sowinpower3sowinpower1sowinpower2sowinpower6sowinpower5sowinpower4sowinpower7sowinpower8sowinpower9sowinpower10

«Plug and play»-solcelleanlegg løser tidligere utfordringer på en smart og enkel måte

Med den nye og innovative solcelleløsningen til Sowin-Power, kommer man raskt i gang med å produsere strøm. Det eneste som trengs er et hus eller hytte, og et plant område på cirka 1 kvadratmeter. – Mange ønsker ikke å ha solceller på tak eller vegger, og heller ikke ha utstyr inne i hytta – samtidig som en ikke vil være koblet opp mot strømnettet. Alle disse kravene oppfyller vi, konstaterer gründer og daglig leder Per Hopsø.

Per Hopsø er en smart oppfinner-gründertype som startet sin karriere i militæret. I 12 år jobbet han med det mest avanserte våpensystemet på den tiden, og i løpet av 70-80 tallet hadde han allerede vært innom yrker som høgskolelektor og rådgivende ingeniør, før han startet for seg selv i 1987.


I 2007 kunne man se Per i TV-ruta, der han var med i seks episoder av programmet Skaperen på TV2 med sin strømspareroppfinnelse Home Control, som sikret ham én million kroner fra investorene.


– I 2021 ble jeg pensjonist, men holdt bare ut i et halvt år før jeg startet selskapet Sowin-Power AS, forklarer Per og trekker på smilebåndet.– Jeg startet selskapet på bakgrunn av at mange monterte solcellepaneler selv, og det var en masse komponenter som man måtte kjøpe. Folk visste ofte ikke hva de kjøpte før de monterte det, og med lavvolt og høye strømmer kan det fort bli livsfarlig; en bitteliten koblingsfeil eller en dårlig kontakt, så har du en brann, utdyper Per alvorlig.


En komplett løsning
Nå har myndighetene strammet inn hvordan og hvem som skal montere solcelleanleggene, men fortsatt mange ufaglærte som monterer slike anlegg. Dette gjorde at Per med Sowin-Power ønsket å lage en komplett løsning for kunden med et «plug and play»-anlegg basert på et frittstående kabinett med tilhørende paneler og vindturbin.– Mange ønsker ikke å ha solceller på tak, vegger eller utstyr som beslaglegger rom inne i hytta – samtidig som det er ønskelig å være «off grid». Alle disse kravene oppfyller vi, konstaterer han. På hytta trenger man bare fra én til tre solcellepaneler i tillegg til batteri – det er alt du trenger, og så er batteriet ladet opp til neste gang man kommer til hytta, fastslår Per og smiler.


Da en kunde med hytte i Nittedal henvendte seg til Per og ønsket et solcelleanlegg som passet til en hytte uten strøm, kjøpte han et kabinett med 20 kilowattimer-batteri og tre solcellepaneler. Han ble utrolig fornøyd med løsningen, og syntes at Sowin-Power var et genialt produkt.


– Han sa at produktet var så bra at nå fikk jeg fryktelig lyst til å investere, og det gjorde han, forteller Per om den uforutsette henvendelsen.


I september 2022 startet Per med designutvikling, og tok kontakt med sjefdesigneren for Oda; Anders Lilleby.
– Det var veldig viktig for meg at løsningen skulle se ordentlig ut, og jeg har fått mange fine kommentarer på designet, poengterer Per.


Løser problemer
Solecelleløsningen til Sowin-Power kan enkelt kontrolleres fra en app, og både kabinettet og stativet er utformet slik at det kan plasseres direkte på bakken uten forankring; en ny og innovativ løsning som få andre solcelleleverandører kan skilte med.


– Da vi var på messen Dyrsku’n tidligere i september, hadde vi med et kabinett med vindturbin, og det anlegget ble solgt til en kunde som skulle bruke det til hytta for å gå «off grid», forteller Per.


Det fleksible kabinettet til Sowin-Power, kan enkelt utvides til å inneholde opptil tre solcellepaneler, og gründeren Per ønsker også på sikt å utvikle en ren batteribank, hvor de med solceller på taket kan få lagret strømmen de produserer. Slik sikrer kunden seg for eventuelle nettverksfeil, dårlig dekning og en god beredskap.– Det er mange som har fylt opp hele taket sitt med solceller med tanken på at de skal levere overskuddsstrøm på nettet, men så opplever man at nettet er for dårlig. Da får man ikke levert noe som helst, og man får heller ikke lagret noe av strømmen, poengterer Per.


Med en batteribank kan man isteden lagre noe av strømmen og bruke den når man vil. Har man for eksempel en stor batteribank, kan man lade når strømmen er billig og bruke strømmen når den er dyr.


– I 2022 kunne man fort ha spart 20 000 kroner bare ved å lade om natta, påpeker Per om den smarte muligheten.


Stort potensial
Sowin-Powers unike og innovative solcelleanlegg har utvilsomt et utrolig stort potensial, og Per håper at solcelleløsningen hans etter hvert skal bli internasjonal.– Det er bare å sette opp en batteristasjon med 1-3 solcellepaneler, eller flere om en vil, og så har man strøm til det meste utenom oppvarming. Det egner seg veldig godt i land med strømmangel, land som ønsker mest mulig fornybarstrøm og ikke minst hvor det er katastrofer, for man kan få ut mye strøm med en slik stasjon, påpeker han, og legger til:


– Om skal vi få flere kunder må vi skalere opp både med flere ansatte og nye markeder. Det er det som er tanken, avslutter Per, som ønsker å få med seg flere investorer i selskapet.

Les mer...

2023-10-01 07.00

theship5

Revolusjonerer shippingbransjen: Fremsynt app automatiserer dataene mellom skip og land

Artikkel Med fokus på effektivisering og sanntidsdata i shippingbransjen, har det norske techselskapet The Ship AS, utviklet en app som automatiserer dataene mellom skip og land.
ABC Kontor9

Vestlandets største gjenbruksbutikk for brukte kontormøbler lanserer ny designtjeneste

Artikkel ABC Kontor, er Vestlandets største gjenbruksbedrift innenfor brukte kontormøbler. Med sitt nye designkonsept og egen interiørdesigner, kan gjenbruksbutikken i Fyllingsdalen nå både designe og levere ferdige...
Til hjemmesiden

  Kontaktinformasjon

  93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

  Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

  Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

  compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

  Farvel til tradisjonell leksehjelp?

  Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

  hellofresh

  Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

  For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

  Arkiv