chino-rocha-2FKTyJqfWX8-unsplashjosephine-gasser-cv83wpGtFtg-unsplash

Alt om tennisbaner og underlag

Alt du trenger å vite om tennisbaner og underlag - fra grus og gress, til hardcourt og gummi. Hvilket passer deg best?

Tennis er en populær idrett som nordmenn flest liker å spille. For å kunne spille tennis optimalt, er det viktig å velge riktig type tennisbane og underlag. Tennis er en god sport for både yngre og eldre, og du kan spille enten du er nybegynner eller en erfaren spiller. Det er mange forskjellige typer tennisspill, så du kan finne noe som passer for deg. Derimot er det
også mange forskjellige slags tennisbaner og underlag, fra hardcourt til gummi, grus og gress.


Tennis & underlag - Hvilket er best?

De klassiske tennisbanene består av grus, hardcourt og gummi, hvor kunstgress har økt i popularitet, og det er flere ting å ha i bakhodet hvis du skal enten bygge tennisbane eller bare spille tennis. Underlag som grusbaner er vanligvis myke, mens hardcourt- og gummiunderlag er mer støttende. Dette er gode alternativer for de som ønsker å spille et raskt og aggressivt spill. Det er viktig å ha et egnet underlag når du spiller tennis, da det kan påvirke spillernes komfort og hvor lett det er å bevege seg rundt. Det finnes flere typer tennisunderlag å velge mellom, og her skal vi se nærmere på de mest populære typene.


Gress

Gress eller kunstgress er et godt alternativ for de som ønsker et mer komfortabelt underlag. Gressbaner er utformet for å gi spillerne bedre fotfeste og gjøre det lettere å bevege seg rundt. Dette er et godt alternativ for de som ikke har erfaring med tennis eller som ønsker å spille på et mykere underlag. 


Kunstgress

Kunstgress tilbyr mye bedre spillbarhet og komfort enn andre typer underlag. Materialet i kunstgress er mykere og gir en god demping mot hopp og løp. Dette har et positivt bidrag til at spillerne ikke får hevelser eller skader. Kunstgress har også bedre grep enn andre typer underlag, noe som betyr at man kan oppnå bedre ballkontroll. Kunstgresset er også mye mer holdbart enn andre typer underlag, eller naturlig gress. Det tåler mer bruk og værforhold, og forblir jevnt uten å bli slitt. Dette betyr at man kan spille
tennis uansett årstid.


Gummigranulat

Gummigranulat er et mykt materiale som er designet for å gi spilleren en behagelig spillopplevelse. Det gir god demping og et mykt underlag. Dette materialet er spesielt godt egnet for de som ønsker å spille et mer avslappet spill. Med riktig tennisunderlag kan du få en god spillopplevelse og forbedre dine tennisferdigheter.


Grus

Grus er det vanligste alternativet for baner utendørs. Grusbaner består vanligvis av små steiner som er lagt over hele banen. Dette er et godt alternativ fordi det forbedrer banens fuktighet og det gjør det lettere for spillere å skli og bevege seg rundt. Uansett hvilken bane du velger, er det viktig at du velger riktig type tennisunderlag for å få best mulig spilleopplevelse. Det er viktig å vurdere hvilken type tennis du spiller, slik at du kan velge det beste underlaget for deg.



Viktigheten av å velge riktig tennisbane

Hvordan du velger en god tennisbane, kan ha stor innvirkning på kvaliteten på spillet ditt, samt kroppen din. Det er mange faktorer som avgjør kvaliteten på en tennisbane  spesielt høyden på gresset, tykkelsen av gresset, støyten i banen, og overflatebehandling. Avhengig av hvilken type spill du spiller, kan det være forskjellige typer underlag som er mer egnet for
deg, og ikke minst hvordan den påvirker deg. 


Det er mange måter å sikre at du velger en god tennisbane. Det første du bør sjekke er høyden på gresset på banen. Gresset bør ikke være for lavt, for da vil det ikke gi god nok trekkraft og vil også gjøre spillet mindre stabilt. Gresset bør også være tykt nok til at ballen ikke setter seg fast. 


