183080183080df183080dss183080k183080kd

Forny rørene med minimalt besvær

Rørfornying uten å måtte åpne og rive kjøkkenet eller badet? Som ledende i bransjen, har Proline AS en egenutviklet metode med ti års garanti på selve utførelsen.

Det svenske hovedselskapet har hatt over ti år i Norge, og 25 år til sammen med avdelinger i syv land. Proline-metoden for rørfornying bygger opp nye avløpsrør uten at du må rive ned badet eller kjøkkenet.

– Det er en egenutviklet metode der vi sprøytestøyper en flytende polyestermasse innvendig i røret som er mer fleksibel enn strømpemetoden. Vi jobber fortere og må åpne og rive mye mindre, sier daglig leder for Proline Norge AS, Tellef Ingvaldstad.

Proline har fem forskjellige tekniske godkjenninger, som er mer enn noen annen konkurrent.

– Proline er klassifisert som verden største rørfornyelsesselskap innendørs, og vi jobber med borettslag, sameie, offentlige bygninger, sykehus og gamlehjem, og har et forsprang på utstyr og teknikk, sier Ingvaldstad.

Rørfirmaet er stasjonert i Oslo, men jobber over hele landet og har i dag prosjekter i Molde, Kristiansand, Bergen, Stavanger, Kongsvinger og Hamar.


183080kd


I et samarbeid med sameie eller borettslag understreker daglig leder viktigheten med å informere beboerne, både gjennom møte og ved skriftlig informasjon. Når arbeidet er satt i gang, er de svært effektive og tar godt hensyn til beboerne.

– Vi har svært lite utstyr med oss, vi legger papp ned til badet eller kjøkkenet og har kun slanger med oss. Gutta våre jobber fra åtte om morgenen til åtte om kvelden, mandag til torsdag. Vann og avløp er kun stengt av mellom disse tidene. Fra gutta går hjem er beboerne fri til å bruke vann og avløp til klokken åtte neste morgen, sier daglig leder og legger til at to menn gjør unna fem til syv leiligheter i uka.

– Det går veldig smertefritt, betrygger han.

Ingvaldstad forteller at uansett om strømpemetoden eller Proline-metoden blir brukt, så er levetiden 50 år eller mer. Prolinemetoden er derimot billigere enn strømpemetoden da den tar mindre tid. Han estimerer at de har utført arbeid i over 200.000 leiligheter med denne metoden.


Unikt med Proline er at de kan tilby fem års ekstra garanti på utført arbeid enn konkurrentene, med et sterkt eierskap i ryggen. Proline Group ble kjøpt opp av Lifco-konsernet. Derfor kan Ingvaldstad love at kunder kan føle seg trygge med en sikker utvikling, og de kan tilby kunder en helt ny type sikkerhet som kommer med eierskapet.

– Lifco AB omsetter for 10 milliarder kroner, det er derfor vi kan ha 10 års firmagaranti med disse gutta i ryggen, sier han.  

Daglig leder råder styret i borettslag ikke å vente for lenge med å begynne rørfornyelse – helst før de er blitt 50 år gamle.

– Et forsikringsselskap vil komme mye mer på banen dess eldre rørene blir. Har de passert 50 år, så får du ikke lenger dekket noe skade fra forsikringsselskapet. Når vi har fornyet rørene eller satt strømpe, så kan du gå til forsikringsselskapet og få en ny og bedre forsikring siden forsikringsselskapene godtar det vi gjør, sier han.


183080dss


Ingvaldstad understreker viktigheten ved å bruke firmaer som har tekniske godkjenninger og firmaer som har ryggrad til å ta en rørfornying.

Store forskjeller på før- og etterkrigsrør er en utfordring for Proline. Førkrigsrørene var solide, mens rør etter krigen var hurtig laget. På 70-tallet kom ABS plastrørene inn, som egentlig var ødelagte før de kom i hus.

– Plastrørene tålte ikke UV-lys, for da ble den sprø. I mange bygg så la de dette opp i sjakter uten å bygge dem inn, og de la stein og singel over og limte skjøtene. I et bygg det er bevegelse i vil rørene sprekke, så der ligger det noen tikkende bomber, advarer han.

Rørene blir mekanisk renset med kjetting av proffene for å få tilbake en glatt og jevn overflate.


– Vi er nødt til å gi rørene en viss juling når vi renser, så ikke vent for lenge slik at rørene ikke har for mange skader før man begynner med rørfornying. Dettte har folk blitt flinkere til å skjønne.

Ingvaldstad anbefaler borettslag til å ta en høytrykksspyling hvert femte år, og beboere til å unngå å bruke avløpsrens i pulver.

– Plumbo er Norges mest brukte avløpsrens, men man skal ha mye vann for at det skal løse seg opp skikkelig. Om du bruker pulveret feil, så kan det gjøre mer skade på røret ved at det kan tette seg i stedet og bygge opp propper om du ikke får skylt ut ordentlig. Bruk flytende avløpsrens, råder han.


183080df

Les mer...

2018-06-18 10:00

mobileoslo3

Satser alt på Opels nye stjerne

Artikkel Da Opel lanserte Mokka-e, ble den møtt med full nedstengning i Norge. Når det nå går mot lysere tider, er Mobile Oslo utålmodige med å få Opels nye stjerne ut på veiene!
mobileskøyen4

Nissan Leaf 2021: Tidenes mest solgte elbil skuffer ikke!

Artikkel Norges mest solgte elbil gjennom tidene gjenoppstår, og 2021-modellen av Nissan Leaf skuffer ikke. – Kjøper du en Leaf, vet du hva du får, konstaterer Even Thorstensen, daglig leder i Mobile Skøyen.

  Kontaktinformasjon

  Tone.3

  Skjønnhetseksperten

  Å leve av sin egen blogg er en drøm for mange. Men bak skjønnhetsbloggenes glossy image, skjuler det seg lange dager. Stylist, skjønnhetsekspert og journalist Tone Vid Skipá, gir oss et innblikk i hennes hverdag.

  67532874

  Et plantebasert liv - for helsa, dyrene og miljøet

  Bransjemagasinet har gått i dybden på det vegetariske kostholdet og hvordan et plantebasert kosthold påvirker dyrene, vår helse og vårt klimaavtrykk her på jorda.

  193w2

  Et hytteliv på svenskekysten

  Idylliske Bohuslän lokker mange sol- og badelystne nordmenn over svenskegrensa – sommer etter sommer. Bransjemagasinet har pratet med to erfarne feriehus-meglere, som forteller at de stadig får henvendelser fra kjøpelystne nordmenn.

  Arkiv