ekragartneri7ekragartneri6ekragartneri1ekragartneri2ekragartneri3ekragartneri5

Trøndelags eldste gartneri er størst på sedum

Ekra Gartneri & Hagesenter AS sør for Trondheim, drives av fjerde generasjon Bredeli og tilbyr et bredt sortiment innen planter og plen. Nå satser det ærverdige gartneriet stort på sedum og henvender seg til arkitekter og entreprenører.

Anleggsgartner Amund Bredeli er fjerde generasjon i familiebedriften Ekra Gartneri & Hagesenter i Trondheim, som med sine 81 år er Trøndelags eldste gartneri.– Oldefaren min startet Ekra Gartneri i 1942, og det har vært i familiens eie helt siden den gang. Etter hvert tok bestefaren min over driften og bygget de første blomstergartnerhusene. Han ble faktisk kjent som en spesialist på blomsten «juleglede», som ingen husker lenger, smiler Amund.


Omsatte for 22 millioner
Amunds far tok over i 1987, og drev Ekra Gartneri som gård og gartneri frem til 2012. I 2006 ble Amund ferdig utdannet anleggsgartner og startet et enkeltmannsforetak der han utførte hagearbeid for privatpersoner i tillegg til at han samarbeidet tett med faren i Ekra Hagesenter.


– Etter hvert dannet vi et AS på driften, så nå har vi utebiten med plen, hagesenter og produksjon i et AS, forklarer Amund, som deler 50 prosent av virksomheten med faren.


Produksjonsgartneriet og butikken er åpen hele året, og er spesielt velbesøkt under våren. I fjor omsatte familiegartneriet i Trondheim for 22 millioner kroner – og Amund anslår at halvparten av omsetningen ligger på månedene mai og juni.– Derfor produserer vi nesten bare til oss selv på våren, men unntak av én grossist. Men når det gjelder julestjerner går alle ut til grossist og distribueres ut til Rema 1000-butikker over hele landet, forteller Amund.


Satser stort på sedum
Med sesongarbeidere teller Ekra Gartneri & Hagesenter rundt ti ansatte, og som en faghandel understreker Amund at de er helt avhengige av å ha dyktige ansatte med relevant utdannelse og lang erfaring i bransjen.


Amunds fagområde er derimot plen og hage, med hovedvekt på ferdigplen og sedum.


– Alt som er grønt er hovedfokuset vårt; plen, planter og sedum – det ønsker vi å drive med, understreker han og smiler.


Sedum brukes en del på tak, og kan også brukes i skråninger. Sedum leveres i kassetter, som kan legges rett på drenert grunn eller tekket tak, men det er ikke helt vedlikeholdsfritt og må blant annet lukes, kan Amund opplyse.På sedum har Ekra Gartneri et samarbeid med Østfold Gress, og på ferdigplen har de gleden av å samarbeide med den anerkjente ferdigplenleverandøren Nordre Gjølstad. Ifølge anleggsgartner Amund, er høsten og våren de beste årstidene for å legge ferdigplen og sedum, og det aller viktigste for et godt sluttresultat er å unngå frost.


– Utfordringen med sedum er bar frost, mens snø heller fungerer som isolasjon mot den harde frosten. Det absolutt verste for sedumen er om det ikke kommer snø, og så kommer det plutselig en måned med 15 minus. Det samme gjelder for en plen som har blitt lagt litt sent på høsten, men været varierer jo fra år til år, utdyper han.


– Her i Trondheim er det jo et helt annet klima enn i Bergen for eksempel, som nesten ikke har vinter. Alt levende må holdes ved like for å se bra ut og ha det bra, og vår jobb er å undervise kundene våre i at planter og gress trenger pleie for å vokse. Da blir det oftest bra resultater, forsikrer Amund med et smil.Vil nå ut til arkitekter
For å vedlikeholde et typisk sedumtak bør man gjødsle to ganger i året, luke av og til og vanne ofte ved lange tørkeperioder. Fordelen med sedum på tak er at forekomsten av frøugress er lavere på et tak enn på bakken, og sammenlignet med et sedumdekke på bakken er det derfor mye mindre vedlikehold som skal til.


Ekra Gartneri kan levere større kvanta ferdigplen og sedum til store offentlige bygg, og med flere entreprenører fra Nord-Trøndelag på kundelisten ønsker Amund å nå ut til flere arkitekter med sin brede kunnskap om sedum og ferdigplen.


– Jeg vil påstå at vi er størst på sedum i Trøndelag og størst på plen nord for Dovre. Nå ønsker vi å gå mer aktivt ut mot arkitekter for å vise at vi er leveringsdyktige og tilbyr Norges beste pris – i tillegg til at vi har god kunnskap, avslutter Amund Bredeli.Les mer...

2023-09-01 14.15

isobygg1

Fremtidens isolering har endret byggeplassen for godt

Artikkel Blåseisolering har de siste årene revolusjonert både byggeplasser og næringsbygg, og har en rekke fordeler kontra tradisjonell isolering. I tillegg til å være svært miljøvennlig, er blåseisolering både...
hagemojaktogfriluft5

En jaktforretning av de sjeldne: Har egen børsemaker på huset

Artikkel Hagemo Jakt og Friluft i Trondheim, er én av de mest fremgangsrike jaktforretningene i Norge. Med en unik kompetanse, egen børsemaker på huset og et stort engasjement for jakt- og friluftsliv, har de blitt...
Til hjemmesiden

  Kontaktinformasjon

  93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

  Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

  Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

  compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

  Farvel til tradisjonell leksehjelp?

  Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

  sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

  Digitale møter: Tips for nybegynnere

  Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

  Arkiv