Maskinprodusenten Lumic AS, holder til på Ågotnes utenfor Bergen. Her foregår produksjon og distribusjon av helautomatiske vaksinesystemer til små og store oppdrettere både i Norge og i utlandet.
Hans-Magne Strømme har vært daglig leder i selskapet siden 2011. Han forteller at Lumic er et godt etablert selskap i oppdrettsnæringen, som utviklet det første utkastet til sine vaksinasjonsmaskiner allerede i 1991.
– Før ble oppdrettsfisk vaksinert for hånd, noe som både var tids- og personalkrevende. Derfor prøvde man å utvikle et helautomatisk system som skulle gjøre vaksinering av oppdrettsfisk enklere. Jeg og min far kjøpte opp Lumic AS i 2011, da han som drev selskapet skulle pensjonere seg. Ved den tiden produserte de fortsatt manuelle maskiner, men da vi kom inn i selskapet videreutviklet vi produktene til automatiserte system, forklarer Strømme.
Bruker fiskens instinkt
Utviklingen av maskinene skjedde gradvis; fra semiautomatiske til fullautomatiske maskiner. Lumic har brukt mye tid på å utvikle sitt avanserte, innovative og automatiserte system – som har et hurtigere styresystem hvor man slipper å sortere fisken manuelt. Utviklings- og teknologiansvarlig Kåre Glesnes, påpeker at maskinene benytter seg av fiskens naturlige adferd og utforming.
Den automatiserte vaksinasjonsmaskinen fungerer kort fortalt slik at fisken føres gjennom et langt system med bedøvelsesvæske. Deretter tar maskinen bilder av hver enkelt fisk for å måle vekt og lengde slik at fisken får vaksine injisert nøyaktig og ut ifra størrelse. Avslutningsvis sorteres fisken i tre definerbare størrelser; liten, mellomstor og stor.
– Vi ønsker å ha fisken kortest mulig i friluft gjennom hele prosessen. Man kan i teorien tvinge en fisk gjennom maskinen, men vi ønsker heller å la den bruke sin naturlige adferd og instinkt. Den største utfordringen med slike maskiner er å få vendt alle fiskene med hodet først og skille dem én etter én. Der har vi utviklet smarte patent, som «lurer» fisken ned mot mørket, utdyper Kåre Glesnes.
I 2020, ble Lumic nominert til en fiskevelferdspris på bakgrunn av sin innovasjon i oppdrettsbransjen. Ikke nok med at Lumics vaksinasjonsmaskin bidrar til økt fiskevelferd; den klarer også å håndtere større fisk enn andre anlegg – uten at dette går ut over fiskevelferden.
– All håndtering av fisk innebærer noe stress for fisken, og målet er å utføre håndteringen så skånsomt som mulig, poengterer Strømme.
Økt tilvekst og frisk fisk
Strømme forteller at Lumic var med på et prosjekt for et oppdrettsanlegg i Polen i 2017. Testprosjektet gikk ut på at man vaksinerte fisk i samarbeid med et vaksineselskap, slik at kunden kunne se hvordan det fungerte.
– Kunden så at det fungerte godt, og investerte i maskiner og utstyr. Da vi reiste tilbake til Polen igjen etter en stund, fortalte kunden at deres oppdrettsfisk hadde fått økt tilvekst, og at de opplevde en stor reduksjon i dødelighet; fra 85 prosent til fem prosent. Dette var på grunn av at de ikke lenger hadde sykdomsutfordringer på fisken, ettersom de nå skånsomt og effektivt vaksinerte fisken.
– Oppdrettsanlegget tjente samtidig mer penger. I norsk oppdrettsnæring brukes ikke lenger antibiotika, men denne erfaringen viser at vårt system og erfaring fra vår egen næring fungerer godt, og kan bidra til å redusere unødvendig bruk av antibiotika og erstatte den med en kombinasjon av gode diagnostiske verktøy, vaksinasjonsmaskiner og vaksine mange steder i verden, fastslår Strømme.
Steg for steg, og anlegg for anlegg kan man på denne måten bidra til en bedre oppdrettssituasjon i hele verden, og i tillegg støtte målsetninger og satsninger mot en fremtidsrettet og bærekraftig matproduksjon i hele verden.
– Spesielt Tilapia er en oppdrettsart som vi mener kommer til å bety veldig mye for menneskers tilgang på sunn og næringsrik mat i årene fremover, og her ønsker vi absolutt å bidra så mye vi kan, opplyser Glesnes.
230 anlegg i 22 land
Lumic er stolte av at de bruker lokale utstyrsleverandører til sine maskiner, og mener det er svært viktig med kortreiste komponenter i forhold til kvalitet og dialog. Lumic utvikler også produkter mot ulike fiskearter; deriblant ørret, torsk, rensefisk og Tilapia.
Lumic er en liten bedrift med stor kompetanse på huset. Strømme forteller at de alltid er på jakt etter medarbeidere med relevant erfaring innen programmering, prosjektledelse eller industrimekanikk, som ønsker å jobbe i et nyskapende selskap der ingen dag er lik.
– Vi legger også vekt på grunnkompetanse og nysgjerrighet. For å jobbe i Lumic må man være villig til å lære nye ting og utvikle nye program, understreker han.
Lumic ønsker nå å ekspandere og komme seg videre ut i verden. Per dags dato har selskapet levert vaksinasjonsmaskiner til de fleste verdensdeler; fra New Zealand til Chile.
– Vi har så langt levert til 230 anlegg i 22 land. Vi slutter aldri å utvikle oss, for vi ser at det er behov for mye mer, avslutter Hans-Magne Strømme.