211004w7211004w1211004w5211004w4211004w3211004w2211004w6211004w8211004w9

Denne trendy innredningsdetaljen skaper et godt inneklima

Mens en plantevegg krever mer vedlikehold, er mose nærmest vedlikeholdsfritt – og dessuten bra for deg! Innredningsdetaljen mose, er et unikt blikkfang og skaper et godt inneklima.

Damene bak Norsk Mose & Design AS er Heidi Foss og Ewa Råken. De to var naboer og gode venner, og jobbet begge to i typisk maskuline bransjer; Ewa drev eget byggefirma, hvilket hun fortsatt gjør, og Heidi, som drev egen bilbutikk. 


– Vi har alltid tenkt at vi skal finne på noe sammen om vi kom på noe morsomt, smiler Heidi.  


Med tiden solgte Heidi bilbutikken og byttet helt bransje. Hun begynte litt med interiør, og kom i den forbindelse over innredningsfenomenet mose, etter besøk på interiørmesser i utlandet. Hun dokumenterte funnet og viste deretter bildene til Ewa.


– Hun ble i fyr og flamme! Og Ewa fant ut at dette var norsk mose og fant frem til fabrikken i Rendalen. Vi kontaktet de - og etter en god stund og mye pågangsmot - startet vi firmaet sammen med dem, forteller Heidi entusiastisk.Før var det nemlig vanlig prosedyre å eksportere råvaren – farget og preparert reinlav fra Østerdalen, som igjen ble importert tilbake til Norge, i form av ferdige produkter, og solgt til norske kunder. Ikke akkurat i henhold til miljø og bærekraft for de norske kundene.


Allergi- og miljøvennlig
Med andre ord lå alt til rette for en norsk aktør med produksjon av ferdige elementer og kreative produkter, med fabrikken allerede liggende i Rendalen. I mars 2018, ble Norske Mose & Design AS stiftet. Da hadde Ewa og Heidi drevet med testing og produktutvikling i lang tid allerede, gjennom Ewa sitt firma Demar Interiør.


– Det som er unikt med den norske reinlaven, er at vi har alle sertifikater og sertifiseringer for dette. Produksjonen er klassifisert og sertifisert gjennom ISO 9001 og 14001. Den har også høyeste score fra Sintef for brannsikkerhet.


Slik kan Norsk Mose & Design garantere et 100 prosent allergi- og miljøvennlig produkt.– Det er også et vedlikeholdsfritt produkt, siden det ikke «lever» lenger. Mosen er farget og preparert, og holder seg myk så lenge den konstante luftfuktigheten er over 35 prosent. Alt under det gjør at mosen tørker. Det vil ikke synes at mosen er tørr.

Hun forteller videre at mosen blir myk av seg selv, når luftfuktigheten igjen stiger, og trenger ikke vannes. Mosevegger, fremstår derfor som et godt alternativ til plantevegger, som krever mer vedlikehold.


– Vegger med levende planter er vakkert, men krever vedlikehold og stell. En mosevegg har blitt et godt alternativ for mange, siden det er en engangsinvestering, forteller hun.– Å ha mose og reinlav i et rom skaper følelsen av ro harmoni og noe som er ekte i en stresset hverdag.


Bidrar til bedre inneklima
Mose tiltrekker seg ikke normal støvmengde eller insekter, da den er antistatisk etter prepareringen på fabrikken. Reinlaven har også den egenskapen at den tiltrekker seg fuktighet og avgir fuktighet, og er således med på å skape bedre sirkulasjon av luften i rommet der den henger. 


– Mosen har derfor mange funksjoner, sier Heidi muntert.


De får mange henvendelser om det faktisk er lov å plukke reinlaven, og om de ikke tar mat fra dyra som lever av reinlav. Det mange ikke vet er at det er strenge regler rundt dette, og at plukking av mose foregår på en systematisk og organisert måte slik at mosen vokser tettere tilbake.


Stor pågang fra utlandet
Norsk Mose & Design får mange henvendelser fra utlandet, men har valgt å konsentrere seg om Norge først. Det er mye jobb med å sende enkeltordre til utlandet med tanke på toll og alle papirer som skal fylles ut, men forhåpningen er at de snart får på plass agenter i flere land som forenkler kjøp og salg av moseprodukter også i utlandet. De har egen agent i Finland, og nå står Danmark på trappene, men Corona satte en foreløpig stopp for dette.


Mose som en innredningsdetalj, kan skimtes på arbeidsplasser, resepsjoner, hoteller, restauranter, idrettsanlegg og svømmehaller rundt omkring i Norge. Norsk Mose & Design fikk i oppdrag å lage FNs bærekraftmål i mose. Nå henger tre av bærekraftsmålene i farget og preparert reinlav, på rådhuset i Lillestrøm.– Det er bare kreativiteten som setter grenser! Vi har gjort masse spennende og gøy som vi har tenkt at: hvordan i all verden skal vi få til det? Men det går, og det er en veldig god følelse. Ewa som er produktutvikler, er utrolig kreativ og flink til å se mulighetene, smiler Heidi.


Naturlig lyddemper
I tillegg er mose en naturlig lyddemper, og brukes ofte som et alternativ til lydplater. I Korea er det vanlig å dekke veggene i kinosalene med farget(!) reinlav. Der har de ikke preferanser til grønn mose, slik at det er både svarte, gule rosa og blå vegger av reinlav der. Stadig flere som ønsker et mer harmonisk og lunere alternativ til lydplater på møterommet, tar derfor kontakt med dem.


Akkurat nå, er de i planleggingsfasen med å utvikle en ny type emballasje som skal forenkle sending av produktene til utlandet. Det er mye spennende som skjer, og de har en stor ambisjon om å vokse i årene som kommer.


– Vi har også en ambisjon om å kunne nå bredere ut til privatmarkedet og målet er å gå fra 11 til 30 forhandlere i løpet av 2021. Det er viktig at kunden kan kjenne på mosen, se og ta med seg det de ønsker å kjøpe med en gang  – det er målet vårt. Oversikten over våre forhandlere, som selger produktene våre i butikk finnes på vår hjemmeside.


– Vi ønsker å vokse, for det er fortsatt mange som ikke har sett eller hørt om det vi driver med, avslutter Heidi med et smil.  

Les mer...

2020-12-01 12.15

flytentreprenor2

Store vekstambisjoner for fremoverlent entreprenørselskap

Artikkel Flyt Entreprenør er totalentreprenøren som vektlegger trivsel og kompetanseutvikling blant sine ansatte. Med en sterk bedriftskultur, er entreprenøren godt rustet for videre vekst med sine to avdelinger...
Frontline1

Enestående kundesupport fra programleverandør med ekspertise på Adobe

Artikkel Frontline er programvareleverandøren som distribuerer Adobes softwareprodukter til forhandlere. Med en personlig kundesupport som sikrer forhandlerne et godt produkt mot sine sluttkunder, har Frontline...
Til hjemmesiden

  Kontaktinformasjon

  93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

  Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

  Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

  hytte

  Utnytt din gamle hyttes potensiale

  Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

  vidaxl

  Fem måter å nyte mer tid utendørs

  Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

  Arkiv