plusconsult6plusconsult2plusconsult1plusconsult7plusconsult5plusconsult4plusconsult3

Innovativ timelapseteknologi revolusjonerer byggeprosjekter

Den rådgivende ingeniørbedriften Plusconsult, har nylig utvidet sitt repertoar med en unik timelapseteknologi som er spesialutviklet for norske byggeprosjekter.   – Vi ser en veldig økende etterspørsel etter denne løsningen, forteller daglig leder Lars Engen.

Fredrikstadbedriften Plusconsult, ble startet av ingeniøren Lars Engen i 2020. Han har bakgrunn som elektriker, høyskoleutdannelse og har jobbet i flere ulike roller, blant annet i rådgiverbransjen før han med tiden ønsket å starte for seg selv. Han tok med seg en haug med verdifull erfaring han hadde opparbeidet seg etter mange år i bransjen.


– Siden sommeren 2020 har det bare gått oppover! Jeg tenkte at om det går bra selv under koronapandemien, så går det alltid bra, sier Lars. Nå har vi fått nye utfordringer med høye stålpriser og bygg som har stoppet opp på ubestemt tid, men siden vi er små og smidige, så kan vi kaste oss rundt og få til noe annet. Det har funket veldig bra, smiler den positive ingeniøren.Verdifullt for kundene
Selv om Plusconsults hovedvirksomhet er RIE; Rådgivende Ingeniør Elektro med ITB-koordinering og rådgivning og prosjektering innen elektro, belysning, rør og ventilasjon, ville Plusconsult ha et ekstra bein å stå på. Resultatet ble produksjon av timelapsevideoer til byggeplasser – et område som Lars visste ville være verdifullt for deres kunder.


– Det var litt tilfeldig at en kunde en dag spurte om vi visste om noen som hadde gode løsninger på timelapsevideoer av byggeplasser. Da gjorde jeg en del research og kjøpte inn en rekke ulike løsninger for å teste det ut, forklarer Lars.


– Vi ønsket å benytte den mest fremtidsrettede løsningen, samt forsikre oss om at løsningen ga en reell merverdi for våre kunder – i tråd med resten av vår virksomhet, forklarer Lars. Valget falt derfor på en leverandør i Frankrike, som hadde en helt unik kameraløsning med en oppløsning på opptil 6k og en vidvinkel på hele 220 grader, batteribackup og solcellepanel.


– Den enorme vidvinkelen på våre kameraer, sammen med de andre tekniske finessene gjør at våre kameraer er meget plasseringsvennlige. I tillegg fanger timelapsekameraene opp større deler av byggeplassen enn de fleste konkurrenter. Vi ser en veldig økende etterspørsel etter denne løsningen, forteller Lars.Med egenutviklede løsninger, slik som vår egenutviklede strømforsyning, er timelapsekameraene til Plusconsult nå tilpasset våre nordiske forhold, der selv ikke mørketid og kulde påvirker kvaliteten på bildene som tas. Resultatet er intet mindre enn et helt unikt kamera som ingen andre i verden har.


– Det er veldig gøy at vi har fått så mange forespørsler. Det nordligste kameraet vi har, er i Harstad der det er mørkt og kaldt stort sett hele vinterhalvåret. Likevel fungerer det veldig fint, understreker Lars, som stortrives med å utvikle nye systemer. Han nevner samtidig at de har vært nødt til å ansette en ny person som skal ta seg av alle henvendelser, samt øvrig drift og vedlikehold av alle kameraene. Man skal med andre ord rendyrke avdelingen for timelapsekameraer i tiden fremover.


Stor fordel med 3D
Timelapsedelen er foreløpig bare et ekstra bein å stå på. Hverdagen til Plusconsult består hovedsakelig av rådgivningstjenester innen elektro, rør, belysning og varme. På RIE-avdelingen er de to personer, men tar sikte på sunn og solid vekst, mens de samarbeider godt med et eksternt firma innen rør og ventilasjon, som de dessuten deler kontorer med.


– Vi hjelper hverandre, og vi ser at mange kunder verdsetter at vi har et tett samarbeid, konstaterer Lars.


Koordinering mellom fagene er et viktig stikkord for Plusconsult, og derfor jobber de systematisk med 3D-tegninger i alle prosjekter. Slik får de et overblikk over hele bygget allerede før spaden settes i jorden.– Det gjør at vi kjenner byggene veldig godt. Når vi går på befaring på et råbygg, så kjenner vi oss igjen; vi vet hvor tavlerommet og det tekniske rommet er, selv om det bare er betongvegger, forklarer Lars.


Plusconsult er ikke en utførende aktør, men de prosjekterer, planlegger og lager arbeidsunderlag til de som utfører arbeidet på byggeplassen. Når de starter opp et prosjekt, så jobber de ofte ut ifra arkitektfiler som er nesten ferdige, der man ser bygget med vinduer og dører.


– Det er basen som vi tar inn i vårt program. Derfra kan vi sette ut sikringsskap, tavler og føringsveier, før vi jobber oss ut til det siste punktet som er stikkontakter og lamper. Vi må planlegge alt av kabler og sikringer slik at det blir en trygg installasjon som tilfredsstiller alle krav og regler. I forhold til drift og vedlikehold er det mange hensyn å ta, og ikke minst integrasjon mellom fagene, for alt av ventilasjon, varme og lysstyring skal henge sammen, understreker Lars.Mot framtiden med timelapse
For å få systemene til å snakke sammen, jobber Plusconsult målrettet med ITB-koordinering, mens hovedvirksomheten RIE går ut på å lage tavleskjemaer og arbeidstegninger, samt annet arbeidsunderlag for våre utførende kunder. Alt blir alltid avklart med andre fag, for å sikre en rød tråd gjennom installasjonen, og at det er trygt og sikkert.


Fremtiden til Plusconsult ser svært lys ut, og selv om det bare er drøyt to år siden oppstarten har Lars en drøm som han håper å realisere i nær framtid.


– Jeg har ansatt en person som skal ta seg av timelapse og løfte den biten, og jeg har en drøm om å ekspandere til Sverige, Danmark og Finland. Vi har store vekstambisjoner, og vi er rimelige kontra mange andre konkurrenter. Vi har den beste tekniske løsningen og vi er i det nedre sjiktet på pris; den kombinasjonen er nok grunnen til at vi nå ser en økt etterspørsel, avslutter Lars med et smil.

Les mer...

2023-01-12 13.00

tilhuset0

– De fleste får et bedre liv i et tømmerhus

Artikkel Basert på finsk kvalitet og finske byggetradisjoner, server Til-Huset AS det norske folk med nybygde tømmerhus – for et bedre inneklima og lavere energiforbruk.
pelly9

Pelly Butikkinnredning AS – bærekraftige løsninger for hver kunde

Artikkel Pelly Butikkinnredning AS er totalleverandør av butikkinnredninger til butikker, restauranter og kiosker. Målbevisst på bærekraft, leverer Pelly spennende butikkonsepter og med stor kompetanse og engasjement,...
Til hjemmesiden

  Kontaktinformasjon

  compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

  Farvel til tradisjonell leksehjelp?

  Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

  hytte

  Utnytt din gamle hyttes potensiale

  Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

  sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

  Digitale møter: Tips for nybegynnere

  Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

  Arkiv