194022w1194022w3194022w2

Vil skape en miljøvennlig oase midt i Drammen by

Eiendomsutvikleren Prosjektas AS, bygger for fremtiden. – Vi har lyst til å bygge bygg som folk har lyst til å bo i - ikke bare oppholde seg i.

Fremtidsvisjonære aktører som Prosjektas, er akkurat hva Norge trenger for å gå frem som et godt eksempel i kampen for miljøet. Bransjemagasinet prater i dag med daglig leder Fredrik Rønningen, som etablerte Prosjektas sammen med tre godt voksne menn; alle med lang erfaring fra bolig- og næringsutviklingsbransjen.


– Jeg hadde kjent Veidekkes styreleder siden jeg var liten, og jobbet selv i Veidekke, forteller Rønningen, som er utdannet sivilingeniør. 


Det ene førte til det andre, og plutselig satt de fire stykker ved et bord og drodlet på fremtidsvisjonære idéer. 


– Vi etablerte Prosjektas i 2015, og kjøpte de to første tomtene ganske med en gang. Det første prosjektet blir realisert nå, og det andre blir realisert i løpet av våren 2020, smiler Rønningen.Det reaksjonære bystyret
Men det var den spenstigste tomten og den mest innovative idéen – i hjertet av Drammens bykjerne, som skulle vise seg å bli det vanskeligste prosjektet å realisere. Med et trebygg i massivt tre, som ifølge Rønningen har et 32 prosent lavere Co2-utslipp i forhold til stål- og betongbygg, hadde den planlagte bygården bestående av småleiligheter på 40 kvadratmeter, mettet Drammens utleiemarked. 


Den grønne oasen midt i sentrum, ville satt Drammen på kartet en gang for alle. Forståelig nok var Prosjektas ikke forberedt på at bystyret i Drammen skulle si nei til et prosjekt som dette. Nå har Rønningen brettet opp ermene og er klar for en ny runde med bystyret – positivt innstilt og med flere forhåpninger. 


– Det gamle bystyret var ikke klar for det den gangen. Men med generasjonsskiftet nå, så håper jeg at de nye er mer opplyst og skjønner greia. Hadde de sagt ja i første omgang hadde Drammen fått det første «urban infill»-prosjektet i massiv tre i Europa, men Oslo rakk å komme før oss. Nå får de ikke la sjansen gå fra dem igjen, hinter han og smiler.


Fordelene med et bygg av tre midt i byen, er flere enn man tror. Et bygg av massivt tre veier under halvparten av bygg i betong og stål, noe som forenkler byggeprosessen betraktelig, i forhold til det som befinner seg under bakken. I tillegg blir det langt mindre støy under byggeprosessen.


– Vi trodde vi tikka mange bokser, vi, sier en noe oppgitt Rønningen.


En grønnere tilværelse
Nå ser Rønningen og resten av Prosjektas, lyst på fremtiden. Med suksessfulle, pågående prosjekt som Hellefosstunet i Hokksund og Pir Heistad i Porsgrunn, jobber de målrettet mot en grønnere tilværelse for dem som skal bo der.


– Vi har lyst til å bygge bygg som folk har lyst til å bo i - ikke bare oppholde seg i, forklarer han innledningsvis, før han forteller om prosjektet på Hellefosstunet, i samarbeid med Familiehus.– Det består av 29 rekkehus med store takterrasser på 40 kvadratmeter, og ligger på helt bilfritt tun.Treverket er royalimpregnert, og trenger derfor ikke så mye vedlikehold. Vi synes det er viktig å bryte opp med farger, selv om det er litt dyrere å bygge på den måten, innrømmer Rønningen.


Rekkehusene er bygd med tanke på å fremme grøntområdet rundt tunet, og alle rekkehusene kommer med en flott utsikt over Drammenselva. Rekkehusene bygges før jul, og blir levert nøkkelferdige på vårparten i 2020. Forventningene og forhåpningene med boligprosjektet er å trekke til seg barnefamilier til det barnevennlige tunet i Hokksund.


– Vi håper at dette blir så vellykka at vi kan gjøre det et annet sted også, sier Rønningen og smiler stort. Rønningen poengterer at Prosjektas jobber hardt for å tenke miljø og energieffektivitet så langt det lar seg gjøre, og sparer overhodet ikke penger på å gjøre ting annerledes enn den typiske boligutbyggeren. 


– Vi har en visjon om at vi skal klare å realisere to til treprosjekter årlig. Samtidig skal vi sikre at vi er på riktig vei på hvilken profil vi kjører; Vi går ikke for «melk og brød»-leiligheten, men vi gjør et eller annet spesielt – så lenge det fortsatt er spesielt! 


Spesialister på sin type boliger
Prosjektet Pir Heistad i Porsgrunn vil stå ferdig i mai, og består av 22 selveierleiligheter som ligger idyllisk til ved Eidangerfjorden, med båtplass, kajakkparkering og rekreasjon for kropp og sjel. I likhet med Hellefosstunet er det naturen som får stå i sentrum og ta plass.– Ambisjonen til Prosjektas er ikke å bli en gigasvær aktør med 30 ansatte, for da begynner du med de der 500 enheter-prosjektene. Det er ikke dit vi vil. Vi vil heller bli gode spesialister på vår type boliger, presiserer han. 


Om du selv sitter på en fin tomt mellom Oslo Vest og Porsgrunn, er det bare å ta kontakt med Prosjektas.


– De vi har kjøpt tomter av tidligere, ser at visjonene vår med tomta er noe du kan være litt mer stolt av enn andre prosjekter, smiler Rønningen avslutningsvis.

Les mer...

2019-10-30 13:45

olafhelgeask1

Rivende utvikling: Smarthus-installasjoner har blitt billigere og bedre

Artikkel Før var smarthus-installasjoner et dyrt og lite tilpasningsvennlig alternativ til vanlig belysning. Slik er det ikke i dag. Ask Elektro AS, utfører stadig flere smidige smarthus-løsninger, med en 60 år...
hiauto6

Bilforhandleren med lokal forankring

Artikkel HI Auto i Vikersund har ord på seg for å være en trygg, kvalitetsbevisst bilforhandler med kundefokus i høysetet. Med over 30 års erfaring som Suzuki-forhandler, kjenner de det japanske, driftssikre bilmerket...
Hjemmeside

  Kontaktinformasjon

  67532874

  Et plantebasert liv - for helsa, dyrene og miljøet

  Bransjemagasinet har gått i dybden på det vegetariske kostholdet og hvordan et plantebasert kosthold påvirker dyrene, vår helse og vårt klimaavtrykk her på jorda.

  IKEA_HANTVERK_Kavitha_inthefield_PH163745

  IKEA forener verden

  Møbelgiganten IKEA fins representert i 52 land og har til sammen 430 varehus på verdensbasis. Kommunikasjonsrådgiver Troels N. Mathisen, forteller at IKEA jobber iherdig med å utvikle løsninger som skal forenkle våre liv og gjøre hjemmene våre mer funksjonelle.

  Tone.3

  Skjønnhetseksperten

  Å leve av sin egen blogg er en drøm for mange. Men bak skjønnhetsbloggenes glossy image, skjuler det seg lange dager. Stylist, skjønnhetsekspert og journalist Tone Vid Skipá, gir oss et innblikk i hennes hverdag.

  Arkiv