enginor9enginor1enginor2enginor3enginor7enginor6enginor5enginor4enginor8enginor10enginor11

Genialt og driftssikkert selvvanningssystem sørger for friske planter

Den norske småskalabedriften Enginor AS, har utviklet selvvanningssystemet Akvadukt, som gir konstant grunnvann i bedet. – Det er rimelig og enkelt. Jorden og planten suger opp vannet når de trenger det – akkurat som de gjør i naturen, forteller Andreas Nicolaisen.

Ideen til selvvanningssystemet Akvadukt, ble unnfanget av familien Nicolaisen. De bodde i Oslo, og hadde et sommersted i Tønsberg med en vakker og bugnende kjøkkenhage som krevde kontinuerlig vanning og tilsyn for ikke å visne. Til slutt ble familien så lei av alle pliktvanningsturene frem og tilbake mellom Oslo og Tønsberg, at de gikk sammen og drodlet på en idé om et nytt og driftssikkert selvvanningssystem basert på et gammelt prinsipp.– Akvadukt er et selvvanningsprodukt som bruker en nivåregulerende ventil til å gi konstant grunnvann i pallekarmen i bedet. Tanken er at vannet skal være tilkoblet hele tiden, for da vil jorden og planten suge opp vannet når de trenger det – akkurat som ute i naturen, forklarer Andreas Nicolaisen.Driftssikkert og lettvint
Etter hvert som jorden og plantene suger opp vannet, så vil grunnvannet synke. Den nivåregulerende ventilen vil derimot kompensere for vannet som suges opp, og sørger samtidig for at det ikke fylles på mer vann enn det forhåndsinnstilte nivået. Andreas forteller at det var hans far som hadde ideen til det smarte vanningskonseptet, men for familien Nicolaisen har Akvadukt nå blitt et stort familieprosjekt.


– Akvadukt er laget hjemme på kjøkkenbenken, utviklet i garasjen, og testet både i vår egen hage og i bekjentes hager. Vi fant etter hvert frem til noe som funker, som er driftssikkert og lettvint, og som man fint kan «glemme» siden det bare skal funke av seg selv, understreker Andreas.Utstyret er ikke avansert og trenger hverken pumper eller strøm for å fungere. Det er rett og slett naturens egne lover og regler som får det til å funke.


– Prinsippet med Akvadukt er at det skal være enkelt, men driftssikkert. Det finnes mange forskjellige typer punktvanning og timere på markedet, men vi kom frem til at et undervanningssystem er det ideelle vanningssystemet, sier Andreas. Det er litt jobb med selve installasjonen siden man må grave ned grunnvannskarene under plantekassene, men etter man har gjort den jobben så er det bare å plukke ferske tomater og hente urtene man har dyrket, smiler han.Erstatter den vennlige naboen
Siden ulike planter har forskjellige behov, kan man ved hjelp av pallekarmer og undervanningssystemet til Akvadukt, justere plantenes plassering etter behov, slik at hver enkelt plante får vannmengden de trenger. Budskapet med Akvadukt er at det skal være et rimelig og enkelt produkt som alle skal kunne bruke.


– Vi syns at selvvanning er utrolig smart! Derfor holder vi hele tiden på med å teste ut løsninger for flere bruksbehov; for eksempel for personer som bor i leilighet eller blokk med plantekasser og potteplanter. For å erstatte den vennlige naboen som kommer og vanner, finnes det mange spennende muligheter med Akvadukt-prinsippet som utgangspunkt, avslutter Andreas muntert.


Akvadukt Startsett for utekrantilkobling, finnes hos de fleste butikkene i Megaflis-kjeden, og hos Hageland Kolsås Hagesenter.

Les mer...

2023-05-01 13.15

dynamicengineering2

Dynamic Engineering AS: Revolusjonerer oppdrettsnæringen med sitt Dynamic FishEye kontrollsystem

Artikkel
wimpel1

Effektivt produkt eliminerer kaldtrekk fra vinduer

Artikkel Wimpel er forhandler for Eltra AS - en varmelistprodusent som har utviklet kompakte varmelister som effektivt tar kaldraset fra vinduer i næringsbygg og private boliger. – Varmelistene stopper kaldraset...
Til hjemmesiden

  Kontaktinformasjon

  compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

  Farvel til tradisjonell leksehjelp?

  Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

  hellofresh

  Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

  For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

  vidaxl

  Fem måter å nyte mer tid utendørs

  Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

  Arkiv