elektro-team2elektro-team1elektro-team3elektro-team7elektro-team6elektro-team5elektro-team4elfag

Elektrikerens beste tips for å unngå branntilløp

Den Telemarksbaserte elektrobedriften Elektro Team, gir deg de beste rådene for å unngå både branntilløp og kluss med forsikringen om uhellet skulle være ute.

– Elektrisk materiell skal kun installeres av registrerte elvirksomheter. Noe annet bryter forskriftene og er ulovlig. Bygging av elektriske anlegg er strengt regulert gjennom lover, forskrifter og normer. Benytt deg derfor av elektrikerens kompetanse, det kan redde både ditt og din families liv, og lønner seg for lommeboka, sier Terje Karlsen, markedsansvarlig i Elektro Team i Skien. 


Elektro Team ble stiftet i Telemark i 2004, og utfører serviceoppdrag for nærings- og privatkunder. Det går mest i rehabilitering og nybygg, men de har også en stor andel av generelle elektroarbeider innenfor strøm, varme, data og telefoni på oppdragslisten. 


Elektro Team er medlem av Elfag - Norges markedsledende elektrikerkjede med 5 års garanti.– Ikke gjør noe selv  
Elektro Team er én av få elektrobedrifter i Telemark som fokuserer på private husstander, og markedsansvarlig Terje Karlsen er nøye med å råde Hvermannsen til å vise aktsomhet overfor elektriske arbeider. 


– Ikke gjør noe selv – og ikke bruk en kamerat som er elektriker heller, for nå er det krav om dokumentasjon på alt.  


Når elektrikeren er ferdig med jobben skal kunden få en samsvarserklæring. Det er kundens garanti for at planleggingen, utførelsene og endringen av det elektriske anlegget er i henhold til gjeldende sikkerhetskrav. Terje sier at du som eier har krav på garanti både for nye elektriske anlegg og der det blir foretatt endringer på et eksisterende anlegg. – Sammen med samsvarserklæringen skal du få nødvendig underlagsdokumentasjon og informasjon om hva som er viktig med tanke på bruk og vedlikehold av anlegget. Bilder, FDV, garantier og annen nyttig informasjon om jobben, sendes til din boligmappe. Boligmappa er koblet til eiendomsregisteret, så dette går helt automatisk, forteller Terje. 


Siden alt som har med strøm å gjøre er forbundet med en potensiell brannfare, er det ingen nyhet at det fort kan oppstå en uheldig varmeutvikling som i verste fall kan utvikle seg til en brann. Nettopp derfor er elektriske arbeider underlagt strenge krav, men mange vet fortsatt ikke konsekvensene av å ta på seg slike jobber selv, uten en autorisasjon i bunn. 


I dag er det mange av oss som eier en elbil, og mange lader den kanskje hjemme, enten via stikkontakt eller en ladestasjon. Men også her er det lett å gå i brannfella, ifølge Terje.  


– Mange plugger inn elbil-laderen i en vanlig stikkontakt, uten å montere en ladestasjon, og det er ikke lovlig. Du skal ha en egen kurs, og ikke mer enn 10 ampere om du bruker en vanlig stikkontakt. Og den skal være forankoblet med en spesiell jordfeilbryter type B, som tar likestrømfeil, forteller Terje.  


Terje oppfordrer til internkontroll av hele husets elanlegg: 

 • Har du et gammelt elanlegg, bør du ta en kikk i sikringsskapet og sjekke, eller varmekabler i badegulvet, da bør du vurdere å oppgradere anlegget og skifte sikringsskapet i samme slengen. 

 • Legg hånden på sikringene for å kjenne om de er varme. Varme sikringer kan tyde på at noe er galt og må sjekkes ut av en godkjent elektriker. 

 • Finnes det automatsikringer og jordfeilbrytere? Overspenningsvern vil du også ha, det er en stor fordel i alle fall. Hvis skapet har skrusikringer, bør du ta høyde for at det kan være nødvendig med en oppgradering. 

 • Ønsker du å tilføre flere elektriske produkter enn nåværende, må du kanskje oppgradere sikringsskapet. 

 • Skal du bruke oppvaskmaskin, tørketrommel eller varmekabler i badegulvet? Da bør du vurdere å oppgradere anlegget og skifte sikringsskapet i samme slengen. 

 • Legg hånden på sikringene for å kjenne om de er varme. Varme sikringer kan tyde på at noe er galt og må sjekkes ut av en godkjent elektriker. 

Terje forteller videre at eldre hus med gamle elanlegg er det viktig å passe nøye på. 


– Det er alltid lurt å ta en internkontroll av elanlegget, dersom du skal kjøpe hus eller allerede har kjøpt et eldre hus med den gamle sikringstypen.  


– Det har blitt andre krav nå til elektriske apparater på kjøkken og bad. Siden det er mer varme og lys i dag, blir belastningen på anlegget mye større. Derfor er det alltid lurt å ta en internkontroll og da gjerne oppgradere. Du er selv ansvarlig for det elektriske anlegget, og det er det mange som ikke er klar over, forklarer han.  


Raske til å hjelpe 
De 12 ansatte i Elektro Team, beveger seg rundt i Vestfold og Telemark på oppdrag, men hovedtyngden ligger i Grenland. Elektrofirmaet får mye skryt, spesielt på grunn av det smidige samarbeidet med andre aktører som faste rørleggere og håndverkere som de benytter seg av ved rehabiliteringsjobber.  


– Vi får mye bra tilbakemeldinger, for eksempel på Mitt Anbud. Vi har et godt renommé, yter god service og snur oss raskt for å hjelpe folk om de står uten strøm eller om noe har skjedd.  – Vi prøver å hjelpe folk så fort vi kan. Det å ha et godt rykte og gjøre en god jobb, er den beste markedsføringen, fastslår Terje avslutningsvis.  

Elektrikerkjeden Elfag har medlemsbedrifter over store deler av landet. Når du kontakter din lokale Elfager, treffer du elektrikere som er opptatt av å finne de beste løsningene for deg, enten du trenger hjelp til små oppdrag, eller større oppussings-prosjekter.

Les mer...

2021-11-22 09.45

ostlie7

Møbeltapetserer med lang fartstid og godt rykte briljerer med et stort tjenestespekter

Artikkel Østlie Møbelservice AS – også kjente som ØMS, er en møbeltapetsererbedrift som har holdt på med møbelrestaurering, spesialinnredning og omtrekking av møbler helt siden 1958. Firmaet ble startet av Johnny...
kolly1

Viktig leverandør bidrar til økt verdiskaping i storhusholdningsmarkedet

Artikkel Kolly AS leverer mat, drikke og non-food til godt over 2000 leveringssteder i hele landet. På kort tid har Kolly klart å bli en viktig bidragsyter til å utjevne prisforskjellene i storhusholdningsmarkedet...
Til hjemmesiden

  Kontaktinformasjon

  national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

  Å jobbe som vikar

  Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

  compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

  Farvel til tradisjonell leksehjelp?

  Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

  hytte

  Utnytt din gamle hyttes potensiale

  Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

  Arkiv