184034 PL5184034 PL2184034Pipeliner2184034Pipeliner4184034 PL1184034Pipeliner1184034 PL3184034 PL4184034Pipeliner3184034Pipeliner6

Rørfornying som ikke koster skjorta

Pipeliner AS utfører rørfornying i form av inspeksjon og rehabilitering av gamle rør innenfor offshoremarkedet og vannbærende ledninger onshore. – Det er mange som ikke ønsker å vite hva som skjuler seg i vannrørene sine, og det har vi stor forståelse for. Vi har vært borti det meste og kan bekrefte at gamle rør ikke alltid egner seg for transport av drikkevann, sier Erlend Eide i Pipeliner AS.

– Entreprenøren Pipeliner AS ble etablert i 2005 for å gjøre rehabilitering av rør offshore, det var det vi vokste på de første årene. Forretningsideen vår var å rehabilitere rør ute på plattformer der vi setter en spesiell strømpe/liner i røret, slik at det blir som et nytt rør, forteller Eide. 


I den operative staben inngår syv ansatte, og disse løser oppdrag på plattformer så vel som i private hjem, i borettslag og for kommuner. Selskapet består i tillegg av en administrativ avdeling på fire medarbeidere innenfor salg/marked og teknisk.

Etter flere år med røde tall ble selskapet vurdert solgt til en større aktør i slutten av 2017. Største eier bestemte seg i stedet for å skyte ny kapital inn i selskapet og satse i et marked som begynte å se mer lovende ut. I samme prosessen ble Eide ansatt som daglig leder for å posisjonere selskapet best mulig når kundene begynte å komme tilbake. Han har utdanning fra Forsvaret og en lang bakgrunn i offshore-industrien. Han har med sin kommersielle og operative kompetanse, et godt grunnlag for å styre skuta mot suksess. I dag fokuserer selskapet i hovedsak på å øke ordreinngangen, forbedre interne prosesser og redusere de faste kostnadene i selskapet. 


– Markedet er i ferd med å våkne nå, og tallene ser bedre ut for 2018 enn tidligere år, sier Eide med et smil. 


184034 PL1


Store kostnadsbesparinger

Rørfornying er en rask og kostnadseffektiv tjeneste som Pipeliner utfører på daglig basis for både offshorenæringen, privatpersoner og kommuner. Bergen kommune er en god samarbeidspartner og en trofast kunde – mye på grunn av de store kostnadsbesparelsene. Å bytte ut rør uten å stenge av veier og gågater, gir en stor gevinst for samfunnet både kostnadsmessig og rent praktisk.


– Det er klart at det ikke er gratis eller pent å grave opp store gater. For kommunen er det en bonuseffekt å kunne rehabilitere rør fra kum til kum uten å grave, og det er nok det som gjør at det er et marked for dette onshore. Jeg vil si at det i de aller fleste tilfellene er den billigste, beste og mest effektive måten for kommunene å få fornyet rørsystem på. Denne metoden er også i mindre grad til hinder og irritasjon for befolkningen. De aller fleste rør kan ved ulike løsninger rehabiliteres uten å måtte grave, fastslår han.


For privatpersoner kommer man lettest i kontakt med Pipeliner AS gjennom en rørlegger, da det er rørleggere som gjerne er først på stedet dersom man oppdager vannlekkasjer. Metoden til den erfarne rørfornyingsentreprenøren, er langt billigere og mye bedre enn å grave opp hagen. Men om det likevel blir nødvendig, kan de grave opp punkter eller mindre hull, i stedet for et stort område.

– Får man pålegg fra det offentlige om å utbedre rørene sine, så vil Pipeliner gjerne utføre jobben for deg. Hvis man vet at borettslagrør begynner å bli gammelt, kan det være greit å ta en inspeksjon. Dersom man på den annen side ikke har mistanke om at noe er galt, så ville jeg ikke brukt penger på en inspeksjon.


