211004w7211004w1211004w5211004w4211004w3211004w2211004w6211004w8211004w9

Denne trendy innredningsdetaljen skaper et godt inneklima

Mens en plantevegg krever mer vedlikehold, er mose nærmest vedlikeholdsfritt – og dessuten bra for deg! Innredningsdetaljen mose, er et unikt blikkfang og skaper et godt inneklima.

Damene bak Norsk Mose & Design AS er Heidi Foss og Ewa Råken. De to var naboer og gode venner, og jobbet begge to i typisk maskuline bransjer; Ewa drev eget byggefirma, hvilket hun fortsatt gjør, og Heidi, som drev egen bilbutikk. 


– Vi har alltid tenkt at vi skal finne på noe sammen om vi kom på noe morsomt, smiler Heidi.  


Med tiden solgte Heidi bilbutikken og byttet helt bransje. Hun begynte litt med interiør, og kom i den forbindelse over innredningsfenomenet mose, etter besøk på interiørmesser i utlandet. Hun dokumenterte funnet og viste deretter bildene til Ewa.


– Hun ble i fyr og flamme! Og Ewa fant ut at dette var norsk mose og fant frem til fabrikken i Rendalen. Vi kontaktet de - og etter en god stund og mye pågangsmot - startet vi firmaet sammen med dem, forteller Heidi entusiastisk.Før var det nemlig vanlig prosedyre å eksportere råvaren – farget og preparert reinlav fra Østerdalen, som igjen ble importert tilbake til Norge, i form av ferdige produkter, og solgt til norske kunder. Ikke akkurat i henhold til miljø og bærekraft for de norske kundene.


Allergi- og miljøvennlig
Med andre ord lå alt til rette for en norsk aktør med produksjon av ferdige elementer og kreative produkter, med fabrikken allerede liggende i Rendalen. I mars 2018, ble Norske Mose & Design AS stiftet. Da hadde Ewa og Heidi drevet med testing og produktutvikling i lang tid allerede, gjennom Ewa sitt firma Demar Interiør.


– Det som er unikt med den norske reinlaven, er at vi har alle sertifikater og sertifiseringer for dette. Produksjonen er klassifisert og sertifisert gjennom ISO 9001 og 14001. Den har også høyeste score fra Sintef for brannsikkerhet.


Slik kan Norsk Mose & Design garantere et 100 prosent allergi- og miljøvennlig produkt.– Det er også et vedlikeholdsfritt produkt, siden det ikke «lever» lenger. Mosen er farget og preparert, og holder seg myk så lenge den konstante luftfuktigheten er over 35 prosent. Alt under det gjør at mosen tørker. Det vil ikke synes at mosen er tørr.

Hun forteller videre at mosen blir myk av seg selv, når luftfuktigheten igjen stiger, og trenger ikke vannes. Mosevegger, fremstår derfor som et godt alternativ til plantevegger, som krever mer vedlikehold.


– Vegger med levende planter er vakkert, men krever vedlikehold og stell. En mosevegg har blitt et godt alternativ for mange, siden det er en engangsinvestering, forteller hun.– Å ha mose og reinlav i et rom skaper følelsen av ro harmoni og noe som er ekte i en stresset hverdag.


Bidrar til bedre inneklima
Mose tiltrekker seg ikke normal støvmengde eller insekter, da den er antistatisk etter prepareringen på fabrikken. Reinlaven har også den egenskapen at den tiltrekker seg fuktighet og avgir fuktighet, og er således med på å skape bedre sirkulasjon av luften i rommet der den henger. 


– Mosen har derfor mange funksjoner, sier Heidi muntert.


De får mange henvendelser om det faktisk er lov å plukke reinlaven, og om de ikke tar mat fra dyra som lever av reinlav. Det mange ikke vet er at det er strenge regler rundt dette, og at plukking av mose foregår på en systematisk og organisert måte slik at mosen vokser tettere tilbake.


