herstuagrus4herstuagrus6herstuagrus5herstuagrus1herstuagrus2herstuagrus3

Avfallsmottak i Nannestad jobber hardt for gjenbruk av avfallsmasser og betong

Herstua Grus AS i Maura i Nannestad, har drevet med sortering av masser og gjenbruk av gravemasser i snart 20 år – og imøtekommer fremtidens miljøkrav med sitt unike fokus. Nå satser avfallsmottaket enda større på gjenvinning – og har søkt om tillatelse til å gjenvinne betong.

Familiebedriften Herstua Grus i Maura, består av åtte ansatte – blant annet daglig leder og eier Thore Steinar Wethal og hans to døtre; Camilla Thorp Wethal og Martine Thorp Wethal. Det hele begynte med jordproduksjon i 1990, og Nannestadbedriften ble etter hvert en leverandør av sand til Leca-fabrikken i Lillestrøm. Det holdt de på med frem til fabrikken ble nedlagt i 2014.


– Nå holder vi på med produksjon av jord, pukk og subbus. Vi tar ut stein, blander kompost og lager plenjord, og både sorterer og gjenvinner gravmasser – det er vi spesielt gode på, innleder Thore Steinar, som har jobbet i anleggsbransjen siden 1986.Ved samme adresse i Maura, ligger Herstua Miljø AS, som har deponi for lett forurensede masser og inert avfall. Det ble startet av Thore Steinar for noen år siden da man ønsket å utvide tjenestespekteret.


Opp til forurensningsgrad 3
Etter at Herstua Grus ble et godkjent deponi av avfallsmasse, har man fokusert mest på mottak av gravemasse som har høye verdier av forskjellige stoffer.


– Det finnes seks forskjellige grader av forurensning, og vårt deponi er godkjent opp til forurensningsgrad 3, opplyser Thore Steinar. Vi fyller opp deponiet med avfallsmasse, og har på forhånd tatt ut det som skal tas ut samt lagt en membran-duk og et lukket avledningssystem oppå. Deretter har vi fylt tilbake med avfallsmasse klasse 2 og 3; vanlig gravemasse og jord, forklarer han videre.Her på tomta har man i nyere tid laget et næringsområde og søkt til kommunen om å få drive med næring på deponiet. Drømmen til Thore Steinar er at det en dag vil bli mulig å selge næringstomter på deponiet.


– Hele grustaket skal etter hvert bli næring, men det er en lang prosess og vi har brukt en god del penger og noen tiår på å bygge det opp, humrer han.


– Videre prøver vi å forbedre oss på de tingene vi er bra på, blant annet sortering og gjenbruk av gravemasser. Det er vi veldig gode på siden vi har drevet med det hele tiden, og det er ikke så mange som driver med det i dag. Vi ser at gjenbruk av masser blir et større og større krav fra myndighetene nå fremover, og vi har også søkt til fylkesmannen om å få begynne med gjenbruk av betong, utdyper Thore Steinar.


Gjenvinning i fokus
Alt Herstua Grus får inn på deponiet foreligges av analyserapporter. Ved hjelp av en egen ansatt, har man full kontroll på at ingenting kommer ut i grunnvannet. Masser som er over grensen, avvises – og Thore Steinar medgir at han er glad for at regelverket er såpass strengt som det er.


– Det som kan være litt vanskelig med gjenvinningsprosessen er å finne en god og effektiv løsning på å tjene godt nok på det; det er dumt å grave det ned fordi det tar for stor plass, men det er en ganske stor jobb og prosess å gjøre det og det er nok derfor mange velger å ikke gjenvinne, forteller Camilla Thorp Wethal.


Fylkesmannen jobber for fullt for at en enda større andel av massene skal gå til gjenvinning, og per i dag har Herstua Grus et lager med på 60 000-70 000 kubikk avfallsmasse som de skal gjenvinne.Ifølge Camilla bør man ta vare på ressurser som stein og jord, og mange aktører har blitt oppmerksomme på fordelene med gjenvinning litt for seint.


– Det må en holdningsendring til, for mange tror at man aldri går tom for jord og stein! Jeg synes at kommunen burde gå inn og si at de ønsker at bedrifter bruker kortreiste, gjenbrukte masser slik at vi får en lokal sirkulærøkonomi her i Maura, mener Camilla.


Gjør kundene fornøyde
Selv om Herstua Grus’ hovedkunder som regel befinner seg i bedriftsmarkedet, henvender de seg også til privatmarkedet, hvor man har gode priser på sand, subbus, naturstein, singel og plenjord. De er kjente for å strekke seg langt for å gjøre kundene fornøyde, og med to lastebiler har de også mulighet til å kjøre ut og levere.– Vi er veldig opptatt av at kundene skal få god kundeservice og alltid blir hørt, og vi strekker vi oss veldig langt for privatkunder i lokalmiljøet. Selv om det noen ganger kan være slitsomt å lasse masse små bilhengere, så har vi et veldig stort fokus på det, smiler Martine Thorp Wethal.


Ved å serve småkunder og behandle dem på lik linje som de største kundene, får avfallsmottaket i Maura masse hyggelige tilbakemeldinger.


– Det er både viktig og ikke minst veldig koselig når folk kommer innom og vil fylle en bøtte med sand eller jord, sier en ydmyk Thore Steinar.


Herstua Grus har mange spennende planer for fremtiden med både gjenvinning av betong og utvikling av næringstomter på planen, men velger bokstavelig talt å bygge bedriften videre stein for stein.– Vi har store planer, men vi tar det bit for bit, konstaterer Thore Steinar og smiler.

Les mer...

2023-10-16 15.15

automegler11

Smart og moderne 24/7-verkstedtjeneste henter og leverer bilen for kunden

Artikkel Automegler1 går i bresjen for en ukomplisert, rask og trygg bruktbilhandel på nett. Med tilhørende verksted basert på samme smidige konsept, blir bilen hentet og levert når og hvor kunden ønsker! – Vi...
Mindeblikk2

Kvalitetsbevisst blikkenslagerbedrift hever standarden til blikkenslageryrket

Artikkel Med et slagord som lyder «kvalitet, enkelt og greit», er Minde Blikk AS en blikkenslager som er nøyaktig til fingerspissene og som bryr seg om å levere høy kvalitet.
Til hjemmesiden

  Kontaktinformasjon

  vidaxl

  Fem måter å nyte mer tid utendørs

  Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

  hytte

  Utnytt din gamle hyttes potensiale

  Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

  compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

  Farvel til tradisjonell leksehjelp?

  Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

  Arkiv