andasbegravelsesbyrå6andasbegravelsesbyrå9andasbegravelsesbyrå8andasbegravelsesbyrå7andasbegravelsesbyrå5andasbegravelsesbyrå4andasbegravelsesbyrå3andasbegravelsesbyrå2andasbegravelsesbyrå1andasbegravelsesbyrå10andasbegravelsesbyrå14andasbegravelsesbyrå13andasbegravelsesbyrå12andasbegravelsesbyrå11

Sørlandets eldste begravelsesbyrå tar din sorg på alvor

Det kan føles tungt å planlegge en begravelse rett etter at et nært familiemedlem har gått bort. Da er det godt å vite at Andås Begravelsesbyrå i Kristiansand, trøster pårørende som er i sorg, og tar seg av alt både før, under og etter bisettelsen. Slik de har gjort siden 1933.

Andås Begravelsesbyrå i Kristiansand, eies og drives av Svein Arild Andås, som er tredje generasjon i familiebedriften. Men nå har også en fjerde generasjon Andås begynt sin reise i det tradisjonsrike begravelsesbyrået; Svein Arilds datter, Ingrid Andås Kolstad er yngst av de totalt åtte ansatte, og jobber som administrasjonsleder med å koordinere alle møter.89 år med kister og begravelser
En behagelig og rolig atmosfære ligger i luften hos Andås Begravelsesbyrå, når vi i dag snakker med Svein Arild om den spennende historien til begravelsesbyrået som ble startet av hans bestefar for 89 år siden.– Vi er veldig stolte av vår historie, for det er ikke så mange begravelsesbyråer som har en så lang historie som oss, sier Svein Arild innledningsvis og smiler.


– Min bestefar Anton Andås, startet Anton Andås Begravelsesbyrå i 1933, i et lite snekkerverksted i lokalene til Kristiansand Trevarefabrikk. Der startet Anton, og han fikk mye å gjøre. Siden ble broren hans Torvald med som kompanjong i 1943, forteller Svein Arild.Den drevne kistemakeren Anton, valgte å skille ut kisteproduksjonen fra fabrikken og startet for seg selv fordi han ønsket å levere flere tjenester rundt gjennomføring av begravelser. Mot slutten av 30-tallet ble den aller første begravelsesbilen kjøpt inn; en spesialbygget Ford som var importert fra USA, og som gjorde at de slapp å bestille transport med eksterne begravelsesbiler.


Anton og Torvald fikk mer å gjøre, og de kjøpte eiendommen her i Elvegata 15 i 1956, og i 1958 flyttet de to kvartaler opp, i et lokale som huset både snekkerverksted og systue. 


– Jeg kan tydelig se for meg de store bordene der sydamene sydde puter, tepper, likskjorter og beheng til kistene, mimrer Svein Arild.


Stort utvalg av kister
Kistene som Andås Begravelsesbyrå produserte var ekte, flott håndverk med plater, listverk og furubord. Rett og slett utrolig forseggjorte kister som hadde et så godt rykte i traktene at det lille verkstedet produserte opp til 500 kister i året!


– Da faren min overtok driften av byrået i 1975, så han at det var en del modernisering som måtte til, og etter hvert kom det større kistefabrikker på banen, som kunne produsere pene kister veldig rimelig, forteller Svein Arild.


Den dag i dag har Andås Begravelsesbyrå fortsatt kistemodeller som minner om kistene som Svein Arilds bestefar lagde, samtidig som de i dag har et langt større utvalg enn for 80 år siden.– I dag er utvalget av kister er blitt mye større, og folk kan i større grad velge hva de vil ha. Nesten alt er mulig! Før var det hovedsakelig hvite tradisjonelle kister, med sølv eller gullbeslag, mens i dag kan man få lakkerte kister i alle farger, opplyser han.


Blir aldri forberedt på døden
En stor og viktig del av jobben til Svein Arild, er å hente de avdøde, stelle dem og legge de i kisten.Å jobbe som gravferdskonsulent er en givende og tung jobb på samme tid, og Svein Arild forteller at man fort venner seg til å se de døde, men at det er ting ved jobben som man aldri venner seg til.


– Noe som berører oss er når det er ting som ikke er helt etter planen. Man blir aldri helt forberedt, og når det er barn eller ungdom som dør føles det urettferdig at livet skulle bli så kort. Spesielt ved ulykker er det mye vond sorg, og det som berører mest når det gjelder barn, er at man tenker på sine egne, forteller Svein Arild åpenhjertig.Andås Begravelsesbyrå er tilgjengelige hele døgnet og har 24 timers vakttelefon. Når en pårørende tar kontakt, blir det avtalt en planleggingssamtale, som enten kan foregå, i hjemmet eller i Andås Begravelsesbyrås egne lokaler. Noen ønsker informasjon i forkant og noe kan man bestille over nett.– Da går vi gjennom alle ting, og selv om de pårørende er midt i en stor sorg, kan vi holde hodet kaldt og stille de rette spørsmålene, understreker Svein Arild.


Her er alt på ett sted for en rolig planlegging, og i lokalene finnes det blant annet et samtalerom, kisteutstilling, seremonirom, forværelse og synerom for dem som ønsker å ta et siste farvel med den avdøde. Ikke altfor sjeldent er det også barn til stede på en syning, noe gravferdskonsulenten bare synes er positivt.


– Jeg synes det er veldig fint at barn er med på syning, men man skal snakke om det på forhånd og prøve å forberede dem på det. Det betyr mye for barn å få ta med en tegning eller en ting de kan gi til bestefar eller oldefar. Er det foreldre, kommer de gjerne med et bilde eller en bamse. Ingenting er unormalt, og her kan de få all den tid de trenger for å ta farvel, forsikrer Svein Arild.


Les mer...

2022-06-10 12.30

smartsupply2

«One stop shop» for Retail bransjen: Smart Supply imponerer med gjennomtenkte løsninger

Artikkel Totalleverandøren Smart Supply AS, jobber proaktivt med å tilby en totalpakke for retailbransjen – og presenterer smarte og miljøvennlige løsninger innen butikkinnredning, rekvisita og emballasje.
abrakulelagersenteret4

Kulelagerspesialisten i Midt-Norge som bistår industrien med levering, montering og vedlikehold av kulelager

Artikkel Kulelagerspesialisten ABRA Kulelagersenteret AS, leverer kulelager til industrien – fra verdens beste produsenter. Siden 1962 har man hatt fokus på å tilby en kundeopplevelse helt utenom det vanlige. ...
Til hjemmesiden

  Kontaktinformasjon

  article1

  Beste stedene å campe i Norge

  Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

  compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

  Farvel til tradisjonell leksehjelp?

  Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

  hellofresh

  Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

  For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

  Arkiv