fairtradeeksperten2fairtradeeksperten1fairtradeeksperten3fairtradeeksperten7fairtradeeksperten6fairtradeeksperten5fairtradeeksperten4

Vet du hva favorittsjokoladen din egentlig inneholder?

FairtradeEksperten AS, fører de Fairtrade-sertifiserte merkene Divine og Cafédirect – to merker som er helt fri for utnyttelse, barnearbeid og slaveri. – Problemet med kakaoindustrien er at det er masse barnearbeid og utnyttelse, spesielt i Vest-Afrika, forteller daglig leder og filantrop Per Persson.

Da Per Persson og hans familie reiste rundt i Asia i et år i 2006, så de med sine egne øyne hvor mye fattigdom og elendighet mange av menneskene levde i. Reisen ble en tankevekker for Per, som samtidig ble vitne til en fantastisk kreativitet blant de fattige menneskene han møtte i Asia.


– De tar ting fra søppelhaugen som de gjør om til fine produkter. Jeg ble så fascinert av dette og tenkte at dette burde jo kunne selges i Norge også. Det var da jeg fikk tanken om at jeg ville starte en Fairtrade-butikk, forteller Per Persson, daglig leder i FairtradeEksperten.


Eies av kakaobøndene
Butikken vokste deretter fort frem med det største Fairtrade-vareutvalget i Europa, og Friends Fair Trade i Storgata i Oslo, med en egen avdeling i Mathallen Oslo, bugnet over med rettferdige produkter fra hele verden. Etter flere suksessfulle år gikk selskapet konkurs, og Fairtradebutikken ble nødt til å stenge dørene for godt.


– Da jeg sluttet med det, tenkte jeg at jeg ville fortsette med de beste varene. Og det var jo sjokoladene fra Divine og kaffeproduktene fra Cafédirect, smiler Per.Divine er et britisk selskap som først og fremst eies av kakaobønder i Ghana, som produserer kakaoen i Divines sjokolade. Med et stort eierskap i bedriften, får bøndene profitter fra salget og styrer dessuten mye av driften selv.


– Det er egentlig den mest rettferdige sjokoladen i verden, for det er den eneste sjokoladen som er både Fairtrade og som eies av kakaobønder. Det er det ingen annen som er, så den er veldig spesiell på den måten, forklarer Per.Mens mange produsenter som har Fairtrade-sjokolade velger å bare bruke kakao som en Fairtrade-sertifisert råvare, er absolutt alle ingrediensene i Divines sjokolade Fairtrade-sertifisert – til og med sukker, som i likhet med kakao er en urettferdig industri. Likevel er det kakaoindustrien som er overrepresentert når det kommer til barnearbeid og utnyttelse.


– Problemet med kakaoindustrien er at det er masse barnearbeid, slaveri, og utnyttelse, spesielt i Vest-Afrika. Det er trist. De store sjokoladeprodusentene har snakket i 20 år om at «nå skal vi ta tak i dette og gjøre det bedre», men så skjer det ingenting, sier en oppgitt Per.


Vil inn i dagligvarebutikkene
Akkurat derfor har FairtradeEksperten mange faste kunder som ønsker å utgjøre en forskjell gjennom å velge en rettferdig produsert vare. Forhåpningen til Per er å få Divines rettferdige sjokoladeprodukter inn i dagligvarehandelen, der valgmulighetene i dag ofte er svært begrenset.


– Mange ganger er folk ikke engang klar over at sjokoladen de spiser, er et resultat av slaveri og undertrykkelse. Derfor handler det også om at folk får vite sannheten om kakaoindustriens skitne bakside slik at man kan ta informerte valg i matbutikken. Mange av de større kakaoprodusentene bruker dessuten langt mer helsefarlige sprøytemidler, mens Fairtrade-sertifiseringen stiller veldig strenge krav til at sjokoladen ikke får inneholde farlige gifter, informerer Per.


Det betyr at selv om Divines sjokolade per definisjon ikke er økologisk, så har de en form for miljøsertifisering gjennom Fairtrade-merkenavnet, og alle produktene inneholder dessuten bare naturlige ingredienser uten unødvendige tilsetningsstoffer.Per forteller at Divine også har mange prosjekter som fokuserer på kvinner og kvinners rettigheter i Ghana, som fokuserer på bedre levevilkår gjennom skolegang.


– De har drevet med dette i 20 år og holdt masse kurs slik at flere kvinner har lært seg å lese og skrive. Mange av kvinnene har også startet egen business ved siden av kakaoproduksjonen, siden mange ofte trenger noe mer å leve av, ved siden av kakaoen.


Gaver med ekte omtanke
Selv om Divine enda ikke kan kjøpes i de store dagligvarebutikkene (unntatt Meny Ringnes Park og Jacobs-butikkene i Oslo), har FairtradeEksperten en flott nettbutikk der man kan kjøpe både sjokolade, kaffe og te. De selger spesielt mye av gaveprodukter som cellofanposer med sjokolade, kaffe og te, til privatpersoner og bedrifter.


– Det er veldig fine gaver med en fin innpakning, som er veldig populære før jul. Det er en gave som viser litt ekstra omsorg, fastslår Per med et smil.Ved siden av sjokoladesalget, har FairtradeEksperten også et godt utvalg i kaffe og te. Kaffeprodusenten Cafédirect var sammen med Divine blant de første produsentene i Storbritannia som ble Fairtrade-sertifisert, og Cafédirect hadde den aller første Fairtrade-kaffen i Storbritannia på slutten av 90-tallet.


– 50 prosent av profitten fra kaffen går tilbake til produsentene. Så det er også et veldig bra selskap som setter produsentene først, sier Per.


FairtradeEksperten merker at det er blitt et økende fokus fra forbrukerne på rettferdige produkter som gir en god ettersmak. Og som vi alle vet henger tilgang og etterspørsel ofte sammen.


– Jeg håper på en enda bedre omsetning fremover, for disse gode varene burde jo vært i nesten alle butikkhyller synes nå jeg da, avslutter den engasjerte filantropen med et varmt smil.


Les mer...

2022-10-01 10.00

123fasade3

Velrenommert fasadeaktør i Haugesund lanserer ny tjeneste

Artikkel 123 Fasade AS i Haugesund, har en lang tradisjon innen fasadetjenester til industri- og privatkunder. Nå satser de stort på bærekraftig energi med solcellepaneler fra leverandøren Solcellekraft.
elohaarkunst4

– Frisørfaget er kunst

Artikkel elo hårkunst, er frisørsalongen der kunst og håndverk møter hverandre. – Vi lager et kunstverk hver eneste gang, understreker den kreative mesterfrisøren Ómar Diðriksson.
Til hjemmesiden

  Kontaktinformasjon

  hytte

  Utnytt din gamle hyttes potensiale

  Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

  national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

  Å jobbe som vikar

  Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

  compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

  Farvel til tradisjonell leksehjelp?

  Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

  Arkiv