Stor pågang fra utlandet
Norsk Mose & Design får mange henvendelser fra utlandet, men har valgt å konsentrere seg om Norge først. Det er mye jobb med å sende enkeltordre til utlandet med tanke på toll og alle papirer som skal fylles ut, men forhåpningen er at de snart får på plass agenter i flere land som forenkler kjøp og salg av moseprodukter også i utlandet. De har egen agent i Finland, og nå står Danmark på trappene, men Corona satte en foreløpig stopp for dette.


Mose som en innredningsdetalj, kan skimtes på arbeidsplasser, resepsjoner, hoteller, restauranter, idrettsanlegg og svømmehaller rundt omkring i Norge. Norsk Mose & Design fikk i oppdrag å lage FNs bærekraftmål i mose. Nå henger tre av bærekraftsmålene i farget og preparert reinlav, på rådhuset i Lillestrøm.– Det er bare kreativiteten som setter grenser! Vi har gjort masse spennende og gøy som vi har tenkt at: hvordan i all verden skal vi få til det? Men det går, og det er en veldig god følelse. Ewa som er produktutvikler, er utrolig kreativ og flink til å se mulighetene, smiler Heidi.


Naturlig lyddemper
I tillegg er mose en naturlig lyddemper, og brukes ofte som et alternativ til lydplater. I Korea er det vanlig å dekke veggene i kinosalene med farget(!) reinlav. Der har de ikke preferanser til grønn mose, slik at det er både svarte, gule rosa og blå vegger av reinlav der. Stadig flere som ønsker et mer harmonisk og lunere alternativ til lydplater på møterommet, tar derfor kontakt med dem.


Akkurat nå, er de i planleggingsfasen med å utvikle en ny type emballasje som skal forenkle sending av produktene til utlandet. Det er mye spennende som skjer, og de har en stor ambisjon om å vokse i årene som kommer.


– Vi har også en ambisjon om å kunne nå bredere ut til privatmarkedet og målet er å gå fra 11 til 30 forhandlere i løpet av 2021. Det er viktig at kunden kan kjenne på mosen, se og ta med seg det de ønsker å kjøpe med en gang  – det er målet vårt. Oversikten over våre forhandlere, som selger produktene våre i butikk finnes på vår hjemmeside.


– Vi ønsker å vokse, for det er fortsatt mange som ikke har sett eller hørt om det vi driver med, avslutter Heidi med et smil.  

Les mer...

2020-12-01 12.15

compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

Farvel til tradisjonell leksehjelp?

Artikkel Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.
mobilejessheim2

Banebrytende nyheter: Slik blir Opel og Mazdas bilår i 2022

Artikkel Mobile Jessheim går inn i 2022 med innovative nyheter fra Mazda og Opel. Her får du en smakebit på bilmodellene du ikke kan gå glipp av!
Til hjemmesiden

  Kontaktinformasjon

  solvangrevisjon1

  Statsautorisert revisor Asbjørn Solvang: – Revisor bør brukes til mer enn bare tall og regnskap

  Solvang Revisjon har en lang tradisjon med revisortjenester for små og mellomstore bedrifter.   – Det kan være nyttig å bruke en revisor til mer enn bare en som kontrollerer, opplyser Asbjørn Solvang, daglig leder i Solvang Revisjon AS.

  schmidtkjøkken2

  Kjøkkenløsninger for den moderne familiesituasjonen

  Schmidt Kjøkken designes og produseres i Frankrike og Tyskland. Med miljø på dagsordenen og nyskapende løsninger som gjør kjøkkenet til hjemmets nye møtepunkt, treffer Schmidt Kjøkken blink med sine kvalitetskjøkken.

  freshinteriør3

  Unike kjøkkenforretninger er først ute med trender

  Opptatt av trender og alltid på jakt etter det nyeste? Da bør du stikke innom Fresh Interiør! – Leverandørene våre skaper ofte trender istedenfor å kopiere de, forteller daglig leder Morten Winterstad.

  Arkiv