turgåing

Vitenskapen bak hvorfor turgåing fortsatt er den beste treningsformen

Vi vet at turgåing er bra for oss. Det får oss til å føle oss bedre, får kroppen i bevegelse og reduserer risikoen for sykdom. Men hva er vitenskapen bak? Finn det ut her.

Vi vet alle at det er bra for oss å komme oss ut og gå i naturen. Det er faktisk så bra for oss at det ofte fremheves som den beste formen for trening som finnes. Men hva er det med denne enkle aktiviteten som gjør den til en så effektiv treningsøkt?


Bilde av Ketut Subiyanto via Pexels


De mange fordelene med å gå

Turgåing kan gi lite belastende, men likevel givende trening som er bra for både fysisk og mental helse. Her er bare én fordel ved å gjøre det regelmessig: økt sirkulasjon. La oss se nærmere på dette nedenfor.


Fysiske fordeler

 • Kardiovaskulær helse: Å gå regelmessig er en utmerket måte å fremme hjertehelsen på. Det kan senke blodtrykket, senke kolesterolet og til og med forbedre sirkulasjonen. Alt bidrar til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.
 • Vektkontroll: Turgåing er veien å gå hvis du vil opprettholde eller gå ned i vekt. Det er lite anstrengende, så alle kan gjøre det. Og det forbrenner kalorier mens du kommer deg ut og nyter verden rundt deg.
 • Lavere risiko for kronisk sykdom: Turgåing reduserer ikke bare risikoen for hjertesykdom. Det reduserer også risikoen for andre kroniske sykdommer, som type 2-diabetes, osteoporose og til og med noen typer kreft. Ikke bare det, men det kan bidra til å forbedre utfordrende symptomer på leddgikt.

Mentale fordeler

 • Redusert stress og angst: Vi har hørt alt før at det å gå er bra for tankene dine. Men det er verdt å hamre det poenget hjem. Turgåing kan bidra til å klarne tankene, redusere spenninger i kroppen og forbedre det generelle humøret. Og å gå i grønne områder forsterker disse effektene for den ultimate stressavlastningen.
 • Forbedret humør: Turgåing øker også de viktige endorfinene samtidig som stress- og angstnivået reduseres. Økningen i lykkehormoner vil forbedre humøret ditt og gi deg en større følelse av velvære. Så det er ingen overraskelse at det kan bidra til å redusere symptomer på depresjon.
 • Bedre kognitiv funksjon: Hvis du leter etter bedre konsentrasjon og fokus, trenger du ikke lete lenger enn å gå. Det har vist seg å forbedre kognitiv funksjon og hukommelse, spesielt når vi blir eldre.

Vitenskapen bak turgåing

Å gå får alle de viktigste muskelgruppene til å jobbe hardt. Så du vil kunne føle fordelene mens du gjør det. Men hva er vitenskapen bak det hele?


Fysiologien


Når du går, begynner alt å jobbe. Musklene dine, hjertet ditt, lungene dine. De jobber alle sammen for å flytte oksygen og næringsstoffer rundt i kroppen din og levere dem til de nødvendige cellene. Selv en jevn spasertur vil øke blodgjennomstrømningen og forbedre hjertehelsen ved å senke blodtrykket. Det styrker bein, ledd og muskler over tid, forebygger skader og hjelper deg med å unngå kroniske tilstander som vanligvis herjer med kroppen.


Hvis du sammenligner det med andre former for trening, kommer turgåing på topp. Fordi det er lite belastende og legger mindre stress på kroppen, kan alle aldre og treningsnivåer bli med. Selv de som kommer seg etter en nylig skade eller sliter med leddgikt. Det høres kontraintuitivt ut, men å bevege kroppen din reduserer faktisk smerte og bygger styrke.


Studier har konsekvent bevist effekten av turgåing som fysisk aktivitet for å lindre angst og depresjon. En slik forskningsartikkel publisert av British Journal of Sports Medicine illustrerer disse resultatene og viser at turgåing bør spille en viktig rolle i kampen mot psykiske helseproblemer.


Velkommen turgåing som en del av rutinen din

Så nå vet du hvor viktig denne enkle aktiviteten kan være for å forbedre livet ditt. Disse grunnleggende retningslinjene vil få deg i gang hvis du ønsker å innlemme mer turgåing i den daglige rutinen din.


 1. Sett deg mål og begynn sakte. Ikke prøv å forhaste deg. Langsiktige mål utformet for vedvarende forbedring er ideelle utgangspunkt.
 2. Ta med deg noen å gå sammen med; å gjøre denne turen sosial er en fin måte å nyte naturen sammen med venner på.
 3. Hvis du jobber på kontor, ta deg tid til en rask spasertur i lunsjpausen.
 4. Å ta trapper i stedet for heis kan bidra til å øke antall skritt du går hver dag.
 5. Og vurder å gå til jobben hvis det er mulig. Det kan lønne seg og vil sannsynligvis være mer kostnadseffektivt enn å bruke offentlig transport.
 6. Få mest mulig ut av lange gåturer ved å være fullt forberedt med ALFA Sko for optimale gangopplevelser.

Avslutning

Turgåing. Det er en enkel, men kraftfull form for fysisk form. Det gir mange helsemessige fordeler, både fysiske og psykiske. Når du forstår det vitenskapelige grunnlaget og hvorfor turgåing fungerer så effektivt, bør det bli mye enklere å sette rimelige mål for å innlemme turgåing i rutinen din.


Uansett hvor din treningsreise ligger, er nå et passende tidspunkt å ta skritt mot en lykkeligere og sunnere livsstil.

Les mer...

2023-04-18 08.45

hageogmotor3

Har produktene som sikrer en aktiv fritid

Artikkel Hage & Motor AS, er en faghandel for ATV, UTV, snøscootere, skog og hageutstyr til privatpersoner, bedrifter og kommuner. Med et kompetent verksted som tilbyr reparasjoner og service, er faghandelen i...
jemo8

Entreprenenør i Grenland bygger for fremtiden med ekspertise og lidenskap

Artikkel JEMO Entreprenør AS fra Skien, består av et dedikert team med dyktige fagarbeidere/medarbeidere som brenner for å levere godt håndverksmessig arbeid. Med lang erfaring, god kvalitet og en umiskjennelig...
93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

Å jobbe som vikar

Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

article1

Beste stedene å campe i Norge

Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

Arkiv