Den neste faktoren du bør undersøke, er støyten. Det er viktig å ha nok støyte på banen, slik at ballen ikke rebouncer for mye. Dette vil hjelpe deg å ha kontroll over ballen når du spiller. Det er også viktig å sjekke om banen har blitt overflatebehandlet, slik at den er glatt og har en jevn overflate. Kunstgress er vanligvis mye stivere enn andre typer underlag, noe som gir god kontroll på ballen. Det kan også redusere risikoen for skader som oppstår av et glattere underlag. Kunstgress har også bedre grep enn andre typer underlag, noe som betyr at man kan oppnå bedre ballkontroll. 


Gummigranulat gir god støtte og det er mye mer fleksibelt enn kunstgress. Det er lettere å spille på, da det gjør at ballen ikke har en tendens til å hoppe av. Gummigranulat gir også god demping, som hjelper deg å unngå skader. Ulempen med gummigranulat er at det kan være vanskelig å holde rent. 


Som en tennisentusiast bør du ta hensyn til både tennisbaner og tennisunderlag når du velger spilleplass. Det er viktig å velge en tennisbane som gir deg god trekkraft og kontroll, samt en type tennisunderlag som gir deg god komfort og støtte. Dette vil hjelpe deg å få mest mulig ut av økten. 


Hvor lang er en tennisbane?

En tennisbane er 23,77 meter lang og 8,23 meter bred. Banen er inndelt i to like lange halvdeler med et nett som deles i midten. Netthøyden skal være breddegraden mellom 1,07 og 1,073 meter over banen. Breddegraden måles fra midten av nettet og ut til kantene av banen. Les mer om offisielle mål og krav hos Norges Tennisforbund. 


Tennisbane vs. Padelbane

Padeltennis er et relativt nytt spill som blir mer og mer populært. Det er en lettere og mer rask variant av tennis og spilles på en litt annen type bane. En padelbane er kortere og smalere enn en vanlig tennisbane. Den er også omgitt av et større nett, som står 1,8 meter over bakken og går 6,4 meter innover. I tillegg er banen mer kupert og inneholder flere hindringer som gjør det vanskeligere å spille. Padelbanene kan deles inn i tre soner: frontsonen, midtsonen og backsonen. Det er fire vegger rundt banen, som er det som skiller padeltennis fra tennis. Dette gjør at du kan slå ballen mot veggene, noe som kan gi deg et
fortrinn over motstanderen.


Hvor mye koster det å bygge en tennisbane?

Bygging av en tennisbane krever en rekke variabler som må tas hensyn til, og derfor er det vanskelig å gi et nøyaktig tall som kan fortelle deg hvor mye det vil koste. Det er mange faktorer som vil påvirke sluttprisen, inkludert størrelsen på banen, detaljeringsgraden, kvaliteten på materialene som brukes, og om det er inne eller ute. 


Det som påvirker kostnadene, er blant annet størrelsen på banen. Etter størrelsen er det materialene som brukes som har størst innvirkning. En tennisbane kan bygges med mange forskjellige materialer som betong, asfalt, stein, grus, tre og andre. Valget avhenger av hva som passer best for vær og klima og hvilken type overflate du ønsker. 


Detaljeringsgraden er også en faktor som påvirker kostnadene. Dette vil inkludere eventuelle kostnader for å installere lys, oppvarme banen, installere sittemøbler, anlegge veier og klargjøre området for å få en god spillopplevelse.


Hvor mange tennisbaner er det i Norge?

Norge er rikt på tennisbaner. Det er over 1000 tennisbaner spredt rundt om i landet. Det er mange private og offentlige tennisanlegg, og noen av disse er utstyrt med baneoppvarmere for å støtte kontinuerlig spilling når været tillater det. I tillegg er det flere tennisskoler, hvor man kan lære å spille tennis.

Les mer...

2023-02-20 14.00

safeline4

Smart teknologi gjør dette til framtidens heis

Artikkel SafeLine har levert heisalarmsystemer siden 90-tallet, og er en stor aktør i Europa med over 350 000 installasjoner. Nå lanseres SafeLine LYRA – enheten som digitaliserer heistrafikken, forutser vedlikehold...
e2solutions1

Slik kan e-handelaktører spare opptil 40 prosent på sin frakt

Artikkel IT-selskapet Konsept-IT, står bak Shopify-partneren E2 Solutions’ app for nettbutikker. Med appen CargonizE2, kan en e-handelaktør få tilgang til eksterne fraktavtaler og få en skreddersydd totalpakke...
    hytte

    Utnytt din gamle hyttes potensiale

    Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

    article1

    Beste stedene å campe i Norge

    Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

    hellofresh

    Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

    For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

    Arkiv