lifetimeignition1lifetimeignition2lifetimeignition3lifetimeignition4lifetimeignition5lifetimeignition6

Stor miljøgevinst med pålitelige, pyrotekniske tenningssystemer

LifeTime Ignition AS fra Bergen, er medutvikler av innovative og miljøvennlige tenningssystemer for offshore/onshore-bransjen, med fakler som skal slukkes, og tennes ved behov. Den pålitelige teknologien er med på å redusere utslipp av miljøfarlige gasser.

LifeTime Ignition AS, er et stolt Bergensselskap som går i bresjen for å utvikle miljøvennlige tenningspellets og tenningssystemer for både offshore og onshore. Selskapet har fem ansatte, og ble etablert i 2019 av ingeniørene Håvard Bertheussen, Øystein Ytrearne og Øystein Selø samt forretningsmannen Jan Egil Ytre-Arne.

Bertheussen, Ytrearne og Selø hadde tidligere jobbet sammen i en liknende bedrift. Da denne bedriften skulle legge ned enheten som de tre hadde vært en del av siden 2011, ble de oppringt av potensielle kunder som fortsatt ønsket å kjøpe produktene. Da visste de med sikkerhet at fakkeltenning-systemene i aller høyeste grad hadde livets rett i olje- og gassnæringen.

– Vi baserer oss på en pyroteknisk tenningsbrikke/pellets som er utviklet av NAMMO. Kort fortalt er det en liten pyroteknisk rakett, som blir trykksatt på dekk og blåst gjennom et rør. Når den kommer ut av røret øverst i fakkelen, sender den ut et gnistregn på fakkelen, og tenner gassen med det. Det er et spennende system; et fyrverkeri på plattformen, forklarer Øystein Selø, teknisk ansvarlig i LifeTime Ignition.

– Man kan sammenligne det med en litt avansert nyttårsrakett, legger daglig leder Håvard Bertheussen til.


Videreutviklet systemet
Utviklingen av tenningssystemet startet allerede i 1994På den tiden benyttet man hovedsakelig et upålitelig nødbluss. Statoil hadde behov for en sikrere og bedre måte å tenne faklene sine på, og fagfolk fra Norconsult fikk da i oppgave å videreutvikle systemet sammen med Statoil.

De fant ut at det fantes en type ammunisjon som avgir gnist når det treffer noe hardt. Denne ammunisjonen ble deretter videreutviklet til en liten tenningsbrikke; en hylse med en liten spiss. Med 20 meter kanonløp fra leverandøren Mauser og trykkluftventiler fra hvalfangstindustrien, var produktet mer eller mindre lanseringsklart. Men produktet hadde sine utfordringer i forhold til vindforhold og sikte, og måtte forbedres.

– Da testet de å legge produktet hele veien inn i et rør, slik at det ikke ble påvirket av vind. I tillegg ble treffsikkerheten bedre. Produktet ble forbedret slik at man bare trengte en liten bolt istedenfor en plate, og man kunne dessuten fange opp de brukte brikkene slik at de ikke forsvant langt ut i Nordsjøen, forteller Øystein Ytrearne, bedriftsutvikler i LifeTime Ignition.

Med andre ord videreutviklet man tenningsbrikkene til å bli et mer treffsikkert og stabilt produkt. I år 2000 lanserte man en mekanisk versjon av produktet, der man ved bruk av trykkluft armerer brikken og sender den gjennom et rør. Når den kommer ut av røret, utløses en intern trigger i brikken, som deretter utløser gnistregnet/fyrverkeriet.

– Ved at man fikk vekk platen og bolten, ble det et mye bedre produkt totalt sett – med mye større pålitelighet. Dessuten reduserer det mye risiko, noe som er viktig for bransjen, utdyper Bertheussen, som legger til at dette produktet lever i beste velgående den dag i dag.

I nyere tid har LifeTime Ignition i samarbeid med NAMMO - som har eierskap til produktet - utviklet en elektronisk utgave av tenningsproduktetProduktet er ferdig utviklet, men mangler felttesting for å kunne tas i bruk.

Slukker fakkelen
LifeTime Ignitions nyskapende teknologi, kommer inn som en sikker vinner i forhold til miljø, hvor Bergensselskapet bokstavelig talt er en fakkelbærer for økt miljøfokus i en bransje som frem til nå har manglet en bærekraftig teknologi.

– Å slukke fakkelen har blitt et stort fokus de siste fem årene, bekrefter Selø. I løpet av 2030, skal alle fakler i verden bli slukket, men da må man også vite at den tennes på første forsøk, poengterer han.

– Vi jobber med å slukke fakkelen, som er et dokumentert miljøtiltak. Vårt system vant en internasjonal miljøpris i forhold til tiltakene med å slukke fakler, noe som har gjort at vi har kommet oss inn på nye markeder, sier Selø videre.

Systemet er solgt til 160 kunder rundt omkring i verden, og de får stadig henvendelser fra hele verden. Samtidig har LifeTime Ignition etablert en god kontakt med operatører som Aker BP og Equinor, hvor LifeTime Ignition i dag er en betydelig leverandør av tenningssystememot komplekse prestisjeprosjekter.


– Vi har blant annet blitt en anerkjent leverandør for Aker BP via Aker SolutionsVi har jobbet hardt for å imøtekomme de strenge kravene Aker BP stiller, og de har strukket seg langt for at vi skal bli en leverandør, sier Ytrearne.

Holder seg oppdaterte
Ytrearne påpeker at de per i dag ikke har ISO 9001-sertisiering, som ofte er et krav i bransjen. Nå har de derimot påbegynt prosessen med å bli sertifiserte, og har raskt bygget opp et positivt omdømme med sine miljøvennlige tenningssystemer ved å alltid holde seg oppdaterte på det nyeste innen sikkerhet, løsninger og kompetanse innenfor pyroteknikken de jobber med.


LifeTime Ignition var én av bedriftene som mottok Gaselleprisen for 2024. De legger ikke skjul på at det er hard jobbing som ligger bak suksessen, men når kunder som har valgt LifeTime Ignitions teknologi er klare på at de bare ønsker deres løsninger i fremtiden – er den harde jobbingen verdt den ekstra innsatsen.

– Vi har jobbet med dette produktet siden 2011og vi er nok det firmaet som vet desidert mest om dette produktet. Vi er små og snur oss veldig fort, og holder oss alltid oppdaterte på ny teknologi i markedet. Samtidig er vi klare på at dette ikke bare er et produkt; det er også gode, personlige relasjoner til kundene som har valgt vårt system, understreker de tre ingeniørene avslutningsvis.

Les mer...

2025-03-01 07.15

karmsundshipping1

Rederiet fra Karmøy satser stort på oppdrett

Artikkel Rederiet Karmsund Shipping AS tilbyr et bredt tjenestespekter innen arbeid på sjøen, både under og over havoverflaten – deriblant serviceoppdrag, sleping, og ROV-oppdrag. Nå satser Karmøybedriften sterkt...
stavamekaniske4

Løser problemer med spesialtilpassede aluminiumsprodukter

Artikkel Stava Mekaniske Verksted AS har en 47 år lang erfaring med skreddersydd produksjon til ulike industrier. Den veletablerte bedriften spesialiserer seg på produksjon og testing av produkter i stål og aluminium,...
Til hjemmesiden

    Kontaktinformasjon

    vidaxl

    Fem måter å nyte mer tid utendørs

    Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

    article1

    Beste stedene å campe i Norge

    Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

    national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

    Å jobbe som vikar

    Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

    Arkiv