lca.no1lca.no3lca.no2lca.no4lca.no5lca.no6

LCA.no har laget en «gamechanger» for miljødokumentasjon for bedrifter

Miljødokumentasjon har gjort LCA.no til en av Norges hurtigst voksende teknologibedrifter. Selskapet har automatisert arbeidet med å lage miljødokumentasjon på varer og tjenester, og flyttet det opp i skyen. Nyskapningen gir resultater. I høst kom selskapet på 12. plass i Deloittes kåring av Norges raskest voksende teknologiselskaper.

– Vi endrer hele måten å tenke miljødokumentasjon på. Med vår løsning er ikke en LCA (livsløpsanalyse) lenger en statisk dokumentasjon, men et dynamisk verktøy som kan brukes i produktutvikling og innovasjon, forteller daglig leder Trond Edvardsen, som kaller løsningen en «gamechanger» innen feltet.


Næringslivet møter nå en helt ny virkelighet. Virksomheter må ikke lenger bare forholde seg til vage krav i markedsføringsloven, nå kommer veldig tekniske krav i henhold til EUs nye standarder, prosessen med de nye miljøkravene kan kalles for «en rettslig revolusjon». EUs taksonomiforordning gjør at det vil stilles helt andre rapporteringskrav til hva man kan kalle bærekraftig og grønt. En virksomhet kan ikke lenger bare påstå at noe er bærekraftig, man må dokumentere det også.


– Det vil fremover måtte gjøres en mer sammensatt vurdering om man har en negativ påvirkning på miljøet og på sosiale forhold, både i egen virksomhet og for leverandørkjeden. Flere må da begi seg inn på livsløpsvurderinger for å klare å fremskaffe den dataen som skal til for å få lov til å gå ut i markedet og omtale en virksomhet som bærekraftig eller grønn, forklarer Edvardsen.EPD-er i skyen 

Livsløpsvurderinger (LCA) er en metode for å vurdere den totale miljøpåvirkningen fra hele verdikjeden til et produkt. Det norske selskapet LCA.no har utviklet et digitalt rapporteringsverktøy som gjør det enklere å møte de ulike miljøkravene. Med dette verktøyet kan virksomheten produsere og verifisere LCA-er og EPD-er i skyen.


– På vår plattform kan du sende og motta data, dele det til neste ledd og rapportere til flere ledd bakover. Det betyr at du alltid kan se forbedringspotensialet i alle ledd. Dermed skaper du en tettere tilknytning og forståelse mellom de ulike aktørene gjennom verdikjeden. Det gjør at vi sammen kan forbedre oss og nå klimamålene fortere, sier Edvardsen.Gir konkurransefordel 

Blant virksomhetene som bruker verktøyet til LCA.no er elektrogrossisten Elektroskandia.


– Vi utarbeider EPD-er som inneholder miljøpåvirkningen gjennom hele produktets verdikjede, fra materialets produksjonsfase og frakt fra produsent, til sentrallager, lagerhåndtering, emballasje, og eventuelt frakt til installasjonssted – samt retur, forteller produkt- og markedsdirektør i Elektroskandia, Pål Kristiansen.


Selskapet har banet vei for resten av elektrobransjen, ved å gjøre det mulig for alle installatører å konkurrere på like vilkår om oppdrag som krever miljødokumentasjon.


– EPD-er er ikke bare et krav ved offentlige innkjøp og via store byggherrer, det gir også grønn konkurransefordel ved alle leveranser, konstaterer Kristiansen.


Må ta eierskap 

Man slår fast at det vil komme mange nye regler og krav de neste ti årene – og mange presiseringer til de reglene man allerede har.


– Det er helt avgjørende at norske bedrifter tar fullt eierskap til dette feltet. Hvis ikke løper man risikoen for å bli bøtelagt fra både Forbrukertilsynet og Finanstilsynet. Det kan virke overveldende, men det er ingen annen løsning enn å omfavne bærekraftsarbeidet i virksomheten, forteller Edvardsen.Korrekt og verifisert dokumentasjon

LCA.no jobber i hele verdikjeden med diverse moduler som baserer seg på EPD-er, hvilket betyr at man ikke bare lager miljødokumentasjon, men også bruker den i prosjekter, analyser eller drift.


– Våre konsulenter tar hånd om hele prosessen, eksempelvis å hjelpe kunden med å samle inn data hvis de ikke klarer det selv. Da legger vi inn data slik at de er i stand til å produsere egne EPD-er som er godkjent av EPD Norge.


Administrerende Direktør Trond Edvardsen, mener det finnes store fordeler med digital dokumentasjon fremfor den gamle måten med et statisk dokument. I tillegg tar LCA.no på seg alt ansvar med å tilby riktig og oppdatert data.


– Det er viktig at dokumentasjonen er verifisert og at den er så riktig som det kan få blitt. Vi fortsetter med å presse grensene hele tiden, for vi mener at alt dette skal skje automatisk. Vi vet at det før eller senere vil kreves en slik dokumentasjon, og det gjelder å være føre var med å hjelpe norske bedrifter med å få laget denne dokumentasjonen, understreker Edvardsen.


Les mer...

2022-11-01 11.00

xella8

Murhus med unikt byggemateriale gir lavt strømforbruk og et sunt inneklima

Artikkel Xella Norge AS, er forhandler av unike byggematerialer som ikke bare gir et lavere strømforbruk, men som også er bra for helsa. – Det er omtrent bare fordeler, konstaterer daglig leder Thom Erik Pape.
lighthousecompany12

Unike i Norden: Skreddersydd lysplanlegging gir riktig belysning til riktig formål

Artikkel Light House Company leverer grunnbelysning og teknisk dekorativ belysning med skreddersøm. Med hjelp av seks lysdesignere, lager de en individuell lysplan ut ifra kundens behov – basert på evolusjonær...
Til hjemmesiden

  Kontaktinformasjon

  compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

  Farvel til tradisjonell leksehjelp?

  Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

  hellofresh

  Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

  For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

  national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

  Å jobbe som vikar

  Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

  Arkiv