xella8xella1xella2xella3xella4xella7xella6xella5

Murhus med unikt byggemateriale gir lavt strømforbruk og et sunt inneklima

Xella Norge AS, er forhandler av unike byggematerialer som ikke bare gir et lavere strømforbruk, men som også er bra for helsa. – Det er omtrent bare fordeler, konstaterer daglig leder Thom Erik Pape.

Xella Norge formidler nytenkende og energieffektive byggematerialer som betongalternativet Ytong, det lydisolerende konstruksjonsmaterialet Silka, isoleringssystemet Multipor og Hebel brannveggelementer i porebetong.


Ytong produserte produkter for det norske markedet frem til 2002, da produksjonslokalene ble omgjort til salgskontor. I 2009 kom Xella inn som eier, og etablerte et kontor og lager i det nedlagte produksjonslokalet. Da blåste man nytt liv i det energieffektive betongalternativet Ytong.


– Ytong er egentlig et betongmateriale, men det består av 80 prosent luft og naturens egne utømmelige råstoffer; sand, sement, kalk og vann, sier Thom Erik Pape, daglig leder i Xella Norge. I produksjonen putter vi én kubikk råstoff i en form, og tilsetter et lite esemiddel som gjør at man får ut fem kubikk ferdig materiale. Det vil si at man bruker lite råstoff, men man får et stort, ferdig produkt.Økende interesse
Siden Ytong kun består av uorganiske stoffer, kan materialet ikke angripes av hverken sopp eller råte. De bærende og isolerende egenskapene til materialet, gjør Ytong sammenlignbart med massivt tre, og Xella Norge opplever en stadig økende interesse for sitt produkt – selv om den norske tretradisjonen står urokkelig sterkt.


– I Norge er det mange snekkere, men lite murere, og det er vanskelig å få eiendomsutviklere og kataloghusfirmaer til å ta inn og satse på murhus. Vi har forsøkt oss på noen av de som driver med trehus, men de ønsker ikke å konkurrere med deres egne fabrikk som produserer treelementer, utdyper Thom Erik.


Xella Norge ønsker med tiden å bygge sine egne typehus, men foreløpig har de flere ferdige inspirasjonsmodeller til bygging av hus i Ytong, dersom privatkunden selv involverer andre samarbeidspartnere.– Viken Byggpartner er et eksempel på en viktig samarbeidspartner for oss, siden de kan tilby nøkkelferdige hus, konstaterer Thom Erik.


Gir lavere strømforbruk
Xella Norge befinner seg i et prissegment som ligger litt over de rimelige typehusene i tre, men tar man prisstigningene det siste året i betraktning, er deres materiale blitt et svært konkurransedyktig alternativ.


– Det er omtrent bare fordeler, spesielt nå som strømprisene har steget så mye som de har gjort!
Å bo i et murhus som magasinerer varme, er veldig gunstig i forhold til strømforbruket, poengterer Thom Erik.Med et stort og bredt produktspekter, er Thom Erik storfornøyd med å være under vingene til Xella. Hebel brannveggelementer, er ett av flere produkter fra Xella som har fått stor oppmerksomhet i Norge den siste tiden.


– Vi leverer enormt med volumer til logistikkhaller og nye fabrikklokaler, og den nye batterifabrikken i Mo i Rana, får 37 000 kvadratmeter med Hebel brannveggelementer fra oss, forteller en stolt Thom Erik.


Et fullgodt alternativ
Produktet Multipor, ble promotert her til lands i 2015. Det er et isolasjonsmateriale som limes til mur- og betongunderlaget, som etterisolering. Her har Xella Norge, per dags dato, ingen store konkurrenter, og Multipor skiller seg ut som et fullgodt alternativ til mineralull, puss og påfôringer.


– Multipor har gode egenskaper ved bruk innvendig, siden den tar opp og avgir kondens – som ellers er en stor utfordring ved bruk av organisk isolasjon. Det er et veldig interessant produkt både for nybygg, rehabilitering og vedlikehold. Freia Sjokoladefabrikk i Oslo, ble faktisk etterisolert med Multipor, forteller Thom Erik entusiastisk.


I disse dager leverer Xella Norge produktet Silka veggsystemer til intet mindre enn Regjeringskvartalet, som valgte Silka på grunn av produktets innbruddsikre egenskaper.


– Silka veggsystemer kommer i blokker som man kan bygge innendørs, og som er mye lettere enn å støpe en betongvegg. Den er såpass hard og tung, og har mye av de samme egenskapene som betong. Blokkene er testet og har sertifikat for innbruddsikkerhet, og derfor har Nasjonalmuseet også valgt å bruke Silka, forteller han videre.


Stålkontroll
I dag har Xella Norge blant annet flere gode samarbeid med aktører som bygger boliger for eiendomsutviklere, og Thom Erik håper at fremtiden for Xella Norge også vil bringe flere samarbeidspartnere med entreprenører som Viken Byggpartner.

Inntil videre fortsetter reisen med å fremme Ytongs fantastiske egenskaper.– I dag bygges husene tettere og tettere, og faren for å gjøre en liten feil er stor. Gjør man en feil i en moderne veggkonstruksjon er det veldig skummelt, for blir det en lekkasje får man fort råte og sopp i veggkonstruksjonen. Det er det ingen fare her, for med Ytong har man stålkontroll på inneklima og miljø, fastslår Thom Erik med et smil.

Les mer...

2022-11-09 14.30

74343DB1-599E-4C0F-8A06-CDA4D5D886A6_1

Hvordan forbedre din bedrifts likviditet i trange tider?

Artikkel Når man driver en bedrift er det helt naturlig at man opplever tider med økonomiske svingninger som kan sette bedriftens likviditet på prøve.
reliable3

Rask levering av trygge sprinklersystem fra anerkjent leverandør

Artikkel Fra New York til Norge: Reliables sprinklerprodukter har banet vei for en tryggere tilværelse for nordmenn siden 1973.
Til hjemmesiden

  Kontaktinformasjon

  93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

  Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

  Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

  vidaxl

  Fem måter å nyte mer tid utendørs

  Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

  compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

  Farvel til tradisjonell leksehjelp?

  Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

  Arkiv