vikenbyggpartner10'vikenbyggpartner2vikenbyggpartner1vikenbyggpartner3vikenbyggpartner4vikenbyggpartner5vikenbyggpartner9vikenbyggpartner8vikenbyggpartner7vikenbyggpartner6

Stabile boliger, sunt inneklima og minimalt vedlikehold: Porebetong er svaret

Viken Byggpartner AS i Drøbak bygger innflytningsklare boliger med hovedfokus på god bokomfort og minimalt vedlikehold. De har spesialisert seg på å bygge med porebetong.

Viken Byggpartner drives til daglig av Elisabeth Rustand, Mariusz Jalinski og Preben Suphammer. Mariusz er utdannet både tømrer og murer, og har lang erfaring med oppføring av boliger i porebetong. Elisabeth, som er utdannet interiørarkitekt, startet i 2014 som prosjektleder i et entreprenørselskap, hvor Mariusz var byggeleder og medeier. Preben, som er utdannet siviløkonom, kom med på laget som konsulent i 2019.


I 2020 etablerte de Viken Byggpartner, hvor de har valgt å rendyrke bygging av «nøkkelferdige» boliger i porebetong. Elisabeth er daglig leder og kundeansvarlig, Mariusz er byggeleder og har ansvaret for alt som skjer på byggeplass, mens Preben er økonomi- og markedsansvarlig.


– Alle boligene vi bygger er unike, forteller Elisabeth. Kundene kommer med tomt og tegninger, vi loser de gjennom prosjektet og bygger drømmeboligen etter deres ønsker. En byggeprosess består av mange valg. Vi bistår kundene tett med planløsninger, farger, samt materialvalg inne og ute. Vi ønsker alltid å bygge så vedlikeholdsfrie boliger som mulig. Det er noe kundene setter stor pris på.Tilpasset norske forhold
Porebetong er et energieffektivt og bærekraftig materiale, som leveres i blokker, bjelker og elementer. Det er hovedsakelig fremstilt av kalk, sand og vann. Under produksjonen dannes det flere millioner luftbobler. Materialet er ubrennbart og skades ikke av fukt og råte. Porebetong er også anbefalt av Norges Astma og Allergiforbund, som et allergivennlig byggemateriale. Den porøse strukturen gir god varmeisolering, og effektiv regulering av fuktigheten. Det gjør at du får et sunt og behagelig inneklima.


– Boliger av porebetong er lune om vinteren og svale om sommeren, kan Mariusz fortelle. I kombinasjon med porebetong benytter vi hovedsakelig andre døde materialer, som betong, gips og lettmetall. Resultatet er boliger som sprekker minimalt. Når et nybygg har «satt seg», så holder det seg veldig stabilt. Treverk er i motsetning et levende materiale, som påvirkes av luftfuktighet, kulde og varme. Boliger i tre er derfor utsatt for bevegelse og sprekker i hele levetiden.


– Vi kjøper Ytong porebetong fra et firma som heter Xella Norge i Drammen. De eies av et stort tysk konsern og materialene fraktes fra Tyskland til Drammen med båt. Ytong porebetong som selges i Norge er spesielt tilpasset det nordiske klimaet, legger Mariusz til.Ikke et nytt produkt
Porebetong ble oppfunnet i Sverige allerede på 1920-tallet. I Norge startet man med produksjon på slutten av 1940-tallet. Produksjonen foregikk frem til år 2000, da ble den siste fabrikken nedlagt.


I etterkrigstidens Norge ble porebetong et populært bygningsmateriale for boliger, industribygg og lager. Etter hvert ble det bygget færre boliger med porebetong og materialet ble litt «glemt».


– Noe av årsaken kan være at fremgangsmåten og kvaliteten på pussen ikke var like god som i dag, forteller Preben. Vi bruker et utvendig puss-system fra Sto Norge som består av sparkel, netting og gjennomfarget puss. Maling er unødvendig. Med riktig utførelse får man tilnærmet vedlikeholdsfrie bygg i mange år. I dag er det få entreprenører i Norge med spesialkompetanse på boliger i Ytong. Det er bra for oss, for vi opplever økende interesse for slike hus.Puss er pop
Dagens kunder vil ha flotte boliger med minst mulig vedlikehold. Nettopp derfor er det mange som ønsker gjennomfarget puss på ytterveggene. Legger man til inneklima i særklasse, god lyddemping og minimalt med sprekkdannelser, så er porebetong perfekt som byggemateriale for moderne boliger, sier Preben entusiastisk.– Store pussede flater tar seg jo godt ut da, legger Elisabeth til. Det er og vanlig å legge inn elementer av treverk for å myke opp deler av boligen, for eksempel ved inngangspartiet eller rundt terrassen. Dette er utelukkende kosmetikk og vi benytter da treverk som er behandlet for å tåle mange år uten annet vedlikehold enn årlig vask.


– Vi har omvendt flere kunder, fortsetter Elisabeth. Kunder som kom til oss med tanker om en bolig oppført i treverk. Det er tross alt det vanligste byggemateriale i Norge. Etter noen besøk i Ytong-hus har de aldri sett seg tilbake. Det er jo stas når vi skaper ambassadører for et materiale med så mange gode egenskaper, avslutter hun og smiler.

Les mer...

2022-10-01 12.30

automegler11

Smart og moderne 24/7-verkstedtjeneste henter og leverer bilen for kunden

Artikkel Automegler1 går i bresjen for en ukomplisert, rask og trygg bruktbilhandel på nett. Med tilhørende verksted basert på samme smidige konsept, blir bilen hentet og levert når og hvor kunden ønsker! – Vi...
coretrek2

Ny AI-løsning gir stor verdi for nettbutikker

Artikkel Techselskapet CoreTrek AS, tilbyr avanserte løsninger som dekker hele den digitale kundereisen. Med innovative og nyskapende applikasjoner og løsninger i sitt repertoar, lanserer CoreTrek nå kronen på...
Til hjemmesiden

  Kontaktinformasjon

  hellofresh

  Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

  For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

  article1

  Beste stedene å campe i Norge

  Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

  vidaxl

  Fem måter å nyte mer tid utendørs

  Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

  Arkiv