enginor9enginor1enginor2enginor3enginor7enginor6enginor5enginor4enginor8enginor10enginor11

Genialt og driftssikkert selvvanningssystem sørger for friske planter

Den norske småskalabedriften Enginor AS, har utviklet selvvanningssystemet Akvadukt, som gir konstant grunnvann i bedet. – Det er rimelig og enkelt. Jorden og planten suger opp vannet når de trenger det – akkurat som de gjør i naturen, forteller Andreas Nicolaisen.

Ideen til selvvanningssystemet Akvadukt, ble unnfanget av familien Nicolaisen. De bodde i Oslo, og hadde et sommersted i Tønsberg med en vakker og bugnende kjøkkenhage som krevde kontinuerlig vanning og tilsyn for ikke å visne. Til slutt ble familien så lei av alle pliktvanningsturene frem og tilbake mellom Oslo og Tønsberg, at de gikk sammen og drodlet på en idé om et nytt og driftssikkert selvvanningssystem basert på et gammelt prinsipp.



– Akvadukt er et selvvanningsprodukt som bruker en nivåregulerende ventil til å gi konstant grunnvann i pallekarmen i bedet. Tanken er at vannet skal være tilkoblet hele tiden, for da vil jorden og planten suge opp vannet når de trenger det – akkurat som ute i naturen, forklarer Andreas Nicolaisen.



Driftssikkert og lettvint
Etter hvert som jorden og plantene suger opp vannet, så vil grunnvannet synke. Den nivåregulerende ventilen vil derimot kompensere for vannet som suges opp, og sørger samtidig for at det ikke fylles på mer vann enn det forhåndsinnstilte nivået. Andreas forteller at det var hans far som hadde ideen til det smarte vanningskonseptet, men for familien Nicolaisen har Akvadukt nå blitt et stort familieprosjekt.


– Akvadukt er laget hjemme på kjøkkenbenken, utviklet i garasjen, og testet både i vår egen hage og i bekjentes hager. Vi fant etter hvert frem til noe som funker, som er driftssikkert og lettvint, og som man fint kan «glemme» siden det bare skal funke av seg selv, understreker Andreas.



Utstyret er ikke avansert og trenger hverken pumper eller strøm for å fungere. Det er rett og slett naturens egne lover og regler som får det til å funke.


– Prinsippet med Akvadukt er at det skal være enkelt, men driftssikkert. Det finnes mange forskjellige typer punktvanning og timere på markedet, men vi kom frem til at et undervanningssystem er det ideelle vanningssystemet, sier Andreas. Det er litt jobb med selve installasjonen siden man må grave ned grunnvannskarene under plantekassene, men etter man har gjort den jobben så er det bare å plukke ferske tomater og hente urtene man har dyrket, smiler han.



Erstatter den vennlige naboen
Siden ulike planter har forskjellige behov, kan man ved hjelp av pallekarmer og undervanningssystemet til Akvadukt, justere plantenes plassering etter behov, slik at hver enkelt plante får vannmengden de trenger. Budskapet med Akvadukt er at det skal være et rimelig og enkelt produkt som alle skal kunne bruke.


– Vi syns at selvvanning er utrolig smart! Derfor holder vi hele tiden på med å teste ut løsninger for flere bruksbehov; for eksempel for personer som bor i leilighet eller blokk med plantekasser og potteplanter. For å erstatte den vennlige naboen som kommer og vanner, finnes det mange spennende muligheter med Akvadukt-prinsippet som utgangspunkt, avslutter Andreas muntert.


Akvadukt Startsett for utekrantilkobling, finnes hos de fleste butikkene i Megaflis-kjeden, og hos Hageland Kolsås Hagesenter.

Les mer...

2023-05-01 13.15

sorbetong1

Tillit og samarbeid i fokus for nystartet betongfirma på Sørlandet

Artikkel Sør Betong AS, er et nyetablert betongfirma som er lokalisert i Farsund og drives av to pålitelige håndverkere som setter kvalitet foran kvantitet.
preftek4

Konkurransedyktig prefabrikkeringsaktør leverer effektive løsninger til offentlige bygg

Artikkel Preftek AS, er Norges ledende leverandør av prefabrikkerte løsninger for energisentraler og rørtekniske rom – skreddersydde løsninger og produkter av høy kvalitet for kunder med ulike behov. – Det er...
Til hjemmesiden

    Kontaktinformasjon

    93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

    Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

    Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

    hellofresh

    Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

    For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

    sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

    Digitale møter: Tips for nybegynnere

    Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

    Arkiv