193002w4193002w1193002w2193002w5193002w3

Byggmester-tittelen er et kvalitetsstempel

”Vi kan bygg”, er slagordet, og byggmester-tittelen er kvalitetsstempelet.

I Sørlandstraktene, nærmere bestemt Nodeland i Vest-Agder, holder HG-Bygg AS til i eget bygg som har godt med plass til leietakere.


Daglig leder Helge Gausdal trekker på smilebåndet når han ser tilbake på sine 27 år i tømrerbransjen. Han hadde lenge gått med en drøm om å starte noe eget, men drømmen lot vente på seg. Etablering, kone og barn kom først.


– Lysten til å drive for meg selv ble etter hvert for stor, så jeg heiv meg på!


Gausdal, som tok mesterbrevet allerede som 21-åring, startet HG-Bygg alene i 1992 og bygde opp bedriften sin sten for sten. Behovet meldte seg raskt for både læregutter og skolerte tømrere, og i dag teller tømrerbedriften 15 årsverk – som han er svært takknemlig for å ha.


– Det er en fin gjeng med flinke, velutdanna gutter, som er veldig gode med kundene og skaper en god relasjon mellom firmaet og kundene, skryter Gausdal.Sier aldri nei 

Han forteller at tømrerfaget hadde en betydelig høyere status før i tiden, da det i motsetning til i dag faktisk var vanskelig å komme inn på tømrerlinja.


– Så jeg var målrettet og jobbet hardt for å komme inn. Jeg har tross alt alltid hatt lyst til å bli tømrer, mimrer Gausdal.


HG-Byggs spede begynnelse på 90-tallet inkluderte hovedsakelig privatkunder som ville bygge på huset sitt eller utføre rehabilitering. HG-Bygg tok – og tar fortsatt – alle mulige jobber. Forskjellen er at de i dag har glidd mer over på næringssiden.


– Vi sier aldri nei til noe!, fastslår han og fortsetter:


– Kapasiteten vår gjør at vi kan ta hasteprosjekter som for eksempel å bytte vindu eller bygge en garasje. Ingen jobb er for liten. Vi samarbeider alltid godt med kunden, og kommer med våre råd og vink, og kundene har selvsagt sine ønsker. Ut ifra det lager vi en pakke som er helt spesialtilpasset kunden.


I dag er rundt 70 prosent av ordreboken fylt med næringskunder, mens de resterende 30 inkluderer små og store jobber for privatkunder.


Involverer flere aktører

Selv om HG-Bygg hovedsakelig kun driver med tre, har de faste og pålitelige samarbeidspartnere som leverer de andre fagene. Mesterbedriften har alle godkjenningene i orden for å utføre de mer kompliserte og store næringsprosjektene, som ofte innebærer involvering av flere aktører; alt fra elektrikere til tekniske tegnere og arkitekter.Faktisk, så var det HG-Bygg som stod bak det gigantiske renoveringsprosjektet av havnekvartalet i Kristiansand, der nybygg, heismontering og oppgradering av det tekniske, endte opp med en samlet prislapp på 130 millioner kroner.


– Det har vært en utrolig interessant og lærerik jobb. Det har tatt flere år, og prosjektet bestod jo av flere byggetrinn. Hvert byggetrinn tok rundt ett år, forteller tømrermesteren.


Gjennom å dele opp arbeidsstokken, setter Gausdal sine medarbeidere på ulike oppdrag avhengig av deres individuelle styrker.

– Vi har alltid mer enn én jobb, for å si det sånn.


Tømrerfirmaet i Nodeland tar hovedsakelig oppdrag i Lillesand, Kristiansand, Søgne, Mandal, Setesdal, Songdalen og Vennesla, kan Gausdal fortelle.


Tilbyder av hyttedrømmen

Et relativt nytt virkeområde for HG-Bygg er eiendomsutviklingsprosjektet i Setesdal. Gausdal forklarer ivrig om den idylliske hyttedrømmen på Vidsyn hyttefelt:


– Sør for Hovden har vi 72 tomter, der 41 tomter allerede er solgt. Sammen med vår samarbeidspartner Straume Handlaft AS, selger vi tomter og hytter på Vidsyn hyttefelt. Der er det sol fra morgen til kveld, og enormt fin natur med flotte fjell og skiløypa rett ved siden av, forteller han om hyttedrømmen i Setesdal


Livsverket  

Alle som jobber i bygg- og anleggsbransjen vet at man er nødt til å følge med på gjeldende lover og forskrifter til enhver tid. Tømrerbransjen er ifølge Gausdal, intet unntak. Forandringen fra Tek10 til Tek17, gjorde at tømrermesteren måtte sette seg på skolebenken for å gjennomføre obligatoriske kurs.


– Med Tek17 ble kravene til vindu og isolasjon strengere. Når det lekker lite energi ut, gjør det at du forbruker mindre. Men utfordringene er at det er kostnadsdrivende og betydelig dyrere å bygge nytt nå enn for 20 år siden, mener han.


Gausdal er tydelig stolt av sitt livsverk, som han selv kaller det. Med en omsetning på rundt 40 millioner, innrømmer han at det kan bli litt for mye jobbing til tider, og at jobbtelefonen hans omtrent alltid følger med ham hjem etter endt arbeidsdag.


– Men stort sett greier jeg å koble av, sier han bekymringsløst mens telefonen hans plinger i samme øyeblikk.


HG-Bygg lover forutsigbarhet for kunden i form av god kvalitet som alltid blir levert til rett tid. «Vi kan bygg», er slagordet, og byggmester-tittelen er kvalitetsstempelet.


– Det å ha et livsverk som du ser har fungert; det er veldig moro, smiler Gausdal stort.

Les mer...

2019-04-04 12:57

204019w4

Volvo tar innersvingen på konkurrentene med sin nye elbil

Artikkel Splitter nye Volvo XC40 er en rå elbil som forventes å ta innersvingen på konkurrentene. – Interessen for bilen er ekstremt stor, sier John Skjelvaag, plassjef i Bilia Drammen.
204009w1

Realistisk, nyskapende og engasjerende e-læring til fagfolk

Artikkel I Trainors virtuelle verden; Electri City, trer fagfolk inn i en realistisk verden med lærerike scenarioer for en ytterst engasjerende opplæring.

  Kontaktinformasjon

  51842405_2091095327636632_3517487299556278272_o

  Vi søker medieselgere!

  Har du en selger i magen og brenner for næringsliv og oppsøkende salg, kan det være deg vi leter etter!

  Norskkunsthandverk

  Norsk design – en kulturarv av de sjeldne

  Designbutikken Norway Designs i Stortingsgaten 28 i Oslo, selger nordiske småskalaprodukter - i stor skala. Norway Designs vil at vi omgir oss med norske kvalitetsprodukter, og har en god forklaring til hvorfor.

  67532874

  Et plantebasert liv: For dyrene, miljøet og helsen

  Bransjemagasinet har gått i dybden på det vegetariske kostholdet og hvordan et plantebasert kosthold påvirker dyrene, vår helse og vårt klimaavtrykk her på jorda.

  Arkiv