiler Anatoli. Folk som kommer inn til butikken føler det er som butikken i hjemlandet sitt; vi har østeuropeisk musikk i bakgrunnen, varme farger og glade butikkmedarbeidere. Og så snakker alle som jobber her forskjellige språk, blant annet ukrainsk, russisk, polsk, engelsk og litauisk, slik at vi kan snakke med alle kunder som kommer inn, forteller han videre.


EkoMarket har valgt å ha samme hylleplassering og standardisering ved alle sine butikker, som en helt vanlig butikkjede. Det store vareutvalget fylles på kontinuerlig, og består stort sett av polske produkter fra polske leverandører, men de tar også inn varer fra andre land som Tyskland, Moldova, Litauen, Romania og Ukraina.– Vi samarbeider også med ukrainske leverandører slik at ukrainere kan kjøpe varer fra hjemlandet sitt her. Samtidig har vi stoppet samarbeidet med russiske leverandører. Vi har en god erfaring med ukrainske leverandører, og det er ingen problem med transport, produksjon og levering av varer selv i disse tider, opplyser Roman og Anatoli, som begge kommer fra Ukraina.


Støtter Ukraina
De to drevne gründerne har et hjerte som banker for Ukraina, spesielt nå som krigen herjer i hjemlandet. Derfor bidrar de blant annet med leveranser av mat og klær til Ukraina i samarbeid med kommunen. De har også inngått samarbeid med ukrainske bilforhandlere som har fått norske elbiler tilsendt fra Roman og Anatoli, som forklarer at det er et stort behov for elbiler i Ukraina med tanke på drivstoffmangelen.


– Det er viktig å kunne bidra til Ukraina, fastslår Roman og Anatoli. Vi har også ansatt folk fra Ukraina, og tilbyr praksisplasser slik at de kan etablere seg her i Norge, forteller de videre.


I tillegg til EkoMarket, driver Roman og Anatoli også Exim Line AS, som er en grossist av østeuropeiske matvarer – både til EkoMarkets egne butikker og andre butikker.– Vi har kunder fra hele landet, og vi supplerer over 100 butikker med varer fra Exim Line. Nå har vi også begynt å etablere egne hyller ved flere Coop-butikker. Den første Coop-butikken vi fikk et samarbeid med var den aller største Coop Mega i landet, og der fikk vi en stor hylle med over 300 produkter. Det ble en stor suksess!


Leverer til Coop
Exim Lines grossistsamarbeid med den første Coop-butikken i 2022, gav en omsetning på hele én million kroner etter bare ti måneder, og det ble klart og tydelig at interessen for østeuropeiske matvarer var større enn forventet.– Vi leverer nå til flere lokale Coop-butikker, og vi har tatt kontakt med Coop sentralt med en forespørsel om å levere varer til butikker i hele landet, slik at folk får et bedre utvalg. Vi hadde blitt glade for å kunne bidra med et lite stykke Øst-Europa, smiler Roman.


I løpet av bare åtte år, har Roman og Anatoli skapt flere suksessfulle bedrifter, og den veletablerte butikkjeden EkoMarket med hele 11 butikker. Nå har de også etablert en velværesalong ved navn Sapiens Velvære, i andre etasje på Forus i Stavanger, og de drevne ukrainerne beviser gang på gang at ingenting er umulig – bare man har rett innstilling.– Planen var å etablere én butikk i året. Det betyr at vi skal ha 21 butikker i år 2030. Å skape er en del av livet, og vi kommer alltid til å holde oss i bevegelse for å nå målet vårt: vi ønsker å komme langt, fastslår Anatoli med et smil.

Les mer...

2023-08-01 13.15

Frontline1

Enestående kundesupport fra programleverandør med ekspertise på Adobe

Artikkel Frontline er programvareleverandøren som distribuerer Adobes softwareprodukter til forhandlere. Med en personlig kundesupport som sikrer forhandlerne et godt produkt mot sine sluttkunder, har Frontline...
Løvaasmaskin4

Stor og solid entreprenør på Vestlandet går i bresjen for miljøtiltak i anleggsbransjen

Artikkel Med et nyskapende syn på miljø og bærekraft, har entreprenøren Løvaas Maskin AS farget anleggsbransjen grønn og blitt en foretrukken entreprenør på Vestlandet.
Til hjemmesiden

  Kontaktinformasjon

  vidaxl

  Fem måter å nyte mer tid utendørs

  Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

  article1

  Beste stedene å campe i Norge

  Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

  compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

  Farvel til tradisjonell leksehjelp?

  Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

  Arkiv