194013w1

Bygger drømmebåten din

Bransjemagasinet tilbringer en inspirerende halvtime på et båtverksted i Nøtterøy, med en meget driftig båtbygger – som til tross for båtmarkedets usikre svingninger, velger å se godværet i horisonten fremfor den plutselige stormen.

– Som båtbygger er du veldig utsatt i forhold til svingninger i markedet. Båtbransjen er den siste bransjen som stabler seg på beina og den første bransjen som får lide når renta går opp.


Mekaniker, båtbygger, maskin- og kjøretøyentusiast Eivind Stange, er både ivrig og samlet på en gang. Båtbransjen er utvilsomt noe Stange kan og virkelig brenner for.


– Jeg har fagbrev som mekaniker på lette kjøretøy, jobber med å ta fagbrev som motormekaniker og har drevet med maskiner og kjøretøy i over 25 år. Men jeg har alltid hatt en spesiell interesse for båt, og har hatt båt siden jeg var liten, smiler han.


– Som båtbygger står jeg ansvarlig for produktet og må forholde meg til diverse direktiver og europeiske standarder, ellers kan jeg gjøre som jeg vil med full kreativ frihet og svært få begrensninger så lenge produktet oppfyller de nevnte direktiver og krav, avslører han om hvorfor han valgte å bli båtbygger.


Står på egne bein
Historien til Highperformance Boats AS startet da Stange skulle kjøpe seg ny båt for en del år tilbake, og ble tipset om Highperformance. De ønsket på sin side en partner i prosjektet, og Stange heiv seg på og kjøpte seg inn i bedriften. Da partneren ville takke for seg i 2012, kjøpte Stange det resterende – og resten er historie.


– Grunnproduktet er mer eller mindre det samme som før, du kan endre på motorisering, fremdriftssystem, propeller og layouten på båten – du kan få hva du vil, og det meste kan tilpasses! Vi jobber nå med oppgraderinger av konsollen og skroget slik at vi skal kunne tilpasse oss nye motorer og behov. Mye har skjedd siden 1990 da båten ble designet av Eivind Amble og Erik Lund-Baltzersen!


Å stå på egne bein var i grunnen ikke noe problem for den arbeidsomme østlendingen. Selv om han har satt sitt eget privatliv på vent grunnet lange dager i verkstedet, er Stange helt i sitt rette element når han jobber med krevende og utfordrende oppgaver. Likevel drømmer han om å ansette noen som kan avlaste ham litt i forhold til den voldsomme arbeidsmengden som kreves for å holde firmaet gående.


– Jeg har jo finansiert mesteparten av dette selv. På sikt ønsker jeg å bygge videre på de to selskapene jeg har bygd opp, øke aksjekapitalen med tanke på å bedre likviditeten og øke bemanningen, produktiviteten og kompetansen i selskapet. På sikt er ønsket å bygge opp kapital slik at jeg kan kjøpe eller bygge et næringsbygg der vi kan bygge verdier og eie noe eget i stede for å leie.


– Det er ikke mye vi ikke rører borti
Highperformance Boats kan i tillegg til båtbygging tilby båtopplag med en kapasitet på inntil 150 båter. De tar på seg forsikringsoppdrag, service, reparasjoner, motorbytte, elektronikkarbeid og oppgraderinger. Til de mer kompliserte jobbene benytter han seg av kompetent, innleid personell fra bedrifter de samarbeider med i regionen.


– Forsikringsoppdragene er både tidkrevende og interessant! Det blir ofte store jobber med mye detaljer og mange baller i luten som må landes før båten er klar til bruk igjen. Ved motorbytter jobber jeg med de fleste av de solide merkene som Mercury/Mercruiser, Yamaha Evinrude, Suzuki, Volvo Penta og Yanmar. Det er ikke mye vi ikke rører borti, bekrefter Stange muntert.

Det første året hadde han 16 opplagskunder og drøyt 40 båtkunder, mens i dag – fem år senere, er han oppe i rundt 120 båtkunder. Med leverandører fra nærområdet, ønsker Stange å samarbeide med alle istedenfor å konkurrere mot noen. Sunne verdier, med andre ord. 


– Ideologien vår er å utføre vedlikehold og service på båtene når de er inne til vinteropplag på et høyere nivå, slik at båteieren har mindre risiko for problemer når båten skal brukes.


Stange forteller at han har fått æren av å jobbe med Erik Lund-Baltzersen i Stingfisher Powerboats AS. Lund-Baltzersen er Stanges mentor, og han har fortsatt med å utvikle nye produkter selv i godt voksen alder.


Nå jobbes det iherdig med å ferdigstille en Highperformance Patrol, og Stange holder dessuten på med å gjøre research på ulike fremdriftsløsninger, som vann-jet, overflatedrev og elektriske fremdrift.


– Jeg vil lage noe som er driftssikkert, eksepsjonelt og uvanlig, konstaterer den drevne båtbyggeren.


Viktig oppfordring

Båteiere flest kan oppleve at noe streiker og ikke fungerer som det skal. Men selv om det kan være fristende å ta saken i egne hender for å spare noen tusenlapper, oppfordrer Stange alle som har en båt med reparasjonsbehov til å leie inn fagpersonell isteden.


– Man må vite hva man driver med. Dagens motorer og teknikk er ikke noe man skal plundre for mye med selv. Gjør man en liten feil koster fort en reparasjon mange ti-tusen kroner...

Les mer...

2019-09-11 14.30

sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

Digitale møter: Tips for nybegynnere

Artikkel Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.
røroshytta8

Holder den norske hyttetradisjonen i live

Artikkel Røroshytta AS er Norges ledende laftehytteprodusent, med lange tradisjoner og høy kvalitet på sine hytter. Gjennom Røroshytta Innlandet AS, bygger de skreddersydde og tradisjonsrike hytter i tømmer, som...

Kontaktinformasjon

  • HIGHPERFORMANCE BOATS AS
  • E-post
  • Facebook
  • Telefon:
    46 43 00 44
  • Adresse:
    Stangebyveien 19, 3140 Borgheim
hellofresh

Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

article1

Beste stedene å campe i Norge

Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

Picture1

Hvilke typer stomi finnes? Få gode råd om stomiutstyr her!

I Norge lever mange med stomi. Les om de 3 vanligste typene stomi: colostomi, ileostomi og urostomi.

93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

Farvel til tradisjonell leksehjelp?

Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

sport24

Faktorer å tenke på ved valg av treningsklær

Liker du å trene, men hater klærne du må ha på deg? Vel, du er ikke alene. Mange mennesker føler det slik. Derfor prøver sportsklærfirmaer alltid å komme opp med nye og innovative måter å gjøre klærne deres mer komfortable på.

Arkiv