184034 PL5


Jernrør fra 1800-tallet
Eide forteller videre at det fortsatt skjuler seg en del gamle rør under Bergen by. Selskapet har vært borti støpejernrør fra 1800-tallet, og disse er naturlig nok av ganske varierende kvalitet. Gamle rør har ofte mindre diameter enn originalt, og røret kan variere fra 10-20 centimeter i diameter ned til 5 centimeter. 


– Gamle rør kan gro innvendig, og det er ikke mulig å legge inn et nytt rør før røret har en akseptabel diameter. Da må vi først spyle det rent for å komme tilbake til rørets originale diameter før vi kan få svaret på hva som er tilstanden til røret. Som regel kan vi da legge en strømpe som vi kaller det, gjennom røret og lage et nytt rør inne i det gamle. I de fleste tilfeller klarer vi å berge rør, men i enkelte tilfeller kan tilstanden være så dårlig at vi anbefaler kunden å bytte det ut i stedet. 


Et rimelig vedlikeholdstiltak

De fleste ansatte i Pipeliner har håndverkerrelaterte bakgrunner, noe som gir selskapet er godt grunnlag for å løse praktiske utfordringer i felten. Et bredt spekter av murere og tømrere, sikrer spisskompetansen det kreves for en slik type jobb. Ved spyling av rør samarbeider Pipeliner med profesjonelle spylefirmaer, og spyling av rør krever gjerne egne biler som kan levere opptil 1000 bar. Etter spyling er ferdig kan en strømpe installeres, og røret blir så godt som nytt.


– Rehabilitering av rør er lettest å gjennomføre i godvær når det er lite vann i grunnen, men det er ikke så ofte vi opplever i Bergen. De som vil jobbe her må tåle litt regn - men vi er heldigvis alle vanntette! Sier han med en latter. 


– Det finnes ulike typer linere, ulike typer problem og ulike typer rør. Om du ønsker et nytt rør kan vi installere et nytt rør i det gamle, men det er også mulig å velge enklere løsninger som å legge inn en slange. Når det gjelder offshore-delen er det mye de samme prinsippene som gjelder; kostnadene ved å rehabilitere rør offshore i stedet for å ta ting ut av drift og eventuelt bytte ut hele rørsystemer - der er det penger å spare!


– For vedlikeholds- og modifikasjonsselskaper som driver med offshoreprosjekter, bør de se på rehabilitering av rør som et kostnadseffektivt og varig tiltak for å forlenge levetiden på installasjonen.Pipeliner har metoder som gjør at både vann og næringsmidler kan transporteres i rørene. Av denne årsak ønsker vi nå å komme inn på nye markeder som havbruk og fiskeri. Vannkraft og fjernvarme er også nye markeder selskapet finner interessant, fastslår Eide avslutningsvis.


184034Pipeliner4


Les mer...

2018-09-07 10:00

204016w3

Ferdig sammensatt kvalitetskjøkken imponerer

Artikkel Keo er den nye utfordreren på kjøkkenet. En utfordrer som virkelig imponerer. – Det har blitt veldig godt mottatt, forteller Kjell E. Olsen, daglig leder og eier av Keo Drammen.
204018w7

Innreder din drømmebolig ved hjelp av VR-briller

Artikkel Din Boligstylist AS er én av de første interiørstylistene på Østlandet som tilbyr visualisering med VR-briller for deg som skal pusse opp, innrede, selge eller bygge bolig.

  Kontaktinformasjon

  67532874

  Et plantebasert liv: For dyrene, miljøet og helsen

  Bransjemagasinet har gått i dybden på det vegetariske kostholdet og hvordan et plantebasert kosthold påvirker dyrene, vår helse og vårt klimaavtrykk her på jorda.

  51842405_2091095327636632_3517487299556278272_o

  Vi søker medieselgere!

  Har du en selger i magen og brenner for næringsliv og oppsøkende salg, kan det være deg vi leter etter!

  Norskkunsthandverk

  Norsk design – en kulturarv av de sjeldne

  Designbutikken Norway Designs i Stortingsgaten 28 i Oslo, selger nordiske småskalaprodukter - i stor skala. Norway Designs vil at vi omgir oss med norske kvalitetsprodukter, og har en god forklaring til hvorfor.

  Arkiv