174057hthw174057174057så174057ddddd174057pes174057rsd174057rsdd

Har du gitt opp drømmen om friske og fine tenner?

Ingen skal plages med slitte tenner eller smerter i munnen. Med topp utstyr og moderne teknologi gir tannlege Tor Tegnander deg en grunn til å smile igjen.

Det er ikke bare du som drømmer om å kunne beholde dine egne tenner, friske og sunne, hele livet. For tannlege Tegnander er det viktig å se på hele munnen, og ikke bare tennene. En god helse avhenger av at tannsystemet fungerer optimalt, forklarer han.


Kunsten å fungere sammen

– Smertelindring er viktig. Men hvis muskulaturen er hyperaktiv, blir den vond og sliter i tillegg i stykker tennene. Derfor er det viktig å få tennene til å fungere sammen med muskulaturen slik at ingen av delene blir ødelagt.

  

– Man kan enten starte med å bygge opp tennene og satse på at det blir rett i forhold til musklene, eller man kan få tennene i harmoni med musklene med én gang.


174057rsd

  

Og det er på dette feltet at Bodø-tannlegen har sin ekspertise. Han forteller at det er vanlig i Skandinavia å se på tannproblemer som et resultat av stress og psykiske årsaker. Utenfor Skandinavia, derimot, er det andre ting som spiller inn. Tegnander har tatt deler av utdannelsen sin i USA. Smilet som forsvant

– Mange mister tenner på grunn av hull, tannkjøttsykdommer og slitasje. Når man ødelegger tennene, ødelegger man smilet! Og når smilet forsvinner, må man prøve å få det tilbake. Vi kan gå inn og få justert eller bygd opp bittet. Da er det viktig å sørge for at det blir gjort rett, for ellers får pasienten den samme slitasjen på nytt. 


– Der er det mange muligheter. Man kan enten bruke kroner eller bygge det opp i kompositt og plastmaterialer. Som regel bygger vi det opp i plastmaterialer først, for å se om tannsystemet godtar det. Da kan det holde seg i årevis, men på sikt ender man kanskje opp med porselen.


174057


Pasientene hans kommer ikke bare fra hele Norge, men også fra England, Polen og Tsjekkia. Tegnander oppfordrer alle med plager i munnen til å ta kontakt, så skal han gjøre sitt beste for å prøve å hjelpe. Dette gjelder også de som har hatt dårlige tenner fra ung alder. Det avhenger av hvor mye som er igjen av tanna, men Tegnander bruker et spesielt plastmateriale som limes direkte på den. Resultatet blir en nesten like sterk binding som det er mellom emaljen og tanna.

  

– Da bygger vi det først opp slik at vi kan se at muskelaktiviteten roer seg ned, og så kan man lage kroner av porselen etterpå.


Ny tid for tenner 

Hovedmålet i dagens tannbehandling, er at man skal fjerne minst mulig tann. Man skal heller ikke først slå i stykker for å så reparere den, men i stedet lime på nytt materiale utenpå den eksisterende tanna. Fluor har fjernet mange av de vanlige problemene som folk hadde for noen tiår tilbake. I tillegg har tannleger i dag tilgang på moderne teknologi, mer kunnskap og bedre materialer.


174057ddddd


– Det er forskjellige måter å rette opp tenner på og regulere dem på plass. I dag kan veldig mye reguleres med skinner. Fordelen er at man slipper å sette på et fast apparatur, og at det går kjappere. I tillegg kan man bruke skinner som man bare “klipser” på.

  

Så med blikket rettet mot fremtiden, er ikke Tor Tegnander redd for å bli arbeidsløs med det første. Det vil nok fortsatt være behov for å få rettet opp og reparert tenner.


Ikke vent 

– Fra rundt 50-årsalderen begynner slitasje på tennene å synes, og da må det gjøres noe. Problemet er hvis man sliter seg gjennom emaljen og kommer inn i den delen som er innenfor emaljen. Da går slitasjen 7-8 ganger kjappere. Så jo lenger man venter med å gjøre noe, jo dyrere og mer komplekst blir det. Kommer derimot pasienten inn tidlig nok, kan vi som regel bare lime rett på tanna og bygge den opp.

  

 Rådet hans kan derfor ikke bli tydeligere:

 

– Ikke gå for lenge før du oppsøker hjelp, og få gjerne vurdert hva som kan gjøres av flere tannleger. Målet er å opprettholde funksjonen livet ut, med minst mulig boring i tennene!


174057hthw

  

Avslutningsvis forteller Tor Tegnander at han er veldig opptatt av ansiktssmerter som fagfelt. Dette er et område de selv forsker på ved klinikken i Bodø. Han håper at forskningen etter hvert skal  resultere i en doktorgrad innen ansikts- og kjeveledds problemer. Dette er nemlig et underkjent felt i Skandinavia, sier han.

  

– Jeg har også utdannelse innen implantater fra USA. I dag er det fullt mulig å få nye tenner på dagen, om man for eksempel har slått ut noen tenner, for nå har vi bedre materialer og mer kunnskap.


 

Les mer...

2017-11-23 10:15

195033w3

Fasadeglass har appen som sikrer deg det perfekte resultatet til din bolig

Artikkel Rask levering, høy standard og vedlikeholdsfrie vinduer og glassrekkverk, er hovedfokuset til Fasadeglass. Nå har de også utviklet en app som sikrer deg det perfekte resultatet til din bolig.
201029w5

Fenomenal mottakelse for Gumpens Auto Grenland

Artikkel På åpningsdagen fikk Gumpens Auto Grenland besøk av over dobbelt så mange gjester som de hadde regnet med. Siden oppstarten i november 2018, har de 106 ansatte ved det svære anlegget i Melkevegen 10 i...

  Kontaktinformasjon

  51842405_2091095327636632_3517487299556278272_o

  Vi søker medieselgere!

  Har du en selger i magen og brenner for næringsliv og oppsøkende salg, kan det være deg vi leter etter!

  67532874

  Et plantebasert liv: For dyrene, miljøet og helsen

  Bransjemagasinet har gått i dybden på det vegetariske kostholdet og hvordan et plantebasert kosthold påvirker dyrene, vår helse og vårt klimaavtrykk her på jorda.

  IKEA_HANTVERK_Kavitha_inthefield_PH163745

  IKEA forener verden

  Møbelgiganten IKEA fins representert i 52 land og har til sammen 430 varehus på verdensbasis. Kommunikasjonsrådgiver Troels N. Mathisen, forteller at IKEA jobber iherdig med å utvikle løsninger som skal forenkle våre liv og gjøre hjemmene våre mer funksjonelle.

  Arkiv